A világbajnokság 18. napja

Index
2018.07.01. 23:09

Összefoglaló

Újabb két nyolcaddöntővel folytatódott a világbajnokság, mindkettő tizenegyesekkel ért véget:
Spanyolország a hosszabbításban sem bírt az oroszokkal, 1-1 lett a vége, a büntetőket pedig a hazaiak bírták jobban, így nagy meglepetésre kiütötték a spanyolokat
A horvát-dán pedig szintén 1-1 lett a rendes játékidőben, pedig Modric a hosszabbítás végén tizenegyesből eldönthette volna, itt viszont nem borult a papírforma, a büntetőpárbajt a horvátok nyerték
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A spanyolok mintha direkt próbálták volna meg elkerülni az orosz kaput a második félidőben. Ők 30-40 méterre tőle is jól elvoltak:

  • Spanyolország büntetőpárbaj után esett ki, ráadásul a sokkal gyengébb Oroszország ellen. Nem véletlen, hogy mélyponton vannak a játékosok.

    Ez karrierem legszomorúbb napja. De ilyen a futball. Az élet nem áll meg, fel fogunk állni, ahogy mindig is tettük.

    – írta Isco az Instagramjára. 

  • Másfél hét után írt újra Twitterére az egyiptomi sztár, de valószínűleg egyelőre rajta kívül senki nem tudja, hogy mire gondolhatott azzal, hogy:

    Néhányan azt gondolják, hogy vége van, de nincs. Változásra van szükség.

    A leglogikusabb az lenne, ha a válogatottságáról beszélne, ugyanis már a vb alatt felmerült, hogy otthagyja az egyiptomi válogatottat, a kiesés után pedig arról is szó volt, hogy nagyon dühös, amiért a csecsen politika bábjának használták.

    Persze lehet, hogy valami egészen másról van szó, ki tudja.

  • Hatalmas a tömeg mindenfelé, mindenki a spanyolokat kiejtő orosz válogatottat ünnepli.

  • A hangulat azonban így is remek volt a Spanyolország elleni győzelem után:

  • A spanyol és az orosz kapitány is nyilatkozott a meccs után, a körülményekhez képest pedig egyik megszólalás sem mondható szokványosnak.

    Hiába hatalmas fegyvertény, hogy az oroszok kiütötték a spanyolokat, Csercseszov egy kis örömet sem engedélyezett magának, elmondta, hogy már a következő meccsre készül, és tartalékolja az érzelmeit. Azt azért elmondta, hogy szerinte jó döntés volt kontrákra építeni, és burkoltan a csapatát is megdicsérte, aztán arról beszélt, hogy mindegy kit kapnak majd ellenfélnek, a saját játékukra kell majd koncentrálniuk.

    Hierro ugyanakkor csalódott volt, de ennek ellenére kiemelte, hogy szerinte nincs válságban a spanyol foci, továbbra is megvan az identitása amivel sikeres is tud lenni, még akkor is, ha most nem jöttek az eredmények. A spanyolok kapitánya azt is elmondta, szerinte nem igaz, hogy a labdabirtoklási fölény nem párosult veszélyes akciókkal, szerinte öt-hat nagy helyzetük is volt.

  • Szenegál volt a vb-k történetének első csapata, aki a fair play, azaz a kapott lapok száma alapján búcsúzott a világbajnokságtól, ami részben annak is volt köszönhető, hogy japán szándékosan ölte a játékot a lengyelek ellen az utolsó tíz percben, nehogy begyűjtsenek egy sárgát, és végül ők essenek ki.

    A szenegáli szövetség szerint ezt a taktikát is büntetni kéne, álláspontjuk szerint ugyanis a japánok kifejezetten azért kezdték el ezt csinálni, mert megtudták, hogy Kolumbia vezet a másik meccsen Szenegál ellen, ami nekik jó volt, de szembement a futball alapszabályaival, ráadásul ez sem nevezhető fair playnek.

    A japán kapitány egyébként gyakorlatilag be is ismerte, hogy emiatt nem csináltak semmit, még bocsánatot is kért a játékosaitól, amiért nem élvezhették ki a továbbjutást. A FIFA ugyanakkor már korábban közölte, nem tervezik megváltoztatni a szabályt.

  • Lionel Messi négy meccset játszott az oroszországi vb-n, ezeken pedig összesen két passzt kapott a csapattársaitól a 16-oson belül: egyszer Izland, egyszer pedig Horvátország ellen találták meg. Egyedül nem megy. 

  • Legalábbis a Sunday Mirror szerint, Jesse Lingard ugyanis éppen azt bizonygatta a minap, hogy még nem döntötték el, hogy kik rúgják a büntetőket, ha véletlenül arra kerülne a sor.

    Ez persze teljesen érthető, korábban már Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya is finoman beszólt a hazai sajtónak, hogy nekik nem feltétlenül jó, ha előre kiszivárogtatják a válogatott összes taktikai lépését, főleg nem a büntetőknél, ahol lehet is készülni a rúgókra.

    Mindenesetre - ha hinni lehet a lapnak - a sorrend a következő lesz:

    • Harry Kane
    • Kieran Trippier
    • Jordan Henderson
    • Jamie Vardy
    • Dele Alli
  • A Fekete Párduc Marvel-filmben (és képregényekben) szereplő kitalált ország számára Mark Yesilevskiy készített meztervet, és hát elég jó lett, úgyhogy meg is mutatjuk:

    Ez pedig a Fekete Párduc személyi testőrsége, a Dora Milaje által inspirált szerelés:

    via Uproxx

  • Nem vicc, tényleg ezt mondta, ugyanis a Krëfel nevű belga cég felajánlotta, hogy ha a belga válogatott 16 gólt lő a vb-n, akkor minden vásárlójának visszafizeti egy újonnan vett tévé árát.

    A belgák eddig kilenc gólt lőttek, hétfőn pedig a japánokkal játszanak, úgyhogy annyira nem is elrugaszkodott elképzelés az, hogy lőnek még hetet.

  • Egyelőre a vasárnap gól-, és játékcsendet hozott. A horvát-dán meccsen a horvátok klasszis középpályás sorában lehet bízni. Érvényesül-e a papírforma és a már titkos esélyes Horvátország kerül-e tovább?

  • A hivatalos diagnózis szerint lumbágója van a brazil válogatott  balhátvédjének, aki ugyan rendben van, de Tite nem mer a szerbek elleni sérülése után rábízni egy potenciálisan 120 percig tartó meccset, ezért Filipe Luíst nevezi majd a kezdőcsapatba Brazília Mexikó elleni nyolcaddöntőjére, írja az MTI.

  • Szegénynek láthatóan nagyon fájt a lába egy esés után az oroszok elleni meccsen, elég intenzíven dörzsölte, a kamera viszont szerencsétlenségére hátulról mutatta, ez pedig egészen más képet festett a dologról.

  • A vb-n a Barcelona két védője is összehozott elég hasonló módon egy-egy büntetőt. A franciáknál Umtiti kezezett az ausztrálok ellen, most meg Piqué is sáncolt egyet az oroszok ellen.

  • A válogatott formaruháját biztosító Marks & Spencer jelentése szerint 35 százalékkal több mellényt adtak el a világbajnokság kezdete óta. Az eladások növekedését a "Gareth Southgate-hatás" névre keresztelt jelenség okozta, az angolok szövetségi kapitányán annyira jól áll a mellény, hogy rengetegen szeretnék utánozni.

    Southgate öltönye 265 fontba kerül (99 ezer forint), az öltöny további 65 fontért jár hozzá (24 ezer forint), a nyakkendőért pedig még elkérnek 25 fontot (9 ezer forint).

  • A FIFA közlése szerint a csoportkör során több mint ötmillió vendége volt az úgynevezett Fan Festeknek, míg négy éve Brazíliában ugyanezen időszak alatt 2,9 millióan keresték fel a szurkolói zónákat.

    Ez a szám a szombati nyolcaddöntők során nem növekedett Moszkvában, mivel a Lomonoszov Egyetem Veréb-hegyen lévő hatalmas központi épülete előtti téren a várható vihar miatt nem nyitották ki a szurkolói zónát.

    Oroszországban a legnagyobb Fan Festekben - a moszkvaiban, a kazanyiban és a rosztoviban - 25 ezer drukker kísérheti figyelemmel egyidejűleg a mérkőzéseket és az egyéb programokat, míg Szamarában és Szaranszkban 20 ezer, Jekatyerinburgban 17 ezer, Kalinyingrádban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Volgográdban 15 ezer, Szocsiban pedig 10 ezer szurkoló vehet egyszerre rész a Fan Festen. (MTI)

  • A franciák 4-3-mal ütötték ki az argentinokat a vb-ről, de Paul Pogbának a győzelem után arra is volt figyelme, hogy odamenjen Messihez és vigasztalja. Több kép megjelent róla, ahogy átöleli az argentint. Pogba elmondta, miért érezte fontosnak ezt megtenni.

    "Az elmúlt tíz év legjobb futballistajával ellen játszottam, őt néztem, tőle tanultam. Ő szerettette meg velem a futballt, mindig is az idolom lesz."

  • A vb-k történetében először Japán jutott tovább kevesebb sárga lapjának köszönhetően. A japánoknak ugyanannyi pontjuk és ugyanolyan gólkülönbségük volt, mint Szenegálnak, egymással pedig döntetleneztek, így a sárga lapok döntöttek Japán javára. Amikor a japánok megtudták, hogy az övékkel párhuzamos meccsen Szenegál vesztésre áll, csalni kezdték a focit, időhúzó passzolgatásba kezdtek, nehogy az ellenfélnél legyen a labda és szerelniük kelljen. Nem volt szép látvány, de a rendszer marad, közölte a FIFA.

    Az AFP-nek azt mondta Colin Smith, a FIFA versenyfőnöke, hogy azt szeretnék, ha a csapatok a teljesítményük, és ne mondjuk sorsolás alapján jussanak tovább. Úgy véli, helyes volt bevezetniük a pontokon és gólokon túl egy másik feltételt is. A világbajnokság után felülvizsgálják ezt a rendszert, de szerinte marad ez a szabály.

  • A német válogatott kudarcáért legtöbbször a nem túl nagy formában játszó irányítót, Mesut Özilt teszik felelőssé. Csapattársa, Jerome Boateng védte meg. Szerinte csapatként nem sikerült együtt játszaniuk.

    „Mindenki Mesut Özilt pécézte ki, de ez nem ér. Mesut is csak egy ember. Ő a labda művésze, nem egy olyan harcos a védelemben, mint én, ő rosszul jön ki ebből. De ez nem jelenti azt, hogy nem akart nyerni, vagy direkt volt gyenge."

  • Az élete első válogatott gólját az argentinok elleni nyolcaddöntőben szerző Pavard a TFI televízió műsorában szerepelt, amikor szüleit is bekapcsolták az adásba. Elmondták, milyen nagyszerű élményeik vannak a fiuknak köszönhetően. Pavard meg is hatódott,  a könnyeit törölgetve válaszolt a riporter kérdésére.

  • Mielőtt továbbmennénk, jegyezzük meg, hogy Griezmann is az Atlético játékosa.

    A francia csatár azt várja, hogy a negyeddöntőjük Uruguay ellen olyan lesz, mintha a korábbi Atlético játszana. Húzzák majd az időt, sokat lesz az ellenfél a földön és állandóan reklamálnak majd a bírónál. Ezzel próbálják tördelni és unalmassá tenni a meccset, amivel az ellenfelet is elaltatják majd.

  • Az angolok kapusa 10 centivel alacsonyabb nálam. Szerintem és védtem volna Januzaj lövését is.

    Nyilatkozta a belga válogatott kapusa, Thibaut Courtois a Het Nieuwsblad című lapnak angol kollégájáról, Jordan Pickfordról. A gúnyos megjegyzés egy kicsit még hízelgő is volt az angolra, valójában 14 centi van köztük (199 cm vs 185 cm)

    Courtois Pickford védési stílusával sem volt kibékülve:

    Túlságosan lekötötte a figyelmét, hogy a lábaival kalimpáljon a levegőben.

  • Az orosz válogatottban szerepel a brazíliai születésű Mario Fernandes is, aki saját bevallása szerint csak két szót tud oroszul, a kéremet és a köszönömöt. Pedig volt ideje arra, hogy többet sajátítson el a nyelvből, hiszen 2012-ben él Moszkvában és játszik a CSZKA-ban. A csapattársai viszont tanulékonyak voltak, sokan portugálul káromkodnak az edzéseken is.

    (via Bleacherreport.)

  • Cristiano Ronaldo a következő vb idején, 2022-ben már 37 éves lesz, ami még nem zárja ki teljesen a részvételét, de azért a játékosok között ez már magas kor. Portugália kiesése után megkérdezték tőle, mit tervez. Nem adott egyenes választ.

    „Nincs most it annak az ideje, hogy játékosok és edzők jövőjéről beszéljünk. Fantasztikus csoportunk van, fiatalok és tele vannak ambícióval, és emiatt azt gondolom, a csapat erős marad."

  • Legalábbis az apja szerint. Dzagojev még az nyitómeccsen sérült meg, azóta nem is szerepelt a csapatban. Az apja közölte a TASSZ hírügynökséggel, hogy a fia mondta neki, hogy játszik, ha nem is kezdőként, de be fogják cserélni a nyolcaddöntőben.

  • Úgy tűnik, hogy a brazilok legnagyobb sztárja a csoportkörben hagyta a fejét ékesítő spagettit. A számtalan viccre okot adó frizurát már az első meccs után rövidebbre vágatta, most pedig teljesen meg szabadult tőle. A merész kompozíciót egy jóval visszafogottabb frizura követte. Neymar haja olyan lett, mint mostanában a tél: rövid és barna.

    A felnyírtságtól eltekintve egész decens.

  • Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány és Gyenyisz Cserisev középpályás tartott közös sajtótájékoztatót a spanyolok elleni nyolcaddöntő előtt. 

    Sokat birtokolják a labdát. Ezt mindenki tudja róluk, mégsem lehet megakadályozni őket ebben. Persze nekünk is megvan a tervünk arra, hogy miként kezeljük ezt a szituációt. Alaposan felkészültünk, és kielemeztük a spanyol válogatottat. Meglátjuk, sikerül-e kihasználni azokat az apró hibákat, melyekre a délelőtti taktikai értekezleten felhívtuk a játékosok figyelmét

    – mondta Csercseszov, aki szerint a nyolcaddöntő nem helyez plusz nyomást a csapatára.

    A mérkőzés a Luzsnyiki Stadionban lesz, ami kifejezetten jó az oroszoknak, hisz így 80 ezer szurkoló nézheti élőben a meccset. Cserisev szerint ezt ki kell élvezni, a csapat pedig annak ellenére nyugodt, hogy minden játékosnak 200 százalékot kell nyújtania a válogatottért a továbbjutás érdekében.

  • Az Uruguay elleni vereség után nyilakozó portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos arról beszélt, hogy hiába készültek fel az ellenfélből az első gól előtti oldalváltások lekövethetetlenek voltak, mert ilyet korábban nem csináltak. A széleken próbálták megverni az uruguayiakat, de igazából az csak a második félidőben működött.  Beszélt Ronaldóról is.

    „Cristiano sokat ad a futballnak. Szeptemberben már jön egy torna, a Nemzetek Ligája, és reméljük, hogy még velünk lesz, hogy segítsen a fiatalabbaknak felnőni."