Jolán
2 °C
4 °C

Miért beszélnek angolul egymással a belgák?

2018-07-02T183908Z 224674192 RC184F6FEA80 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.07.05. 16:39

A soknemzetiségű Belgiumban a futball-válogatott is soknemzetiségű és többnyelvű, de a pályán csak egy nyelvet célszerű használni a hatékony kommunikáció miatt. Kevin De Bruyne-ék nem valamelyik belgiumi hivatalos nyelv mellett döntöttek, hanem az angol lett a lingua francájuk a pályán.

Belgium népességét legnagyobb részben a hollandul beszélő flamandok és a franciául beszélő vallonok adják, mellettük van német nyelvű kisebbség is.  Logikusnak tűnne, ha valamelyik  valamelyikét használnák a válogatottban. A játékosok azonban egyik nyelvet sem akarták előnyben részesíteni, ezzel etnikai alapú konfliktusokat is megelőztek, inkább angolul beszélnek a pályán és az öltözőben is.

A Belgiumban erős a nyelvi alapú megosztottság, külön pártjaik, újságjaik, iskoláik vannak a flamandoknak és a vallonoknak is. Az országban elég sok a bevándorló is, akik sem hollandul, sem franciául nem beszélnek, hanem az angol segítségével integrálódnak. A futballisták között is több másodgenerációs bevándorló van.

De Bruyne Gentből származik és hollandul beszél, míg Eden Hazard vallon, mindkét nyelven értenek, de a belga válogatottban vannak olyanok, akik csak franciául tudnak, például Marouane Fellaini. Aztán ott vannak a nyelvzsenik, mint Romelu Lukaku, aki hat nyelven, szuahéliül, franciául, hollandul, spanyolul, angolul és portugálul is beszél. A csapatkapitány Vincent Kompany is öt nyelvet tud.

2018-06-28T181124Z 266323868 RC1B0933F540 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD

A BBC belga verziójának egyik újságírója azt mondta, az angol nyelv jelenti a biztonsági zónát a játékosoknak, így nem nyílnak nyelvi szakadékok közöttük.

Az angol már csak azért is jó választást, mert a legtöbb válogatottjuk a Premier League-ben játszik vagy játszott korábban, és a spanyol nemzetiségű kapitányuk, Martínez is ott edzősködött korábban, elvileg mindenkinek értenie kéne az angolt.

Svájc is soknemzetiségű, francia, német és olasz ajkúak is vannak a válogatottjában, gyakran ez alapján el is különölnek, kis klikkek képződnek. A korábban a válogatottban játszó Ramon Vega azt mondta, mikor az angol Roy Hodgson volt a kapitányuk, franciául mentek az instrukciók. Mindenki értette a másik nyelvét, de ha biztos akartak lenni benne, hogy tökéletesen menjen át az adott információ, akkor a másik anyanyelvét volt muszáj használni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?