Összefoglaló

A világbajnokság 19. napja

Ma is két nyolcaddöntőt rendeznek,
Mexikó sorban a hetedik nyolcaddöntőjét bukta el, Brazília verte őket 2-0-ra,
Belgium pedig 0-2-ről állt fel, és történelmi fordítással verte meg 3-2-re Japánt.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 19. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel beállították a németek rekordját, ők is tizenhétszer jutottak már be a negyeddöntőbe. Ez már csak azért is érdekes, mert

    rajtuk kívül még a közelében sincs ennek egyik ország sem, csak németország és brazília van tíz fölött.

    Argentína, Anglia és Olaszország mind kilencszer voltak már a negyeddöntőben, utánuk a franciák jönnek nyolccal, aztán Uruguay héttel. A hollandok, az oroszok (a Szovjetunióval együtt), a szerbek (Jugoszláviával együtt), a spanyolok és a svédek hattal állnak, utánuk pedig Magyarország jön 5 negyeddöntővel.

    Az angolok és a svédek egyébként még hozzáadhatnak egyet a fenti számokhoz, az angolok esetében ezzel meg is lenne a harmadik csapat, amelyik legalább tízszer jutott be a negyeddöntőbe.

  • Dele Alli még az angolok elős meccsén sérült meg, Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig hétfőn elmondta, nem akarták siettetni a középpályás visszatérését, aminek meg is lett az eredménye, most már tökéletes állapotban van.

    Hogy mit tud hozzátenni a játékunkhoz? A jól időzített sprintjei, az üres területek megjátszása zavart kelthet az ellenfél védelmében. Ugyan ez annyiszor még nem sikerült neki válogatott mezben, mint a klubjában, de kétségünk sincs afelől, hogy képes rá. Tunézia ellen is fantasztikusan játszott, labda nélkül is lenyűgöző volt.

    - mondta Southgate, aki egyébként nem akart a nyolcaddöntőn túlra tekinteni, de azt azért hozzátette, hogy történelmi lehetőség előtt állnak az angolok.

    Az angol-kolumbiai meccs kedden 20 órakor kezdődik a moszkvai Szpartak Stadionban.

  • Hivatalosan is leigazolták Pepe Reinát és Ivan Strinicet is az olaszok,

    • a spanyol ugyan a vb-n nem lépett pályára, de már bebizonyította, hogy ott a helye az európai foci sűrűjében,
    • a horvát pedig a vb-n is remekül játszik, a dánok ellen is a kezdőben volt.
  • A Borussia Dortmund görög védője, Szokratisz Papasztatopulosz az Arsenal játékosa lett. Az ötös számú mezt kapta, amelyet korábban Martin Keown és Kolo Touré is viselt. A londoni klub 20 millió eurót fizetett érte.

  • Juan Carlos Osorio, a mexikóiak kapitánya a meccs után hosszasan kritizálta Neymart amiért a színészkedésével húzta az időt, Tite azonban nem ment bele a szájkaratéba, és inkább arról beszélt, hogy mennyire nagyszerű, hogy így tudott visszatérni a csatár a bokasérülése után.

    A brazil kapitány az egész csapattal elégedett volt, szerinte nagyszerűen játszottak, leginkább a gyors kontrák tetszettek neki. Williant külön ki is emelte, elmondta, hogy a középpályás gyakran szenved a taktikai kötelezettségei miatt, most a második félidőben viszont megengedte neki, hogy villogjon, aminek meg is lett az eredménye, az egyik gólpasszt ő adta.

    Neymar is megszólalt, ő Ochoát és a brazil csapatot méltatta, az őt ért kritikákról pedig csak annyit mondott, hogy ő csak azért van ott, hogy győzelemhez segítse a csapatát, így ezekkel nem akar foglalkozni.

  • DhHTJ oXkAIHxg2
  • Az uruguayi játékosok mindták ezt, nem is alaptalanul, mert José Gimenezzel és Diego Godinnal is csapattársak az Atlético Madridnál.

    Mikor kvalifikálták magukat a vb-re, egy uruguayi mezben üdvözölte őket a madridi reptéren, sőt ő Godin lányának a keresztapja is, és egyébként is szereti az uruguayi kultúrát.

    Griezmann teljesen olyan, mint egy uruguayi, úgyhogy biztosan különleges lesz számára a meccs, ahogy számunkra is. Jelenleg csak azt tudom mondani, hogy remélem jól viselkedik majd a pályán, és nem felejti el, hogy félig uruguayi!

    - viccelődött az uruguayiak középpályása, Nahitan Nandez.

  • Jóval a világbajnokság előtt adott ki a vb-nek emléket állító speciális 100 rubeleseket az orosz központi bank, amik hogy, hogy nem, megjósolták előre Igor Akinfejev spanyolok elleni védését a tizenegyespárbajban. Legalábbis kísértetiesen ugyanolyan pózban van a bankjegyen egy lövést hárító kapus, mint Akinfejev.

  • A mexikóiak kapusa megint fantasztikusan védett, ennél több védés csak egy meccsen volt a rendes játékidőben, ami szintén az ő nevéhez fűződik, a németek ellen kilencszer tudott védeni az OptaJoe statisztikái alapján.

  • Az uruguayi válogatott Twitter-oldala osztott meg jó hírt a csatárról, aki nem szenvedett izomsérülést, kisebb problémája van csak, de ennek ellenére óvatosak lesznek vele, és napról napra figyelik az állapotát a július 6-i, pénteki negyeddöntő előtt, amikor Franciaországgal játszanak majd.

  • Pedig a vb előtt még a németek voltak az első helyen 224 góllal, míg a braziloknak "csak" 221 volt, azonban az ő rettenetes teljesítményük, majd a kiesésük miatt nem kellett nagyon megizzadnia a braziloknak ahhoz, hogy átvegyék a vezetést.

    A Mexikó elleni meccs előtt éppen egyenlő volt az állás, 226-226, a brazilok viszont két gólt is lőttek, úgyhogy most már 228-cal ők állnak az élen. A lista egyébként jelenleg így néz ki, még Magyarország is rajta van:

    1. Brazília - 228
    2. Németország - 226
    3. Argentína - 137
    4. Olaszország - 128
    5. Franciaország - 113
    6. Spanyolország - 99
    7. Magyarország/Uruguay - 87
    8. Anglia/Hollandia - 86
  • Neymar lőtt eddig a legtöbbször kapura, 23-szor, ebből 12-szer el is találta a kaput. Övé a legtöbb gólhelyzet is (16), és ő szenvedte el a legtöbb szabálytalanságot is.

  • A belgákkal játszanak este 8-tól a japánok a nyolcaddöntőben, amit valószínűleg annak ellenére is rengetegen fognak nézni japánban, hogy ottani idő szerint hajnali háromkor kezdődik majd.

    A nagy érdeklődésre való tekintettel ez lesz az első olyan alkalom, amikor a zen buddhista Tokoji templomban is nézhetnek meccset a japán rajongók, de persze csak nyugodtan, és csendben.

    Csendben szurkolok a győzelemért. Reméljük, hogy az emberek is nyugodtan, sípok és dobok nélkül szurkolnak majd, kivéve persze mikor gól születik.

    - mondta a templom főpapja, hozzátéve azt is, hogy sok látogatóra számít, mert nagy az érdeklődés a vb iránt.

  • A sérült Edinson Cavani nélkül edzett hétfőn az uruguayi válogatott. A dél-amerikaiak Franciaországgal találkoznak a negyeddöntőben. 

    A Paris Saint-Germain 31 éves támadója előbb duplázott, majd megsérült a Portugália elleni meccsen. Egyelőre nem tudni, mennyire komoly a sérülés. 

  • A vasárnap esti horvát-dán dráma örömtől hasonlóképpen megrészegült szurkolóit látva megannyi tanulság felmerül, például a szerencse forgandóságáról vagy a lényegesnek gondolt, ám valójában lényegtelen különbségről. Meg elég vicces, ahogy utólag egymás mellé vágva üzengetnek egymásnak.

      

  • Hiába tippelte meg pontosan Japán mindhárom csoportmeccsét Rabiot, az óriás jóspolip, végül kibelezve végezte a piacon, írja a Sora News.

    A francia Adrien Rabiot-ról elnevezett, az obirai piacon bukkant fel, ahol "megjósoltatták" vele a japánok meccseit, a derék látnokpolip pedig mindhárom meccsük eredményét eltalálta.

    Azonban a Rabiot-t kifogó Kimio Abe halász úgy döntött, hogy a biznisz fontosabb holmi sportjóslásnál, ezért kibelezte, majd megtisztította az állatot, hogy fogyasztásra alkalmas állapotba kerülhessen piacra.

  • Július végéig pihenőt adott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon szerepelt, illetve szereplő játékosainak Niko Kovac, a német bajnok Bayern München labdarúgócsapatának új vezetőedzője. Az érintett futballistáknak július 25-én lesz az első edzésük Németországban, em kell elutazniuk a csapat július 23. és 30. közötti amerikai túrájára.

    Majd a vakációjuk alatt elfelejtik a problémákat, és biztos vagyok benne, hogy olyan motiváltan térnek vissza az első tréningre, ahogy elvárom.

  • Egy orosz család kisbabája 1,5 órával az Oroszország-Spanyolország mérkőzés előtt született és a szülők eredetileg Mironnak nevezték volna el. Azonban Oroszország legyőzte a világbajnok spanyolokat, Artem Dzjuba pedig kiharcolt és értékesített egy büntetőt a rendes játékidőben. Így a kisfiú neve Artem lett. Majdnem olyan jó, mint a Wayne:

  • Vagy legalábbis a vb-győztes labdarúgó-szövetsége (de az egyszerűség kedvéért maradjunk a csapatoknál):

    • A csoportkörben kieső 16 csapat fejenként 8 millió dollárt kap a FIFA-tól.
    • A nyolcaddöntőben kieső csapatok 12 millióval gazdagodnak.
    • A negyeddöntőben kieső csapatoknak 16 millió dollár jár.
    • A negyedik helyezett csapat 22 milliót vihet haza.
    • A harmadiknak 24 millió dollár jár.
    • A világbajnoki ezüstérmes 28 milliót keres.
    • A vb-győztes pedig 38 millió dollárt kap a kupa mellé. 
  • Angol játékos még soha nem hibázott büntetőt a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban, viszont mind a három büntetőpárbajukat elveszítették. Ezért erre most külön készült a csapat, nem fognak semmi váratlant húzni, nem lesz önkénteskedés vagy hősködés: az rúgja a büntetőt, aki a legjobb benne.

    Állítólag a Kane, Trippier, Henderson, Vardy, Alli ötös a legjobb a csapatból, és jó eséllyel ilyen sorrendben is rúgják majd a 11-eseket.

  • Most épp a csatár Artem Dzjuba védett ki akinfejevesen egy büntetőt:

  • Ma játszik Mexikó és Brazília a legjobb nyolcba kerülésért, azonban a Goal.com szerint már biztos, hogy Marcelo nem kap helyet a braziloknál a kezdőben. A Real Madrid védőjét a szerbek ellen kellett lecserélni sérülés miatt, de állítólag nem a meccsen sérült meg a háta, hanem a szállásukon található matrac volt annyira rossz, hogy hazavágta a védő hátát.

    Ha ez igaz, akkor valószínűleg Marcelo a következő körben visszatérhet, mert azért annyira durván csak nem lehet elaludni az ember hátát, hogy napokra kiessen a játékból.

  • Andrej Kancselszkisz a valaha volt egyik legjobb orosz játékos, aki több évig játszott a Manchester Unitedben (David Beckham szorította ki), az Evertonban, a Glasgow Rangersben, mindent megnyert Angliában és Skóciában. Ő azon kevesek táborát erősíti, akik nincsenek elájulva attól, hogy Oroszország legyőzte Spanyolországot. Pontosabban a mutatott játékkal elégedetlen:

    Mit bizonyított ezzel Csercseszov edző? Hogy le tudja parkoltatni a buszt? És mi lesz ezután? Legyőzte Szaúd-Arábiát is Egyiptomot, de Spanyolország ellen sok tekintetben csak szerencséje volt.  

    Bár azt azért még hozzátette, hogy végülis csak az eredmény számít, az pedig összejött.

  • A horvát Mateo Kovacic eddig többnyire csereként vette ki a részét a horvátok szárnyalásából, de nem lehet kizárni, hogy a folytatásban fontos ember lehet még.

    A Real Madridban is epizodista 24 éves középpályásról, most előkerült egy felvétel, amin a feleségével, Izabela Andrijanoviccsal fejelget

    Amikor van egy kis pihenőjük, akkor is a labdára gondolnak.

    Kovacic nagy párbaja a feleségével

    Andrijanovic a bulvármédia nagy örömére ott van a vb-n, és még posztolt is egy stadionfotót.

    the other day *****

    Izabel Kovačić (@izabelandrijanic) által megosztott bejegyzés,

  • A Kicker erre figyelmeztet jelenlegi vezércikkében. A tekintélyes német szaklap erre vezeti vissza a spanyolok, argentinok kiesését éppúgy, mint a németekét. De még a portugálokat is ide sorolja.

    A szerző azt emeli ki, hogy az oroszok váltottak, és egy új hadrenddel sikeresek lettek.

    A tiki-kaka szójátékot inkább mellőznénk.

  • A nem várt kiesés után most a német sajtó arra hullámra fog felülni, hogy a kudarc résztvevői a világ melyik pontján dolgozzák fel majd a Mexikó és a Dél-Korea elleni vereségeket.

    Marco Reus Chicagóba ment, még a végén megismerheti Nikolicsot, ha kedve támad meccsre menni.

  • Mi a közös a FIFA-ranglista 4. helyezett Portugáliában, az 5. Argentínában, a 10. Spanyolországban és a 12. Dániában? Hogy kikaptak a 14. Uruguay, a 7. Franciaország, a 70. Oroszország és a 20. helyezett Horvátországtól. A maradék négy nyolcaddöntőn ezek alapján Mexikó, Japán, Svédország és Anglia jut tovább.

    • Brazília (2.)–Mexikó (15.)
    • Belgium (3.)–Japán (61.)
    • Svédország (24.)–Svájc (6.)
    • Kolumbia (16.)–Anglia (12.)
  • A FIFA 35 ezer svájci frankra büntette meg svájci szövetséget, mert a küldöttség három tagja fegyelmi vétséget követett el az oroszországi világbajnokságon.

    Az ASF-SFV-nek azért kell nagyjából 10 millió forintot fizetnie, mert a Costa Rica elleni, 2-2-vel zárult csoportmérkőzés után a stábból három akkreditációval nem rendelkező személy berohant a pályára, és egyikük a biztonságiakat is sértegette.

    A svájciak kedden Svédországgal játszanak a vb nyolcaddöntőjében.

  • 35 perc jutott csak az idei vb-n William Kvistnek, miután Peru elleni csoportmeccsen bordatörést szenvedett. A 81-szeres dán válogatott ezek után már nem lépett pályára a világbajnokságon, hiába épült fel, majd a horvátok elleni vereség után bejelentette, hogy visszavonul.

    Rajta kívül még a 35 éves Michael Krohn-Dehli döntött úgy a csapatból, hogy befejezi a nemzeti csapatnál.