Natália
1 °C
7 °C

Feketelistás Mexikó ikonja, nem kaphat olyan mezt, mint a többi

000 16N8OO
2018.07.02. 11:24

A mexikói válogatott egyik legnépszerűbb játékosa az ötödik futball-világbajnokságán résztvevő Rafael Márquez. A 39 éves hátvédet azonban szinte rejtegetni kell, mert egy mexikói drogkartellel állhatott kapcsolatban, amiért az Egyesült Államok fekete listájára került. Ez egészen bizarr helyzeteket szül, a szabályok szerint Márquez és bármilyen amerikai cég nem jelenhet meg egyszerre ugyanazon a helyen, és természetesen a futballista nem is részesülhet semmilyen javadalmazásban. 

Márquez képességei alapján már nem igazán jó játékos, de vezérszerepe és a befolyása megkérdőjelezhetetlen, emiatt még mindig kihagyhatatlan a keretből. A mexikói futballnak nagyjából annyit jelent, mint a németnek Franz Beckenbauer.

A kora és tudása miatt nem is támadták az egykor Barcelonában is futballozó Márquezt, de üzleti ügyei miatt célpont lett. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, bár hivatalosan sosem vádolták meg a hatóságok, tavaly augusztusban fekete listára tette Márquezt, mert a gyanú szerint Raúl Flores Hernandez drogkereskedővel üzletelt, cégei a pénzek tisztára mosásában segítettek.  A jogászaival próbálják megoldani a helyzetet, de amíg az ügy végére érnek, rajta marad a listán.

A fekete lista azt is jelenti, hogy Márquez elvileg nem részesülhet semmi olyan javadalmazásból, ami valamelyik Egyesült Államok-beli céghez köthető. A hátvéd ezért visel logó nélküli, sima mezt az edzéseken (Mexikót a Citibank és a Coca Cola szponzorálja), ezért kell minden cégjelzést eltüntetni, ha szponzorfal előtt nyilatkozik, és ezért nem kaphatná meg a Budweiser Meccs embere címet sem. Ha interjúra kerülne sor, amerikai állampolgár nem kérdezheti. Edzéseken nem ihat ugyanabból a palackokból, mint társai, mert a frissítőket is egy amerikai cég szolgáltatja a vb-n.

Márquez (jobbra) más mezben edz, mint társai
Márquez (jobbra) más mezben edz, mint társai

Ha utaznak, amerikai cégekkel nem repülhet a mexikói válogatott, Márquez érthetően részt sem vehetett egy USA-ban játszott felkészülési meccsen. A mexikói ikon olyan hotelben sem alhat, ami Amerikával kapcsolatba hozható, és a világbajnoki szerepléséért elvileg pénzt sem kaphatna, mert a FIFA amerikai bankokon keresztül utal az országok szövetségeinek.

A vb előtt a FIFA és Mexikó külön szerződést is kötött, hogy ügyesen tudjanak navigálni a fura szabályok között, miközben Márquez is játszhasson. A mexikói szövetségnek érdeke is, hogy ne sértse meg az amerikai szabályokat, mert az USA-ban közel akkora szurkolótábora van csapatnak a bevándorlók miatt, mint Mexikóban. A mexikói futballszövetségnek ez hatalmas piac, közvetítői jogokat is értékesít az Államokban.

Ha Márquez mégis pénzt kapna amerikai cégektől, akkor súlyos bírságokra számíthatnak. Ha óvatlanok, akkor esetenként 1,3 millió eurós a büntetés, ha szándékosan, akkor 9 millió euró, és mellé még maximálisan 30 év börtönbüntetés is megítélhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?