Olivér
5 °C
8 °C

Hogy nőtt 207 centis óriássá a dán kapus Modric büntetőjénél?

vlcsnap-2018-07-01-23h10m07s200
2018.07.02. 14:03 Módosítva: 2018-07-02 15:52:17

A Dánia-Horvátország nyolcaddöntő kapcsán ismét központi téma lett a büntetőrúgás során a kapusokra vonatkozó szabályokból, és azok betartatásából.

A labdarúgás legjobban negligált szabálya, hogy a kapusnak a gólvonalon kell maradnia a büntetőnél, egészen addig a pillanatig, míg a csatár lába nem találkozik a labdával. A szabály szinte kizárólag elméletben létezik, talán ezért is vezettek be egy szigorítást a 2016-os Európa-bajnokság előtt, aminek értelmében kötelező sárga lappal büntetni, ha valaki megszegi.

A változtatás azonban pont ellentétes hatást ért el. A kapusok nem lettek visszafogottabbak, csak a bírók, akik még kevésbé szólnak a szabálytalanul védett büntetők miatt, hiszen az eleve óriási felelősséget kívánó döntés mellett a kötelező figyelmeztetés csak további terheket rakott a vállukra.

De miért baj, ha a kapus kimozdul? Azért, mert minden egyes megtett centiméterrel nő az a terület, amit kitakar a kapuból. Ronald Ranvaud, a Sao Paulo-i Egyetem professzora 1994 óta elemzi a büntetőket. Az olasz biofizikus azóta megszállottja a tizenegyeseknek, hogy Roberto Baggio elvégezte minden idők leghíresebb kihagyott büntetőjét a brazilok elleni világbajnoki döntőben.

Ranvaud egy korábbi eset kapcsán együttműködött a brazil Globo Esporte honlapjával, a professzor arra igyekezett választ adni, hogy pontosan mekkora előnyt jelent a kapus számára a kimozdulás. Akkor Rogerio Ceni egyik védését vizsgálták, és mivel a brazil kapus és Kasper Scmeichel magassága között mindössze egyetlen centi a különbség az utóbbi javára, így a számítások a dánra is viszonylag pontosan alkalmazhatók.

Ranvaud alapján Schmeichel minden egyes előre megtett fél méterrel megközeltőleg 4%-kal növeli meg azt a területet, amit elmozdulás nélkül is védeni tud. A magassága pedig a rúgó érzékelése szerint egyre gyorsuló ütemben nő a gólvonaltól távolodva. Az első fél méter 8 centit tesz rá, a második 10-et, a harmadik már 12-t és így tovább.

Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy Schmeichel mennyit jött előre Modric tizenegyesénél, de 1 métert legalább. Ezzel a gólvonalon még 189 centi magas, és a kapu felületének 31,1 százalékát szinte biztosan védő kapusból egy 207 centis óriás lett, aki a kapu 38 százalékát képes befedni. A különbség tehát elég jelentős.

Nestor Pitana mégsem rúgatta újra Modric büntetőjét, sőt a tizenegyespárbaj többi szabálytalanul védett kísérletét sem. Ez persze egyáltalán nem meglepő, sem a korábbi gyakorlat ismeretében, sem annak láttán, hogy mi történt a büntetőpárbaj előtt. Pitana félrehívta a két kapust, és hosszasan magyarázta nekik, mit nem szabad a bünetőpárbajban.

Még külön meg is mutatta, hogy sárga jár, ha valaki ellép a vonalról. Schmeichel eközben hevesen bólogatott, és próbált olyan arcot vágni, mintha komolyan is venné a hallottakat.

Aztán mindenki tette tovább a maga dolgát: a kapusok csalták a távolságot, a bíró meg nem tett semmit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?