Erzsébet
1 °C
4 °C

Anglia átlépte az árnyékát a büntetőknél, de van egy rossz hír

2018-07-03T181002Z 1967959202 RC1D4F4BA840 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.07.04. 11:59
Mielőtt az angolok nagyon belefeledkeznének a győzelmi mámorba, már találtak is egy statisztikát a Redditen, ami alapján semmi ok az örömre.

Nincs még egy olyan csapat a világon, ami annyira gyatrán szerepelne a büntetőpárbajokban, mint Anglia. A tegnapi, Kolumbia elleni történelmi siker előtt összesen háromszor kényszerültek tizenegyesrúgásokra a világbajnokságokon, egyszer sem nyertek. Sőt: az Európa-bajnokságokon is 1-3-as a győzelmi mutatójuk.

Az angol borzalom

Anglia először 1990-ben vett részt büntetőpárbajon. A csoportot egy győzelemmel és két döntetlennel sikerült megnyerniük, a rájátszásra viszont bele lelendültek: Belgiumot és Kamerunt is legyőzték, majd döntetlent játszottak a németekkel az elődöntőben. Németországnak ez volt a harmadik büntetőpárbaja ekkora, a 100 százalékos mérlegükön pedig az angolok ellen sem rontottak (a németek az egyetlenek, akik a mai napig hibátlanok: 4/4).  

A következő büntetőpárbajra nyolc évet kellett várni. Anglia Románia mögött csak másodikként jutott tovább a csoportból, így rögtön megkapta Argentínát. Sikerült 2-2-re hozni a mérkőzést 120 perc alatt, ismét jöhettek a tizenegyesek.

A változatosság kedvéért megint nyolc évet kellett várni az újabb párbajra. Anglia 7 ponttal csoportelső lett, a kieséses szakasz első meccsén pedig simán legyőzte Ecuadort.

Aztán jött az emlékezetes Portugália-Anglia, ahol Cristiano Ronaldo kiállíttatta Wayne Rooney-t, a 0-0-ás mérkőzés végén pedig jöhettek a büntetők. Az angol csapatban ekkor olyan zseniális rúgótechnikával megáldott játékosok voltak, mint Steven Gerrard vagy Frank Lampard, és természetesen mind a ketten kihagyták a maguk büntetőjén. Ráadásul a Liverpool-legenda Jamie Carragher is kihagyta, így Anglia ismét büntetőkkel esett ki.

Európában sem ment jobban

Az angol idegek nem csak a világbajnokságokon mondták fel a szolgálatot, már az Európa-bajnokságokon sem sikerült rendesen lőni a büntetőket. A rossz sorozat 1996-ban kezdődött: Anglia csoportgyőztesként jutott tovább, a kiesés szakasz első körében pedig

büntetők után Győzni tudott a spanyolok ellen 4-2-re.

Gareth Southgate, a csapat jelenlegi szövetségi kapitánya ekkor már a keret tagja volt, és azt gondolta, ha egyszer összejött, miért ne sikerült volna ismét. A következő körben ugyanis megint büntetőpárbajra kényszerült a csapat, ráadásul a németek ellen.

Az első öt rúgás bement, hibátlanok voltak a csapatok. Ekkor jött Southgate, hogy ő már bizony lőni akar, érzi magában az erőt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a hősködésből pofára esés lett: az angol kihagyta, a német belőtte.

Ezek után már az Eb-n sem ment Angliának: 2004-ben és 2012-ben (itt is megvan a 8 éves ciklus) is büntetők után estek ki. Nyolc tizenegyespárbajból tehát csak kettőt nyertek meg nagy tornán, egyetlen nemzet sem veszített többet náluk. 

De mivel keserítik el őket?

Mióta 32 csapatos a vb – vagyis 1998 óta – összesen 14 alkalommal volt büntetőpárbaj a kieséses szakaszban. A 14 győztes csapatból pedig mindössze kettő tudott győzni a következő körben: 1998-ban Franciaország és 2014-ben Brazília. Vagyis a továbbjutó csapatok 85,7 százalékos valószínűséggel kiestek a győzelmük után.

Azonban Franciaország és brazília is házigazdaként győzött

Ezek alapján a tizenegyesekkel továbbjutó Oroszország bizakodhat, míg az angolok inkább retteghetnek. A világbajnokság sokkal gyengébbik ágáról tehát a hazaiak vagy Svédország jutna a döntőbe a statok szerint.

A büntetőpárbaj túlélőjének kiesése egyébként nem meglepő, hisz az extra 30 perc játék és a tizenegyesekkel járó stressz rengeteget kivesz a játékosokból, fizikálisan és mentálisan egyaránt.

(Borítókép: Simon Dawson / REUTERS)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?