Erzsébet
1 °C
4 °C

Az argentin kapitány Messitől kért engedélyt a cseréhez

2018-06-26T193600Z 1184252558 RC1F85A7F020 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.27. 11:40

Már nem is nagyon titkolják, hogy Messi irányítja az argentin válogatottat, Sampaoli pedig kocsonyaként remegve lesi kegyeit. Vasárnap már beszélt erről a 86-ban győztes védő, Ricardo Giusti is. Leülhet a kispadra, de érdemi beleszólása semmibe sem lesz.

Az argentin válogatott a második csoportkör után csupán egyetlen pontot tudott felmutatni, és egy súlyos edzőválságot. A Nigéria elleni győzelemmel viszont mindkét problémát sikerült orvosolni. Argentína továbbjutott a vébé kieséses szakaszába, és az edzőkérdés is megoldódott.

Sampaolit hivatalosan nem rúgták ki a horvát zakó után, de lefokozták. A tornát szövetségi kapitányként kezdő szakember új munkakörében Messi pincsijeként segíti a válogatottat.

Sampaoli nagy lelkesedéssel vetette magát a feladatba, mondhatni az első pillanatoktól lubickolt új szerepében. A csapat összeállítását és taktikáját Nigéria ellen már tényleg Messire szabták, aki visszakapta régi szerepkörét is. A változtatásokat már a játékosok eszközölték – hogy ki volt köztük a főnök, mondani sem kell.

Messi meg is lőtte első gólját a vébén, így előnnyel mehettek a szünetre, mielőtt pedig visszatértek volna a pályára, ő mondta a csapatbeszédet.

Amikor pedig a hétfő esti meccsen kezdett nagyon meleg lenni a helyzet, mert az utolsó tíz percre fordulva még mindig döntetlen volt az állás, Sampaoli az oldalvonalnál Messi hátát kérdezgette riadtan, hogy mitévő legyen, behozhatja-e a Kunt, azaz polgári nevén a csatár Sergio Agüerót. „Pulga, que hago? Lo pongo al Kun?" – szólt az edző kérdése a játékoshoz, azaz:

Mi kéne tennem? Behozzam a Kunt?

Messi végül megszánta Sampaolit, és visszafordulva odavetett neki egy „igen"-t, Agüero pedig egy perc múlva pályán volt. 

Egészen hihetetlen a jelenet.

Végül egy késői góllal összejött a győzelem és vele a továbbjutás, mondhatni tökéletesen rajtolt a válogatott Messi irányításával.

A meccs után Messi kezdhetett gondolkodni a franciák elleni taktikán, Sampaoli pedig, akit az ünneplő játékosok környékén se nagyon látott senki, új feladatának megfelelően mehetett dicshimnuszokat zengeni róla a médiának.

Minden alkalommal, amikor Messi játszik, megmutatja, hogy egy fantasztikus játékos, aki mindenki felett áll

– kezdte visszafogottan Sampaoli, aki már-már vallásos hevülettel magasztalta fel játékosát, a létező összes aspektusból.

Leónak az emberi oldala a legfontosabb. Csodálatos emberi oldala van. Érez, sír és szenved, együtt örül Argentínával a győzelemnek. Nagyon fontos, hogy ezeket az érzéseket megosszuk az egész világgal

– áradozott a (volt) szakvezető a tízes számú argentin félistenről. És még csak ekkor kezdett belejönni.

Az emberek azt mondják, hogy nem szeret Argentínáért játszani, de épp úgy szenved, mint a többi szurkoló. Ettől lesz ő még nagyobb.

Sampaoli arról a pillanatról is beszélt, amikor a győzelmi extázisban Messi őt is megölelte véletlenül. Fel sem merült, hogy egy kicsit is leplezze a meglévő erőviszonyokat.

Amikor Leo odajött hozzám, és megölelt, nagyon büszkének és boldognak éreztem magam.

Az élmény felidézése már-már a féleérthetőség határáig túlfűtötté tette az ezt követő gondolatait, miközben a saját lelkébe is bepillantást engedett az edző.

„Messi tudja, hogy nagyon szenvedélyes vagyok, szenvedélyes minden egyes nap. Megadatott, hogy együtt utazzak vele a világbajnokság előtt, és sok közös élményem legyen vele. Ismer engem, méghozzá jól ismer. Tudja, hogy a közös álmunk volt eljönni Oroszországba, hogy valami fontosat tegyünk Argentínáért."

(Borítókép:  Sergio Perez / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?