Szilvia
5 °C
16 °C

A videóbíró a vb legértékesebb játékosa?

2018-06-26T192130Z 1458410782 RC1405859B50 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.30. 12:11
Huszonnégy tizenegyest ítéltek meg a csoportkörben, vagyis átlagban minden második meccsen volt büntető. Ez már most több, mint amennyit bármelyik világbajnokságon befújtak – az eddigi rekord 18 volt, az 1990-es, 1998-as és 2002-es vb-ken ítéltek meg ennyit. A drasztikusan megnövekedett számot viszont nem lehet csak a videóbíró számlájára írni, sőt, a VAR bevezetésével valójában nem változik a büntetők száma.

Erre a megállapításra az Economist jutott, amely hat olyan bajnokságot – a német Bundesligát, az olasz Serie A-t, a portugál Primiera Ligát, az amerikai MLS-t, az ausztrál A-League-et és a dél-koreai K League 1-et – vizsgált, ahol már bevezették a vb-n is használt videóbíró-rendszert, és azt találták, hogy minden egyes büntetőre, amit a VAR ítél meg, jut egy olyan, amit nem szúr ki a rendszer és a bíró sem.

Eddig egyébként csak három olyan tizenegyes volt a világbajnokságon, amit a bíró befújt, majd videózás után visszavont – Neymartól vettek el egyet színészkedés miatt Costa Rica ellen, majd a harmadik fordulóban pont Costa Ricától vettek el egyet les miatt a Svájc elleni mérkőzésen, és Szenegál ellen is visszavontak egyet, a visszajátszás után menekült meg a kolumbiai Davinson Sánchez.

Vagyis arról sincs szó, hogy a bírók ész nélkül fújnának be minden gyanús, vagy kicsit gyanús esetet abban bízva, hogy majd a videóbíró megmenti őket, ha nincs igazuk, sőt, inkább azt látjuk, hogy talán kicsit a egójukat féltve pár 50-50 szituációban sem kérik a videóbíró segítségét, nehogy bebizonyosodjon, hogy tévedtek – ami amúgy a tévénézőknek és a helyszíni nézőknek is egyből kiderül az ismétlések miatt. Ugyanakkor az egyértelműen befújható esetekből is egyre kevesebb marad észrevétlen.

A VAR egyébként nem is arra van, hogy nullára redukálja a hibák százalékát

– a Bundesliga és a Serie A képviselői szerint a hibák 80 százalékát szűrik ki, de hasonló véleményen van a futball szabályait formáló IFAB is, amely szerint a VAR nélkül a döntések 7, VAR-ral 1,1 százaléka hibás.

A csoportkörben befújt huszonnégy büntetőből tíz jött videózás után, három olyan volt, amit videó után fújtak vissza, tehát összesen

27 esetből 13-ban volt szerepe a videóbírónak, korábban ezek legjobb esetben is 50-50 arányban billentek volna.

Átlagosan lövik őket

A sok büntető viszont nem jelent kiemelkedő hatékonyságot, bár ez nincs összefüggésben a videóbíróval – a hat kihagyott/kimaradt tizenegyesből csak három volt videóbírós szünet után, tehát nem azon múlik, hogy a közjáték miatt túlzottan idegesen állna oda valaki elvégezni a rúgást.

Az viszont kitűnik az elmúlt öt vb-t vizsgálva, hogy átlagos aránnyal mennek be a büntetők. Négy éve kimagasló volt a 92,31 százalékos arány, ahogy 1998-ban is a 94,44 százalékos mutató, az idei eddig 75 százalék inkább a 2006-os (76,47 %) és a 2002-es (72,22 %) számokhoz van közelebb, 2010-ben egészen pocsék módon mentek a tizenegyesek, akkor 15-ből csak 9 lett gól, ez 60 százalék.

A most meglőtt tizennyolc büntető egyébként szintén rekord, az eddigi legtöbb 1998-ban volt 17-tel.

A fogadóirodák is rájöttek

A második játéknapon, június 15-én még ötszörös pénz járt egy büntetőért a Portugália–Spanyolország mérkőzésen (akkor már a harmadik percben kaszált, aki erre tett), az első nyolcaddöntőn már csak 2,25-szörös pénzt fizet a TippmixPro egy büntetőre, gyorsan észbe kaptak tehát, hogy nem túl kifizetődő magasan tartani az oddsokat, amikor átlagban minden második meccsen van egy büntető.

Három történelmi VAR-eset

A vb harmadik napjáig, a Franciaország–Ausztrália meccsig kellett várni a történelmi pillanatra, amikor videóbírózás után ítéltek meg büntetőt a világbajnokságon. Franciaország rúghatta, ezzel szereztek vezetést az ausztrálok ellen.

A második fordulóban Neymar ellen fújtak vissza tizenegyest a Costa Rica elleni mérkőzésen, ez volt a vb-k történetében az első, amikor videózás után változtatta meg döntését a bíró. A holland Björn Kuipers adott elsőre büntetőt, a videó segített neki.

A harmadik fordulóban Cristiano Ronaldo harcolta ki a 19., vb-csúcsot jelentő tizenegyest Irán ellen. A csúcs után viszont nem ünnepelhetett, Alireza Beiranvand, az iráni kapus védte a gyengén lőtt büntetőt.

A FIFA szerint jól vizsgázott a videóbíró

A csoportkörben összesen 335 esetet vizsgált a videóbíró, ebből 122 volt a mérkőzéseken szerzett gólok miatti kötelező visszanézés.

Összesen 17 komoly VAR-beavatkozás volt, ebből 14-szer a videóbíró segítségével hoztak döntést, vagyis amikor a rendszerre támaszkodnak, annak komoly befolyása van a mérkőzésbe, mondta el a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, a korábbi bíró Pierluigi Collina a pénteki sajtótájékoztató. A 17 visszanézésből 14-szer a bíró is megnézte a pálya melletti monitoron, mi történt, a másik három esetben csak a videós asszisztensek avatkoztak közben, ezt egy les, egy 16-oson belül történt incidens, és egy tévesen beazonosított játékost miatt tették.

Collina azt is elmondta, hogy a bírók 95 százalékban jó döntést hoztak volna a videóbíró nélkül, így viszont 99,3 százalékra nőtt a pontosságuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?