Jolán
2 °C
4 °C

Oktatóvideó arról, hogyan nem szabad lőni és védeni 11-eseket

2018.07.01. 23:33

Hat büntető is kimaradt – pontosabban a kapusok védtek ennyit – a Horvátország–Dánia nyolcaddöntőn, egy a hosszabbításban, öt a büntetőpárbajban. Joggal mondhatjuk, hogy mindkét oldalon nagyon rosszul rúgták a játékosok a tizenegyeseket, a dolog viszont nem ennyire egyszerű, bár az állítás önmagában igaz.

Csakhogy a kapusok – jelen esetben Kasper Schmeichel és Danijel Subašić – lényegében mind a hat büntetőt szabálytalanul védték, a szabályok szerint ugyanis "a kapusnak a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig."

Tehát a rúgás pillanatáig nem szabadna előre elmozdulniuk – ezzel előbb érnek a labda útjába, vagyis növelik az esélyt a védérsre –, de Schmeichel a hosszabbításban, majd a büntetőpárbajban is így tett, ahogy a horvát kapus is. De nézzük egyesével a hat büntetőt!

1. Luka Modrić 116. percben kimaradt büntetője

vlcsnap-2018-07-01-23h10m07s200

Schmeichel a rúgás pillanatában már rég elhagyta az alapvonalat, és már vetődik is balra. Végül kézzel fogja a rosszul helyezett rúgást, de a védés maga szabálytalan, hiszen méterekre a gólvonal előtt jár.

2. Christian Eriksen, a tizenegyespárbaj első büntetője

vlcsnap-2018-07-02-00h41m01s563.png

Subašić elég sokáig kivárt, de a dán lövésének pillanatában már ő is ugrik előre. A horvát kapus ujjheggyel belekapott a labdába, így ment kapufára, de az induló mozdulat szabálytalan.

3. Milan Badelj, a tizenegyespárbaj második büntetője

vlcsnap-2018-07-02-00h41m51s988.png

Schmeichel a hosszabbításos védéséhez hasonlóan már itt is előre mozdul a gólvonalról. Badelj rosszul lövi a labdát, a dán lábbal véd, de a szabályok szerint ezt is újra kellett volna rúgatni.

4. Lasse Schöne, a tizenegyespárbaj hetedik büntetője

vlcsnap-2018-07-02-00h43m10s529.png

Subašić második védése a párbajban, de már akkor mozdul kifelé, amikor Schöne még csak kitámaszt. Szabálytalan.

5. Josip Pivarić, a tizenegyespárbaj nyolcadik büntetője

vlcsnap-2018-07-02-00h44m06s557.png

Schmeichel a jól bevált receptet veszi elő harmadszor is, a rúgás pillanatában már nagyon messze jár az alapvonaltól, bár a brazilos ráfutással Pivarić azért eléggé elárulta, hogy merre szeretne lőni, jó felé is mozdult a dán kapus, csak hát korán, és nem szabályosan.

6. Nicolai Jörgensen, a tizenegyespárbaj kilencedik büntetője

vlcsnap-2018-07-02-00h45m08s755.png

A dán beijesztett kicsit, de Subašić így is elég későn ugrik el oldalra, szerencséjére nem is nagy erővel, így lábbal ki tudja szedni a középre tartó lövést. Mondani sem kell, előre viszont korán mozdult a szabályok szerint.

Vagyis a FIFA-nak van egy elég pontos, a büntetőrúgásokra tökéletesen alkalmazható szabálya, ami ráadásul elég fontos is, hiszen alapvetően befolyásolja a tizenegyeseket, de

élesben eszük ágában sincs alkalmazni azt.

 

Subašić egyébként a három megfogott tizenegyessel a büntetőpárbajban vb-rekordot állított be, korábban csak a portugál Ricardónak sikerül három tizenegyest is megfognia vb-n, 2006-ban az angolok ellen hárított ennyit.

Egyébként a spanyol-orosz tizenegyespárbaján is eléggé kiugráltak a kapusok, de nem annyira feltűnően, mint Schmeichel tette, ő még a horvát Subašićon is túltett.

Videón Luka Modrić hosszabbításban kihagyott büntetője:

A meccs végi tizenegyespárbaj egyben:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?