Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Nincs semmi meglepő Németország gyalázatos szereplésében

2018-06-27T160845Z 1544730103 RC151C019180 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.28. 09:47
Németország 2-0-ra kikapott Dél-Koreától, ez pedig azt jelenti, hogy a címvédő –2-es gólkülönbséggel, mindössze két gólt szerezve, csoportutolsóként búcsúzott az oroszországi világbajnokságtól. És ebben nincs semmi meglepő: az elmúlt öt világbajnokságból négyet európai csapat nyert meg, és címvédőként mindegyik elvérzett a csoportkörben.

Franciaország – 2002

Az európai vb-győztesek kálváriáját a franciák kezdték. A Zinedine Zidane fémjelezte válogatott parádézott az 1998-as hazai tornán: a csoportkörben 9 gólt lőtt és mindössze egyet kapott, első lett, majd Paraguayt, Olaszországot, Horvátországot legyőzve döntőbe jutott, ahol 3-0-ra semmisítette meg Brazíliát. 

Zidane-éknak sikerült az, ami a Michel Platini féle aranygenerációnak nem, és négy évvel később is esélyesei voltak a Dél-Korea–Japán közös rendezésű tornának. Ennek ellenére 

talán történetében nem égett nagyobbat a csapat.

Franciaország Dániával, Szenegállal és Uruguayjal került egy csoportba, ami ha nem is volt könnyűnek nevezhető, de minimum a továbbjutás kötelező lett volna. Ezzel szemben Szenegál kapásból legyőzte a címvédőt 1-0-ra, a botrányosan gyengén játszó Uruguay ellen pedig csak egy gól nélküli döntetlenre futotta.

Még így is lett volna esélyük a franciáknak, ha az utolsó körben megverik Dániát, de a dánok nagyon simán nyertek 2-0-ra. Franciaország csoportutolsóként, –3-as gólkülönbséggel, nulla lőtt góllal búcsúzott a világbajnokságtól. 

Olaszország – 2010

A 2002-es világbajnokságot végül Brazília nyerte meg, nekik pedig nem okozott gondot a 2006-os tornán továbbjutni a csoportból. A címvédés sem sikerült, pont a franciáktól kaptak ki. Eközben a Gianluigi Buffonnal, Fabio Cannavaróval, Alessandro Nestával, Andrea Pirlóval, Filippo Inzaghival, Gennaro Gattusóval és Alessandro Del Pieróval felálló olaszok módszeresen végigverték a mezőnyt, Zidane kiállíttatása után pedig megnyerték a világbajnokságot. Címvédőként nekik sem ment.

Az olaszok nagyon könnyű csoportba kerültek, Új-Zélanddal, Szlovákiával és Paraguayjal kellett megküzdeniük a továbbjutásért. A dél-amerikaiak elleni 1-1 még belefért, de hogy a második vb-jén részt vevő Új-Zéland ellen is csak 1-1-re futotta, az már nagyon kínos volt. Bár ez semmi ahhoz képest, hogy a

VB-újonc szlovákia, ami sem az előtt, sem azóta nem szerepelt világbajnokságon, 3-2-re legyőzte a címvédőt.

Szlovákia 4 ponttal jutott tovább, –1-es gólkülönbséggel. Ha Olaszország kihúzza döntetlenre, akkor ugyanúgy három pontja lett volna, mint Új-Zélandnak, de a több lőtt góljának hála továbbjutott volna. 

Spanyolország – 2014 

A 2010-es vb-t a spanyol aranygeneráció nyerte meg, ami előtte és utána is Európa-bajnok lett. Portugáliát, Németországot, Paraguayt és Hollandiát verték meg az aranyért, ez volt a spanyol tiki-taka csúcsa. Senki sem gondolta, hogy négy évvel később összeomlik a világverő rendszer.

Az olaszokkal ellentétben a spanyolok kvázi halálcsoportba kerültek a 2014-es vb-n. Hollandia csúcsformában volt és bosszúra szomjazott az elbukott vb-döntő miatt, Chile már négy éve is megizzasztotta Spanyolországot, így csak Ausztrália tűnt könnyű ellenfélnek – legalábbis papíron.

Hollandia már az első körben csúnyán beárazta a spanyolokat, Van Persie-ék 5-1-re alázták meg őket, amiből nem is tudtak felkelni Xaviék. A következő körben ugyanis rettentő simán kikaptak 2-0-ra Chilétől, és mivel Ausztrália senkinek nem okozott problémát

Spanyolország rekordgyorsasággal, mindössze két kör után garantáltan kiesett.

A spanyolok legyőzték Ausztráliát 3-0-ra, de ez csak arra volt elég, hogy elmondhassák: a franciákkal és az olaszokkal ellentétben ők legalább nem a csoport utolsó helyezettjeként fejezték be a világbajnokságot.

Németország – 2018

A 2014-es világbajnokságot az a Németország nyerte, ami a csoportkörben Portugáliának egy négyest, a kieséses szakaszban a braziloknak pedig egy hetest gurított. Lehengerlő, kreatív, domináns játékkal, viszonylag könnyedén nyerte meg a világbajnokságot Brazíliában, majd a selejtezős csoportját 100 százalékos mérleggel (amire csak a 2010-es spanyolok voltak képesekkel) húzta be. 

Németország Oroszországba is favoritként érkezett, bár a Mesut Özil és İlkay Gündoğan körüli botrány nem segített a csapatnak, ahogy az sem, hogy a világbajnokság előtti hét barátságos meccséből csak egyet nyert a címvédő. 

A csoportkör első meccsén így is hidegzuhanyként ért mindenkit, amikor Mexikó végül is simán legyőzte Németországot. A folytatás sem sikerült sokkal jobban, csak egy hosszabbításban belőtt szabadrúgással tudtak nyerni Svédország ellen, de ez ahhoz mindenképp elég volt, hogy a sokkal gyengébb, az utolsó fordulóban még pont nélkül álló Dél-Korea ellen kiharcolják a továbbjutást.

Németország gyengén játszott, a koreaiak 2-0-ra, két 90. perc utáni góllal teljesen megérdemelten meg is nyerték a találkozót. A címvédő –2-es gólkülönbséggel, mindössze két szerzett góllal,

csoportutolsóként búcsúzott az oroszországi világbajnokságtól.

Németország tehát sorozatban a harmadik európai címvédő, aki nem éli túl a csoportkört. Ez egyébként összesen hatszor történt meg a világbajnokságok történetében: a fenti négy esetet leszámítva Olaszország (1950) és Brazília (1966) bukott el még a csoportkörben az után, hogy az előző vb-n aranyérmet nyert. 

Borítókép: Michael Dalder / Reuters.  • Vennék
  • Bankszámla