Aliz
6 °C
14 °C

Innen végképp nem számított senki fejesgólra, ez lett Japán veszte

2018.07.02. 22:22

Belgium történelmi fordítást hajtott végre Japán ellen a nyolcaddöntőben, amikor második csapatként álltak fel kétgólos hátrányból, és nyertek a rendes játékidőben az egyenes kieséses szakaszban – korábban ez csak Portugáliának sikerült (sőt, nekik nehezebb helyzetből), amikor Eusébióék 1966-ban 0-3-tól fordítottak 5-3-ra Észak-Korea ellen.

Japán a 0-0-s félidei eredmény után nagyon bekezdett a második félidőben, az 52. percben már 2-0-ra vezettek, innen jött aztán a még bő negyed óráig tartott, aztán végképp beinduló belga henger. Az egyenlítéshez, majd a fordításhoz nagy lökést adott a belgáknak a japán kapus, Kavasima Elidzsi hibája, bár Jan Vertonghen fejesénél valószínűleg nem sokan gondoltak arra, hogy góltól kell tartani.

Így volt ezzel a kapuból nagyon rosszul kimozduló Kavasima is, aki nem ért vissza a hosszú felsőbe pont behulló fejesre.

Vertonghen egészen valószínűtlen helyről, nagyjából 14 méterre a kaputól, az ötös vonalából fejelt, ő sem gondolhatta komolyan, hogy ebből gól lesz, de bement. Ezzel egyébként javította korábbi hibáját, az első gólnál mellette ment el az a labda, amiből aztán Haragucsi Genki betalált, megszerezve a japánoknak a vezetést.

Az Opta kimutatása szerint – az 1966 óta rögzített adatok alapján – ez volt a vb-k történetének legtávolabbi fejesgólja, 18,6 méterről bólintotta be Vertonghen.

Belgium végül egy 94. percben végigvitt kontrával fordított és nyert 3-2-re, Brazília ellen folytathatják majd a negyeddöntőben. Könnyen lehet, hogy ha nem kapnak ajándékba egy ilyen gólt a 69. percben, Japán hosszabbításra tudja menteni a mérkőzést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?