Szilvia
5 °C
16 °C

Hat 11-es maradt ki, nyertek a horvátok

2018.07.01. 22:52
A legjobb 8 között Modricék, de nem sokon múlt, hogy a dánok ünnepelhessenek: eszméletlen dráma 1-1-es 120 perc után szétlövéssel a vb-nyolcaddöntőn.

A horvátok favoritként mentek a meccsre, összeállt az atomközéppálya Mandzukic mögött: Perisic, Brozovic, Modric, Rakitic, Rebic. Kevés válogatott cserélné el ezt bármire.

A dánok az egységükben és a szervezettségükben bízhattak, illetve a szívósságukban és lelkesedésükben. Na és Christian Eriksenben, aki a horvátokhoz hasonlóan a világ legjobb középpályásai közé tartozik.

Jól is kezdtek: 1. perces potyával vezettek a dánok, Mathias Jörgensen kapura kotorta a labdát egy lecsorgó szöglet után, Subasic bevédte. A labda a kapufáról lepattanva vánszorgott a vonal mögé. Az óra az 55. másodperc környékén járt, 1-0.

A horvátoknak amilyen pechesen kezdődött, olyan szerencsésen folytatódott a meccs, a 4. percben Mandzukic egyenlített. Dalsgaard fejen találta társát a labdával a 16-oson belül, a csatár közelről beverte a lepattanót. 1-1, és még nem telt el 240 másodperc.

Talán túl gyorsan is jött a két gól - a válasz mindenképp -, mert a következő 20 percben egy sorfalon felpattanó Perisic-szabadon és egy büntetőt nem érő Mandzukic-mezcibáláson kívül más nem történt.

Dán helyzetet láthattunk a 27. percben, Braithwaite jobbal lőtt közelről, Subatic most ügyesen védte. A horvátok nagy Rakitic-lövéssel válaszoltak - Schmeichel kiütötte -, a kapus aztán a középre lőtt kipattanót is kiütötte, Perisic meg jobbal bűn rosszul találta el az ismétlést. Újra próbálkozhatott, de azt meg fölévágta, bravúr lett volna, ha képes leszorítani, olyan magasra pattant a labda előtte.

rad

39. perc: Modric adott be szabadot balról, jobban nem is ívelhette volna, Lovren felment csúsztatni, de csak épphogy beleért a labdába, ami mellément. Nagy gólszerzési lehetőség volt, ezt be kellett volna csúsztatni. Ekkorra végképp kiderült, a horvátoké a jobb csapat, a dánok felíveléseken kívül mást nem igazán tudtak összerakni.

A dán veszélyt Eriksen jelentette, három perccel a félidő előtt olyan ravaszul ívelt kapura, hogy Subasicnak esélye nem lehetett odérni, de a labda a kapufák találkozásán csattant, és kipattant a pályáról.

Rakiticnek volt még egy lövése 17-ről, de gyenge, Schmeichel jobbra vetődött, simán fogta. 1-1-gyel mentek szünetre a csapatok.

A második félidőre végképp megnyugodott a meccs, a dánok rájöhettek, hogy a horvátok jobbak, sokat nem kockáztattak, ami viszont még rosszabbat tett a játéknak: a horvátok is rájöttek, hogy ők jobbak, és nem igazán erőltették a góllövést, mintha csak arra gondoltak volna, majd bemegy valahogy magától is a győztes góljuk.

Perisicnek volt is lehetősége, de eszébe nem jutott passzolni, inkább lőtt. Brozovic meg teljesen észrevehetetlen volt, nem volt játékban. Le is hozta Dalic kapitány a 70. környékén, Kovacic jött a helyére.

Sokat nem dobott a horvát játékon, sőt inkább a dánok kezdtek veszélyesek lenni, Nicolai Jörgensen lőtt 14-ről, pedig ha elengedi a labdát, a társa sokkal jobb szögből rúghatta volna rá. Majd Eriksen kapkodta el 16-ról, Subasicnak egyik sem okozott gondot.

A horvátok a 80. perc körül kapcsoltak, hogy már csak 10 perc van, és nyomták meg a hajrát. Ez leginkább Rebic cselsorozatában nyilvánult meg, elfektette a védőjét a jobbszélen, jól is tette középre a labdát, de egy védő bele tudott érni. Vrsaljko érkezett a második hullámban, lövését szögletre blokkolták.

Schöne válaszolt egy távoli lövéssel a másik végen, 2 méterrel mellé.

Rakitic még a 92.-ben ráküldte a labdát közel 30-ről, ez csak fél méterrel ment mellé.

A dánoké volt az utolsó akció, szöglet után Braithwaite lőtte rá a kipattanót, egy métert tévesztett.

1-1-re végződött a 90 perc, jöhetet a hosszabbítás, a második a vb-n a délutáni spanyol-orosz után.

Az első tizenöt perc fele a dánok támadásaival telt, a második a horvát akciókkal, de veszélyesnek nem igen lehetett mondani egyiket se. A horvátok most még az addiginál is kevesebbet játszottak, nem mertek futballozni. A dánok azt nyújtották, amit tudnak.

A dánok negyedik cseréje - hosszabbításban ezt is lehet már -, Pione Sisto villant a hosszabbítás második félidejének elején, de a 16-os bal sarkáról mellécsavart egy méterrel.

A 114. percben láttuk az első nagy drámát. Modric adott egy nagy passzt, amivel Rebic kilépett, már Schmeichelt is kicselezte, amikor Martin Jörgensen hátulról felrúgta az üres kapu torkában. A vétkes nem is reklamált, azt tette, amit ebben a helyzetben tennie kellett, felrúgta a horvátot. Sárgát kapott, a megítélt büntetőt Modric végezte el.

Gyengén a bal alsóra helyezett, Schmeichel jóval hamarabb kijött a vonalról, az irányt eltalálta, ki sem pattant róla a labda, úgy fogta meg.

Maradt az 1-1 120 perc után is, kezdhették a tizenegyesrúgásokat.

  • Eriksen lövését Subasic kapufára rúgta, 0-0
  • Badelj lövését is kifogta Schmeichel, 0-0
  • Kjaer teli csűddel bebombázta a balfelsőbe (úristen), 0-1
  • Kramaric a jobb alsóba, 1-1
  • Kroen-Daehli ugyanoda, 1-2
  • Modric középre, neccesen, de bent, 2-2
  • Schöne félmagasan, Subasic simán fogta, 2-2
  • Pivaric jobban rúgta, de Schmeichel eltalálta, kivédte ma a harmadik 11-esét is, 2-2
  • Nicolai Jörgensen középre rúgta, Subasicban elakadt, ő csak a szétlövésben fogott hármat, 2-2
  • Rakiticé volt az utolsó 11-es, biztosan belőtte a jobbalsóba, 3-2, Horvátország továbbjutott

Horvátország Oroszországgal játszik a 8 között.

Subasic három 11-est védett a szétlövésben, ami vb-rekord, a portugál Ricardo tudott ugyanennyit 2006-ban az angolok ellen. Schmeichel szintén három tizenegyest fogott, de egyet a hosszabbításban. Az övé a legnagyobb dráma, hogy ezek után nem jutottak tovább.

rad

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?