Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Hogy nőtt 207 centis óriássá a dán kapus Modric büntetőjénél?

vlcsnap-2018-07-01-23h10m07s200
2018.07.02. 14:03 Módosítva: 2018.07.02. 15:52

A Dánia-Horvátország nyolcaddöntő kapcsán ismét központi téma lett a büntetőrúgás során a kapusokra vonatkozó szabályokból, és azok betartatásából.

A labdarúgás legjobban negligált szabálya, hogy a kapusnak a gólvonalon kell maradnia a büntetőnél, egészen addig a pillanatig, míg a csatár lába nem találkozik a labdával. A szabály szinte kizárólag elméletben létezik, talán ezért is vezettek be egy szigorítást a 2016-os Európa-bajnokság előtt, aminek értelmében kötelező sárga lappal büntetni, ha valaki megszegi.

A változtatás azonban pont ellentétes hatást ért el. A kapusok nem lettek visszafogottabbak, csak a bírók, akik még kevésbé szólnak a szabálytalanul védett büntetők miatt, hiszen az eleve óriási felelősséget kívánó döntés mellett a kötelező figyelmeztetés csak további terheket rakott a vállukra.

De miért baj, ha a kapus kimozdul? Azért, mert minden egyes megtett centiméterrel nő az a terület, amit kitakar a kapuból. Ronald Ranvaud, a Sao Paulo-i Egyetem professzora 1994 óta elemzi a büntetőket. Az olasz biofizikus azóta megszállottja a tizenegyeseknek, hogy Roberto Baggio elvégezte minden idők leghíresebb kihagyott büntetőjét a brazilok elleni világbajnoki döntőben.

Ranvaud egy korábbi eset kapcsán együttműködött a brazil Globo Esporte honlapjával, a professzor arra igyekezett választ adni, hogy pontosan mekkora előnyt jelent a kapus számára a kimozdulás. Akkor Rogerio Ceni egyik védését vizsgálták, és mivel a brazil kapus és Kasper Scmeichel magassága között mindössze egyetlen centi a különbség az utóbbi javára, így a számítások a dánra is viszonylag pontosan alkalmazhatók.

Ranvaud alapján Schmeichel minden egyes előre megtett fél méterrel megközeltőleg 4%-kal növeli meg azt a területet, amit elmozdulás nélkül is védeni tud. A magassága pedig a rúgó érzékelése szerint egyre gyorsuló ütemben nő a gólvonaltól távolodva. Az első fél méter 8 centit tesz rá, a második 10-et, a harmadik már 12-t és így tovább.

Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy Schmeichel mennyit jött előre Modric tizenegyesénél, de 1 métert legalább. Ezzel a gólvonalon még 189 centi magas, és a kapu felületének 31,1 százalékát szinte biztosan védő kapusból egy 207 centis óriás lett, aki a kapu 38 százalékát képes befedni. A különbség tehát elég jelentős.

Nestor Pitana mégsem rúgatta újra Modric büntetőjét, sőt a tizenegyespárbaj többi szabálytalanul védett kísérletét sem. Ez persze egyáltalán nem meglepő, sem a korábbi gyakorlat ismeretében, sem annak láttán, hogy mi történt a büntetőpárbaj előtt. Pitana félrehívta a két kapust, és hosszasan magyarázta nekik, mit nem szabad a bünetőpárbajban.

Még külön meg is mutatta, hogy sárga jár, ha valaki ellép a vonalról. Schmeichel eközben hevesen bólogatott, és próbált olyan arcot vágni, mintha komolyan is venné a hallottakat.

Aztán mindenki tette tovább a maga dolgát: a kapusok csalták a távolságot, a bíró meg nem tett semmit.