Olivér
5 °C
8 °C

Eltiltott védők, gólképtelen csatárok

2018.07.03. 13:49

Svédország és Svájc meccse nyitja a világbajnokság nyolcaddöntőinek zárónapját. Mindkét csapatnál nagy a várakozás, és a helyi lapok is azt boncolgatják, hogy senki sem várta, hogy ilyen párosítás fog összejönni, amelyet leginkább az F csoportban történt eredmények befolyásoltak.

Abban körülbelül mindenki egyetértett, hogy Svájc a legjobb esetben is Brazília mögött fog végezni. Arra viszont kevesen gondoltak, hogy Svédország nyeri az F csoportot, és németek sehol sem lesznek.

Így az előre kalkulált német-svájci nyolcaddöntő helyett most a svédek ellen készül a svájci csapat, amely már a legutóbbi meccs után egy komoly problémával nézett szembe. Sárga lapok miatt elveszítette két védőjét, Fabian Schärt és Stephan Lichtensteinert. A helyüket Johan Djourou és Michael Lang foglalhatja el a délutáni meccsen.

Svájc két éve az Európa-bajnokságon büntetőkkel bukta el a nyolcaddöntőt Lengyelországgal szemben. Az azóta eltelt 23 hónapban, a St. Etienne-i bukás óta a számok azt sugallják, hogy Svájc sikeresen teljesített, hiszen 20 meccsből 15 öt megnyert és csak egyet veszített el, 40 gólt rúgtak és mindössze 12-öt kaptak. A Neue Züricher Zeitung cikke alapján ez mindenféleképp bizakodásra ad okot.

A svédek a terveknek megfelelően haladnak, így ők is bíznak a sikerben. A Dél-Korea elleni siker és a németek elleni vereség is be volt kalkulálva, bár ezt az utóbbit nagyon bánják azóta is, hiszen az utolsó pillanatban kaptak ki. A Mexikó elleni sima 3-0 is bizonyítja szerintük, hogy nagyobb álmaik is lehetnek, hiszen tovább boncolgatva az esélyeket, az angol-kolumbiai meccs győztese is verhető kategória a véleményük szerint. Természetesen az 1994-es vb sejlik fel, ahol végül a bronzérmet szerezték meg a Brolin, Henrik Larsson, Kennet Anderson vezérelte csapattal.

A szakértők szerint leginkább azon dőlhet el a meccs, mennyire sikerül pótolni két kieső svájci védőt, illetve a svéd csatárok eredményesebben tudnak-e futballozni, hiszen az északiak eddigi 5 vb-góljából csak egyet lőtt csatár, a németek ellen Ola Toivonen.

Hogy mennyire kiegyenlített párharc ez, mi sem jellemzőbb, hogy az eddigi 27 svéd-svájci meccsen 10-10 svéd, illetve svájci győzelem született. Eddig ötször találkoztak vb-n, ebben a svédek 3-2-vel jobbak.

A meccs 16 órakor kezdődik, az Indexen élőben közvetítjük majd.

vvvvvvvvvvvvvv

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?