Összefoglaló

Percről percre A világbajnokság 15. napja

Csütörtökön zárult a csoportkör:
Kolumbia győzelemmel nyerte a csoportját, Japán kevesebb sárga lappal előzte a második helyen Szenegált még úgy is, hogy kikapott.
Belgium 1-0-s sikerrel elvitte a csoportgyőzelmet Anglia ellen, Tunézia győzelemmel búcsúzott a vb-től.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 15. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A FIFA bíráskodással foglalkozó bizottsága Pierluigi Collina és Massimo Busacca vezetésével pénteken értékeli ki a csoportmeccsek tapasztalatait a nyilvánosság előtt (ez azt jelenti, hogy a FIFA oldalán streamelni is lehet a tájékoztatót); ahogy a vébé előtt, úgy a csoportkör után is nyilván a videóbírós gyakorlat körüli kérdőjelek kerülnek fókuszba - például a a Mitrovic elleni szabálytalanság.

  • Szenegál volt a kontinens utolsó reménye, de nekik sem sikerült a továbbjutás, úgyhogy 1982 óta először nem lesz afrikai csapat az egyenes kieséses szakaszban. 1986 és 2014 között egyébként 

    • Nigéria háromszor,
    • Ghána kétszer,
    • Szenegál, Kamerun, Marokkó és Algéria pedig 1-1 alkalommal jutottak tovább a csoportjukból.
  • Ez az első torna, amin minden résztvevő csapat legalább két gólt szerez. Ez a 32 fős mezőnyben azért nem kis szó.

    via Opta

  • Újabb különös videó látott napvilágot Maradonáról, de természetesen óva intünk mindenkit attól, hogy rögtön megint a kokainra gondoljon, hiszen semmi rossz nincs abban, ha valaki szokatlanul hosszú ideig szorongat egy másik embert, aki a kontaktust követően is ökölbe szorítja a kezét valamilyen különös okból.

    Ön szerint mi történhetett itt?

  • A portugálok sztárja elemében van a vb-n, rögtön mesterhármassal kezdett a spanyolok ellen, aztán Marokkónak lőtt még egy gólt, és bár Irán ellen nem nagyon remekelt, így is elég szép csoportkört tudhat maga mögött. 

    Ennek fényében nem meglepő, hogy a Real Madridnak esze ágában sincs megválni tőle: hiába kétségesebb a portugál maradása, mint eddig bármikor, a klub cáfolta, hogy az eddigi 1 milliárd euróról 120 millióra csökkent volna Ronaldo kivásárlási ára, azaz nem úgy néz ki, hogy szeretnék elengedni legnagyobb sztárjukat.

    (Marca

  • A FIFA szabálya szerint pontegyenlőség esetén a következők döntenek:

    • gólkülönbség
    • lőtt gólok száma
    • egymás elleni eredmény
    • fair play pontszám (–1 pont egy sárga lapért, –3 pont két sárga utáni piros lapért, –4 pont az azonnali pirosért, –5 pont egy sárga lap után szerzett azonnali pirosért)
    • sorsolás

    Mivel Japánnak és Szenegálnak ugyanolyan gólkülönbsége és ugyanannyi lőtt gólja volt, egymás ellen pedig döntetlent játszottak, így a fair play döntött.Japán pedig kevesebb lapot gyűjtött, mint Szenegál

  • Az 1990-es olaszországi vébé nyolcaddöntőjében 121 percig gyűrték egymást a csapatok hiába (oké, John Barnestól elvettek egy szabályos gólt), azután a 16-os előteréből Paul Gascoigne beívelt egy szabadrúgást, amit a csereként beállt David Platt egy állítólag sokat gyakorolt mozdulattal, kapásból húzott be Michel Preud'homme kapujába. Apró érdekesség, hogy a meccs után Platt-et azonnal elvitték doppingtesztre, de annyira dehidratált volt, hogy egy órán keresztül ült két szomorú belga sporttársa között, mire egy minimális mennyiségű vizeletet képes volt kipréselni magából. A csapat ünnepléséről lemaradt, de a közismerten távolságtartó angol bulvármédia bőségesen kárpótolta: 

    ű

    Nade itt van a meccs összefoglalója, ami már csak a filmszerű kameraállásai, lassításai és a vágás miatt is érdemes megnézni.

  • Argentína a rettenetes kezdés után végül kiharcolta a továbbjutást a csoportjából, de csak a második helyen, ami azt jelenti, hogy az eddig remekül játszó franciákkal találkoznak majd a nyolcaddöntőben.

    Ez azt is jelenti, hogy Messi egy Barcás csapattársa, Samuel Umtiti ellen lép pályára, a francia védő pedig ennek apropóján beszélt is kicsit az argentin klasszisról. Mint mondta, Messi nagyszerű játékos, nagyon nehéz megállítani, ráadásul nem is ő az egyetlen jó csatár az argentinoknál, úgyhogy nem lesz könnyű dolguk.

    Messi más a válogatottnál, mint a Barcánál. Nem ugyanazok a játékosok vannak körülötte, más játékot is játszanak, de így is számtalanszor mentette már meg őket. Az argentinok folyamatosan kritizálják, de egyedül még ő sem tud csodát tenni.

    - tette hozzá Umtiti, teljesen jogosan, hiszen Messin óriási a nyomás, otthon mindenki azt várja, hogy végre vb-győzelemre vezesse az argentinokat, ráadásul ez nagy valószínűséggel az utolsó esélye erre.

  • A G csoport meccsei ezen már nem változtat:  

  • Miguel Ángel Toribio, a Radio Marca újságírója 1996-ban találkozott Andres Iniestával, aki akkor még a Barcelona gyerekcsapatában játszott, majd kért tőle egy autogramot. 22 évvel később visszaadta a vb-nyolcaddöntőjére készülődő spanyol klasszisnak. Megható jelenet:

  • Legalábbis a Bundesliga oldalán őket nevezik a Jövő Otthon Játszó Embereinek.

    • Serge Gnabry: az Arsenalban nevelkedett szélső már a Bayern játékosa, de idén a Hoffenheimnek adták kölcsön, ahol 10 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. 22 évesen meglehetősen komplett játékosnak tűnik.
    • Sandro Wagner: a 30 éves csatár igazi vándormadár, aki úgy tűnik, 2018-ban találta meg önmagát - méghozzá anyaegyesületénél, a Bayern Münchennél. Mondjuk én nem látom benne az óriási minőségi előrelépést benne, de B-tervnek talán jobb, mint a C-tervként is soványka Gomez.
    • Kai Havertz: A Bayer Leverkusen 19 éves irányítóját az új Mesut Özilnek tartják, szóval a régi csúfos leszereplése után logikus, hogy eljött az ő ideje. Vagy nem logikus?
    • Philipp Max: 24 éves, balhátvéd, Thomas Müllerrel párban a Bundesliga gólpassz-királya. Kérdés?
    • Mario Götze: a 2014-es döntő eldöntője még mindig csak 26 éves, maga mögött hagyta az őt éveken át kínzó, rejtélyes anyagcserezavarát. Idei teljesítménye alapján még biztos nem fogja őt újra leigazolni a Bayern, de mellette szól a Reus-szal való telepátiás kapcsolata.
  • Engem gyerekként lenyűgözött az, milyen változatos fizimiskájú emberek szaladgáltak a képernyőn Valderramától (igen, róla jutott eszembe ez a poszt) Gulliton át Claudio Caniggiá-ig. Ehhez képest mára a frizura is globalizálódott: egy szaúdinak ugyanolyan kimódoltan felnyírt-oldalra fésült sérója van, mint egy mexikóinak vagy egy dél-koreainak. Egyre kevesebb a lobonc haj - erről eszembe jutott, hogy Daniel Passarella azért tette ki a válogatottból Fernando Redondót, mert a középpályás nem volt hajlandó "fegyelmezettsége jeléül" levágatni a haját -, vagy a sportosan kopasz fej. Üdítő kivételt az afrikai csapatok jelentenek, bár azért a vb-ről nagyon hiányzik egy Taribo West.

    Ez a trend - hogy átmenjek adornóba - nem véletlen. A szépségipar ugyanis kezdi anyagiasítani a férfi szőrzetét; olyan frizurákat emel be a divatba, melyek egyre több ápolást és egyre nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek - ezért is mentek rá az amúgy a spontaneitás jegyében visszatérő szakálldivatra, meg a heti rendszerességű gépelést, igazítást és formázást igénylő ananászfejre. Egy focistát, akinek - kevés kivételtől eltekintve - az edzésen kívül egyedüli gondja az, hogy Playstationön is 90 fölé fejlessze saját magát, meg hogy mindig kirajzolódjon a választéka, nyilván könnyen beszippant ez a trend.

  • VI. Fülöp spanyol király Moszkvába utazik, hogy vasárnap a Luzsnyiki Stadionban megtekintse hazája és a rendező ország válogatottjának világbajnoki nyolcaddöntőjét - közölték csütörtökön a spanyol udvarra és a labdarúgó-szövetségre hivatkozva orosz hírportálok. Az uralkodóval együtt az aréna VIP-tribünjén ott lesz Luis Rubiales, a spanyol sportági szövetség elnöke is. Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak nyilatkozva szerdán kijelentette: még nem döntötte el, hogy a helyszínen tekinti-e meg a mérkőzést.

    Putyin egyébként csütörtökön Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke társaságában megtekintette a Vörös téren egy hete megnyitott futballparkot és felkereste a vb-trófeát kiállító pavilont is. (MTI)

  • A Németország elleni teljesen megérdemelt győzelme ellenére kiesett ázsiai csapatot odahaza hősként ünnepli a sajtó; némelyik lap a 2002-es elődöntőnél is nagyobb meglepetésnek tartja a németek kiverését. A különleges teljesítményért cserébe többen egy egészen különleges jutalmat is méltányosnak tartanának:

    A játékosok kötelező sorkatonai szolgálat alóli felmentését.

    A kellemetlen északi szomszédja miatt állandó fenyegetettségben élő Dél-Koreában ugyanis a legnagyobb sztárok sem mentesek a minimum 21 hónapos sorkatonai szolgálat alól. Nem ritka, hogy valaki felívelő karrierjét megszakítva tűnik el a laktanya kapujában, a koreai MMA úttörője, Jung Csan-Szung, a Koreai Zombi is így végezte, rögtön egy balszerencsésen alakult címmeccse után.

    Felmentést alapvetően csak a nagy nemzetközi versenyek megnyerésével lehet kiérdemelni; ez ugye a vébén nem jöhet össze a koreai csapatnak, melynek tagjai inkább az idei Ázsia Játékok aranyérmére gyúrnak. De a lelkes szurkolók már ma online petíciót indítottak, melyben Mun Dzse In elnöktől a két legjobb játékos, a csatár Szon Hungmin és az élete teljesítményét nyújtó Kim Jin-hyeon felmentését kérik. 

    (South China Morning Post)

  • Így reagáltak az angol szurkolók, amikor Németország kiesett. Ennél akkor sem lesz nagyobb buli, ha megnyernék a vébét.

  • Mivel a G csoportban az első és a második hely a további menetrendet tekintve nem tűnik túl fontosnak, ezért a BBC veterán szakértői – Alan Shearer és Rio Ferdinand - között óriási hévvel tört fel az a vita, hogy mi a jobb:

    1. minél több kezdőjátékost pihentetni a kieséses szakaszra, és magasról tenni a tét nélküli mérkőzés eredményére
    2. legfeljebb 2-3 kulcsembert szabad csak kihagyni, és győzelemre kell játszani, hogy a csapat lendülete ne törjön meg (mint például a horvátoké 1996-ban a portugáloknak leadott utolsó csoportmeccsen)
  • Mintegy 200 szerb drukker gyűlt össze szerda este Bécs, a szerbek által sűrűbben lakott negyedében az utcákon, a Brazília-Szerbia vb-meccs után. A Tanjug hírügynökség jelentése szerint a a kisebb tömeg üvegeket dobált, pirotechnikai eszközöket használt, akadályozta a forgalmat, miközben nacionalista jelszavakat kiabált. Az egyre nagyobb számban az utcára vonuló rendőrség idejében elfojtotta az indulatokat, így nagyobb rendbontásra nem került sor.

  • Az angol sajtó úgy értesült, hogy helyette Jamie Vardy, a Leicester csatára kezd majd.

  • Az angolok elleni vélhető kezdő láttán érezhető, nem ez lesz Martínez kapitány legfontosabb meccse a vb-n, a korábbi két meccsen kezdő Vertonghen, Meunier, Boyata, Witsel, a szülinapos Kevin De Bruyne, Carrasco, Mertens, a sérült Lukaku is kimarad az esti kezdőből. Azért ez sem egy gyenge csapat, kérdés, mi lesz az angolok válasza.

    A várható belga kezdő: Courtois; Alderweireld, Kompany, Vermaelen; Chadli, Fellaini, Dembele, T. Hazard; Tielemans, Batshuayi, Januzaj

  • A következő napokban születhet döntés Joachim Löw szövetségi kapitány jövőjéről az után, hogy a német válogatott címvédőként már a csoportkör után búcsúzott az oroszországi világbajnokságtól. Sajtóinformációk szerint Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke szerda este arról állapodott meg a szakemberrel, hogy némi gondolkodás után, „néhány nap múlva" ülnek le beszélni egymással.

    Túl korai erre a kérdésre válaszolni, most szükségünk van néhány órára, hogy kitisztuljon a kép" – fogalmazott az 58 éves tréner, aki hangsúlyozta: a történtekért őt terheli a felelősség, amit vállal is. A német válogatott csütörtökön délután utazik haza Moszkvából. (MTI)

  • Eddig is akadt olyan közösségi albán oldal, amely nagy örömmel vette tudomásul, hogy Szerbia válogatottja a brazilok ellen elszenvedett 2-0-s vereség után búcsúzott a világbajnokságtól. A mémek nem állnak le és tovább örömködnek a szerbek bukásán.

  • Azt érdemes tudni, hogy Gareth Southgate óriási tisztelője a német válogatottnak, tavaly a Konföderációs Kupára és az U-21-es Eb-re is elutazott, hogy tanulmányozza játékukat, de amúgy is órákat töltött már a német válogatott meccseinek elemzésével. A szövetségi kapitány a helyszínen azt a tanulságot vonta le az angolok nagy riválisának (mármint abban az értelemben is nagy, hogy tétmeccsen szinte mindig kikapnak a németektől) kieséséből, hogy

    Ez a meccs is megmutatta, hogy nincs sebezhetetlen csapat, semmit nem vehetünk biztosra.

  • Ismerős recept ez Magyarországon is, amikor éppen olyan tv-szolgáltatója van az embernek, amely a kedvenc bajnokságokat sugárzó csatornát nem adja egyik csomagjában sem. Most a norvégok járhatnak könnyen hasonlóan, csak ők épp a világbajnokság hajrájáról maradhatnak le.

    Jelen állás szerint a helyi TV2 csatorna, amely a vb közvetítési jogait bírja az északi országban, nem tud egyezségre jutni a Viasat szolgáltatóval. Ha pedig július 1-ig nem tudnak megegyezni, akkor a tévé 150 ezer norvég háztartásban fog elsötétedni és a helyiek lemaradhatnak a vb legfontosabb meccseiről.

  • Amikor leült megnézni a meccset. Németország még soha nem lőtt ilyen kevés gólt a vb-n, csoportutolsóként esik ki címvédőként. 

  • Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason és Ólafur Ingi Skúlason is visszavonult a világbajnoki kiesés után. A hátvéd Sigurdsson 86, a szintén hátvéd Árnason 69, a középpályás Skúlason 36 válogatottság után mondta le a szereplést.

  • Lionel Messi eddigi három vb-n vett részt: 2006-ban és 2010-ben a negyeddöntőben ért véget számára a torna, 2014-ben pedig a döntőben. Mind a háromszor Németország verte meg Argentínát.

  • A keddi Argentína-Nigéra meccsen orvosi segítségre szoruló, egyes hírek szerint rövid időre kórházba is kerülő Diego Maradona szerdán elmagyarázta, hogy mi történt.

    Az első félidő végén elmentünk enni. Én a vörösbort szeretem, de ahol ültünk, csak fehérbort kínáltak. Megittuk az összeset.

    Ezt követően Maradona a saját elmondása szerint nyakfájdalmakra panaszkodott, és egy kicsit elájult, de amúgy semmi komolyabb dolog nem történt. 

    Érdekesség, hogy hajnalban a barátnőjének azt üzente: "Most érkeztünk vissza Moszkvába. Sem alkoholról, sem különös eseményekről nem tudok beszámolni".

  • A 2002-es vb-döntős csapat kapitánya (aki egyébként a finálén nem játszott a Dél-Korea elleni elődöntőn begyűjtött sárga lapja miatt) már a keret összeállításánál értetlenkedett, hogyan hagyhatta otthon Joachim Löw a Manchester City ászát, Leroy Sanét. Ballack csütörtök reggel "Ugye, megmondtam"-alapon elővette a június eleji tweetjét.

    De a Klinsmann/Löw-éra előtti játékosgeneráció legjobbja nem csak Sané hiányára vezeti vissza a kudarcot; - el nem ítélhető módon - "őszinte szembenézést" követel, mely kiterjed a csapatszellemre, a keret összeállítására és a vezetésre. Ugyanis

    Ki lehet esni egy rossz csapattal a vébé elején, de nem egy ilyen rossz csapattal!

  • A Bild egy zseniális húzással elővette a négy évvel ezelőtti eufóriában írt főcímét. Ennél tökéletesebben nem lehet érzékeltetni, hogy mekkorát fordult velük a világ.

    Nincsenek szavak.

  • A Németország–Dél-Korea meccs legjobbja egyértelműen a kapus Cso Hjunvo volt. A Daegu 26 éves kapusa már a korábbi meccseken is védett többször is nagyot, de az tényleg érdekes, hogy az utolsó 17 tétmeccsén csak kettőn nem kapott gólt. 

    • A németek elleni sorsdöntő vb-meccsen
    • Az Incson United elleni kiesési rangadón

    A Degu FC, ahol Cso véd jelenleg az utolsó a 14 fős bajnokságban a 14. forduló után.