Ödön
2 °C
11 °C

Anglia 11-esekkel kiverte Kolumbiát

2018-07-03T205527Z 919085462 RC148427C6C0 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.07.03. 22:58 Módosítva: 2018-07-04 02:21:25
Az angolok egészen a 93. perc végéig vezettek, akkor egyenlített Yerry Mina, jött a hosszabbítás, majd az 1-1 után a tizenegyesek. Anglia a vb-történelemben először megnyerte a büntetőket, a negyeddöntőbe jutott, ahol a svédekkel játszik.

Kolumbiát a kezdés előtt csapás érte, igaz, erre már az utolsó csoportmeccsük 30. perce óta számíthattak, amikor James Rodriguez Szenegál ellen lesétált a pályáról: az irányító a kispadra sem ült le a nyolcaddöntőn sérülése miatt.

Az angolok a legerősebb csapatukkal mentek fel, Southgate kapitány 9 embert cserélt le az utolsó csoportmeccshez képest.

A játékban aztán annyi látszott, hogy Kolumbia nagyon jól felkészült rá, hogy nem lesz James Rodriguez, és felkészült az angolok játékából is, a felívelésekre, a fejjátékra, Harry Kane-re és a gyors szélsőre, Sterlingre.

Mindennek az eredménye az lett, hogy Kane-nek volt egyetlenegy fejese a szünetig, a 16. percben, ami a háló tetején landolt, mert olyan kifacsart testhelyzetben tette rá, hogy többet nem lehetett kihozni belőle.

A 42. percben láttunk még lehetőséget, amikor Kane-t buktatták egy szabadért a kaputól 22 méterre. A sorfal úgy 3 percen át állt fel, Barrios enyhén mellkason és állcsúcson bólintotta Hendersont, aki összesett. Megvideózták, a kolumbiai kapott egy sárgát, a sorfal még egy percig toporgott, hogy aztán Trippier fél méterrel mellécsavarja a labdát.

Az első kaput találó kolumbiai lövés Quinteróé volt már a félidő hosszabbításában, Pickford simán védte. Mindenkinek jobb volt, hogy jött a szünet.

rad

Alig 7 percig ment csak valamivel nyugodtabban a játék a pihenő után, az 52.-ben Carlos Sanchez újabb ostobaságával folytatódott a meccs. A bíró egy szöglet előtt közelről magyarázta neki, ne szabálytalankodjon, amíg repül be a labda, de neki sikerült úgy beállnia Kane elé, majd folyamatosan akadályozni karral, hogy a játékvezető befújta a büntetőt.

Valószínűleg meg is videózták, de egyértelmű volt Carlos Sanchez faultja. (C. Sanchez volt az, aki itt a vb-n az első, Japán elleni meccsük 3. percében kézzel védett egy gólba tartó labdát, és kiállították. Akkor 2-1-re veszítettek miatta.)

Kane állt oda már az 55. percben, és ugyan középre rúgta, de biztosan belőtte a büntetőt. Anglia vezetett 1-0-ra.

A kolumbiaiak felkapták a vizet, Falcao majd Bacca kapott sárgát a 63. és a 64. percben az amerikai Mark Geigertől, aki adott egyet Hendersonnak is még a büntető előtti reklamálás alatt, illetve Lingardnak a 69.-ben.

Kolumbiának negyedórája maradt, hogy szerezzen egy gólt, de ez meglehetősen reménytelennek mutatkozott James hiányában és Quintero szokásosnál gyengébb játékával. Nem volt, aki összefogja őket, építse a támadásokat, passzoljon egy-egy váratlanabbat.

A 82. percben maradt Cuadrado lábában az iksz, amikor Walker labdát vesztett középen, Bacca megindult, letette nagy ziccerbe a jobbszélsőnek, aki elhatározta, hogy úgy kilövi a rövid felsőt, hogy feldől a kapu: a labda vagy egy méterrel fölé ment.

Kolumbia próbálkozott a következő 10 percben, de néhány beadás és majdnem fejesen kívül messzebbre nem jutott. Akkor jött Uribe, és távolról keményen rátűzte, Pickford nagy nehezen szögletre tolta.

A 93.-ban jött már be a labda, érkezett Yerry Mina, és ahogy ezen a vb-n már kétszer, mindenkinél magasabbra ment fel, a földre bólintotta a labdát, amit a vonalró Trippier nem tudott kifejelni, így az ő fejét is érintve a labda a kapuba pattant. 1-1.

Trippier kibólinthatta volna, de a mezőny helyett inkább fölé akarta stukkolni, ez lett a veszte, a lécről vágódott be a labda.

A maradék idő gyorsan letelt, jöhetett a hosszabbítás.

Az első félidejében Anglia már nem is dominált, a pszichikai fölényben Kolumbia játszott, és bár veszélyesebb beadásoknál többre nem jutott, legalább náluk volt a labda. Két fejest össze is hoztak, kaput egyik sem ért.

A hosszabbítás második felére tért magához Anglia, visszavette a kezdeményezést, és a 112. percben a csere Rose majdnem el is döntötte a meccset: balról, az ötös sarkáról becsúszva lőtt, tíz centivel mellé.

Southgate nagyon nem akart tizenegyeseket rúgni, rá félpercre behozta a csatár Rashfordot a jobbhátvéd Walker helyett. A támadási szándék Dier fejesében nyilvánult meg, simán be is fejelhette volna a szöglet utáni beadást, de jócskán föléstukkolt.

Ospina kapus ütött még ki pár felívelt labdát, aztán következtek a tizenegyesek az utolsó nyolcaddöntőn.

Anglia korábban sosem nyert szétlövést világbajnokságon.

Az angol kapuban Pickford, a kolumbiaiban Ospina várta a lövéseket.

  • a kolumbiai Falcao kezdte, bevágta középre, 1-0
  • Kane jött az angoloknál, laposan a jobbalsóba, kegyetlenül, 1-1
  • Cuadrado jobbra tette, nagyon erősen vágódott be, 2-1
  • Rashford 19 évesen, ugyanúgy a jobbalsóba, mint Kane, 2-2
  • Muriel megvárta, míg Pickford elmegy, és letette, a balalsóra, 3-2
  • Henderson is a balalsóra tette, de Ospina eltalálta, kivédte, 3-2 maradt
  • Uribe telibelőtte a léccet, kijött, maradt a 3-2
  • Trippier bevágta, 3-3, Anglia visszajött
  • Bacca büntetőjét kivédte Pickford, 3-3
  • Dier megnyerhette Angliának, belőtte, 3-4, Anglia negyeddöntős, Kolumbia kiesett

Anglia először nyert vb-n büntetőrúgásokkal.

A 8 között Svédországgal játszanak Dier győztes tizenegyese után:

A büntetőátok Gareth Southgate kapitánysága alatt szakadt meg, aki maga is hibázott, igaz nem vb-n, hanem az 1996-os angliai Európa-bajnokságon estek ki miatta az angolok az elődöntőben.

rad

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?