Olivér
4 °C
8 °C

Csak hígított tej jutott neki, de ő lehet a vb-gólkirály

GettyImages-977891908
2018.07.06. 12:18

Négy góllal áll a világbajnokságon a belga válogatott Romelu Lukaku, egyedül a hatgólos Harry Kane előzi, vagyis még van esélye arra, hogy ő legyen a vb aranycipőse. A 25 éves csatár kivételes tehetség, kevés játékosban ötvöződik olyan jól sebesség, erő és befejezőkészség, mint benne, de ami végképp kiemeli a mezőnyből, az a játékintelligenciája.

Ez világosan látszott a Japán ellen a 94. percben szerzett győztes gólnál, minden lépésének célja volt, méghozzá az, hogy góllal fejezzék be a támadást – nem feltétlenül ő, de valaki a belga csapatból. A japán kapu mögüli nagytotálból jól látszik, mekkora szerepe volt a gólban: amint megindult Kevin De Bruyne, egyedüli csatárként máris elkezdett helyet nyitni a többieknek, és De Bruyne útját keresztezve középre tört. Vitte magával a védőjét is, így De Bruyne simán passzolhatott az üresen maradó Thomas Meunier-nek. Ő adta be, Lukaku, akin közben védőt váltottak a japánok, tudta, hogy ha elengedi a labdát, Nacer Chadli nála jobb helyzetben van – meg is lett a gól az átlépés után.

Ez persze csak a csúcsa annak, ahova Lukaku felküzdötte magát gyerekkora óta. Inspirációja persze volt elég:

amikor hatévesen látta, hogy anyja vízzel hígítja a tejet, hogy az lassabban fogyjon, mert nem volt pénzük újabb literre, megfogadta, hogy profi futballista lesz, hogy többé ne kelljen nélkülöznie.

Nemcsak szegények voltak, hanem teljesen le voltak égve, emlékezett vissza a The Players's Tribune-on publikált írásában.

Az 1993-ben született Romelu Lukaku apja, Roger Lukaku profi futballista volt – sőt, még Zaire válogatottjában is pályára lépett –, de mire Romelu hatéves lett, már pont pályafutása utolsó idényét játszotta, a pénze pedig rég elfogyott. Nem csak tejre, kenyérre sem nagyon futotta – rendszeresen ez volt a vacsora Lukakuéknál akkoriban –, így az öccse, a most már a Lazióban futballozó Jordan kért kenyeret egy közeli pékségtől hétfőnként, hogy majd pénteken megadják. Amikor elfogyott a pénzük, a tévé-előfizetés volt az első, amit lemondtak, de elég gyakran áram sem volt, mert azt sem tudták fizetni.

Azon a napon, amikor látta, hogy anyja vízzel önti fel a tejet, megkérdezte apját, hogy hány évesen köthet az ember profi szerződést. Onnantól kezdve egy célért dolgozott: 16 évesen kapjon egy szerződést, valamint pénzt azért, hogy futballozik. Végül csak egy egészen kicsit késett, 16 évesen és 11 naposan mutatkozott be az Anderlecht felnőttcsapatában, de addig komolyan kellett bizonyítania.

A futballban mindenki a mentális erőről beszél. Hát, ebben én vagyok a legerősebb srác, akivel találkozni fogsz.

Ez nem is csoda azok után, amiből kitört. Mivel nem mindig volt tévé-előfizetésük, az iskolában csak úgy tett, mintha látta volna azokat a gólokat, amikről a társai beszélgettek. Zinedine Zidane káprázatos kapáslövését a Bayer Leverkusen ellen a 2002-es BL-döntőből csak a következő hétvégén látta, amikor egy barátja az interneten megmutatta neki.

Az ificsapatokban apja cipőjében játszott, sajátra nem volt pénzük, maradt a használt. Ezekben is elég jól ment neki: 12 évesen 34 meccsen például 76 gólt szerzett a Lierse ificsapatában, ahol 68 meccsen 121 találattal zárt. 2006-ban 12 lierse-es társával együtt az Anderlechthez került, ahol lényegében ugyanígy folytatta – 93 meccsen 131 gólt lőtt az ificsapatokban –, de ahogy 15 éves lett, kiszorult az ifi kezdőjéből, és veszélybe került, hogy 16 éves korára meglegyen az a szerződés.

Ekkor azt mondta edzőjének, hogy ha beteszi a kezdőbe, december végéig lő neki 25 gólt. Az edző csak nevetett, de végül hagyta magát meggyőzni, Lukaku pedig már novemberben leszállította a 25 gólt.

Legyen ez egy örök lecke. Ne szórakozz egy éhes fiúval!

– foglalja össze Lukaku, miért is nyomta annyira keményen az ifik között.

2009. május 24-én, 11 nappal 16. születésnapja után kapta meg a nagy lehetőséget a csapattól – az első fizetéséből egyébként tévé-előfizetést és a legfrissebb FIFA-játékot vette meg, de azután sem dőlt, nem dőlhetett hátra. Abban az évben az Anderlecht és a Standard Liège azonos pontszámmal zárt a bajnokság élén, ezért két plusz meccsen döntöttek a bajnoki címről. Az első meccset Lukaku otthonról nézte, a másodikra viszont szó szerint az utolsó pillanatban behívták; ahogy odaért a stadionba, egyből indultak is az idegenbeli meccsre.

A szertáros még megkérdezte, hányas mezt szeretne. Ő egyből rávágta, hogy a 10-est, de az ifijátékosok csak 30-as fölöttit kaphattak, úgyhogy végül a 36-ost választotta. A meccs 63. percében be is cserélték, a bemutatkozása viszont nem lett tökéletes, a hazai 1-1 után idegenben 1-0-ra kikaptak, nem ők nyerték a bajnoki címet.

Egy évvel később viszont már bajnok lett az Anderlechttel, 15 bajnoki gólja volt a szezonban, ő lett a szezon harmadik legjobb játékosa. Egy év múlva a szezon második legjobbja, a rákövetkező idényben pedig már a Chelsea-be igazolt. Ott lehetőséget sem kapott Mourinhótól, a WBA és az Everton érintésével került a Manchester Unitedhez, már sztárként.

Lukakunak azért még ez sem elég: a belga futballtörténet legjobb játékosa szeretne lenni. Nem jó, nem nagyszerű, a legjobb. 25 évesen már a válogatott történetének legtöbb gólját szerezte 40 találattal, pénteken pedig este 8-tól Brazília ellen másodszor juttathatja a belgákat a vb legjobb négy csapata közé.

Borítókép: Francois Nel / Getty Images Hungary.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?