Összefoglaló

Percről percre A világbajnokság 24. napja

Szombaton a másik két negyeddöntőt rendezik
Az angolok nagyon magabiztosan verték 2-0-ra a svédeket.
Az orosz és a horvát válogatott is másodszor jutott el a büntetőkig, a szerencse most a horvátok mellett állt.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 24. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brazil sztár Instagramon írta ki magából, hogy nagyon fáj neki a kiesés, mert tudja, hogy többre voltak hivatottak, történelmet kellett volna írniuk, de ezúttal ez nem jött össze. 

    nehéz lesz erőt gyűjteni ahhoz, hogy újra focizzak

    - folytatta Neymar, hozzátéve, hogy biztos abban, Isten elég erőt ad majd neki ahhoz, hogy bármivel szembenézzen.

    Emellett azt is kiemelte, hogy nagyon boldog, hogy ennek a csapatnak a tagja lehet, és mindenkire büszke, még akkor is, ha most nem váltották valóra az álmaikat. 

    Posso dizer que é o momento mais triste da minha carreira, a dor é muito grande porque sabíamos que poderíamos chegar, sabíamos que tínhamos condições de irmos mais além, de fazer história .. mas não foi dessa vez. Difícil encontrar forças pra querer voltar a jogar futebol, mas tenho certeza que Deus me dará força suficiente pra enfrentar qualquer coisa, por isso nunca deixarei de te agradecer Deus, até mesmo na derrota... porque eu sei que o teu caminho é muito melhor do que o meu 🙏🏽❤️ Muito feliz em fazer parte desse time, estou orgulhoso de todos, interromperam nosso sonho mas não tiraram da nossa cabeça e nem dos nossos corações 🙏🏽❤️

    Nj 🇧🇷 👻 neymarjr (@neymarjr) által megosztott bejegyzés,

  • 1982 óta nem volt olyan vb-döntő, amiben nem volt legalább egy Bayern és legalább egy Inter játékos, de ebben az évben ez csak akkor fog bekövetkezni, ha Horvátország játszik Franciaországgal, minden más esetben megtörik a sorozat.

    Ebben az esetben egyébként két Inter (Perisic és Brozovic), és egy Bayern (Tolisso) játékos lenne a két keretben. Mindannyian pályára léptek már a vb-n, Brozovic és Perisic kezdők a horvát válogatottban, míg Tolissot a meccs vége felé szokta felküldeni Deschamps.

    Ha csak a franciák jutnak be a döntőbe, akkor ugyan ez a sorozat a múlté lesz, de megmarad egy másik, 1966-ban ugyanis volt már arra példa, hogy csak egy Bayern játékos volt a pályán, Interes nem.

  • A vb elején mi is megírtuk, hogy hiába nem lehet már ott a legismertebb brazil szurkoló, Clovis Acosta Fernandes, két fia így is továbbviszi a legendáját.

    Akkor még nem gondoltuk, hogy a legendás képet is sikerül majd reprodukálni, pedig pontosan ez a helyzet, a brazilok pénteken a belgáktól szenvedtek vereséget a negyeddöntőben, a meccsen pedig Fernandes egyik fia nagyjából pontosan úgy öleli a trófeát, ahogy négy éve az apja tette.

  • Ivan Rakitic, a horvátok középpályása a válogatott szombat esti, oroszok elleni meccse előtt beszélt arról, hogy teljesen ledöbbent, mikor meglátta, hogy Iniesta nincs a spanyolok kezdőjében Oroszország ellen.

    Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy egyáltalán nem értek a focihoz, azt hittem, hogy egy másik sportot játszom. Nagyon rosszul esett látni a futball történetének egyik, ha nem a legjobb középpályását a padon.

    - mondta Rakitic.

    A játékos arról is beszélt, hogy minden horvát büszke arra, hogy van egy olyan játékosuk, mint Modric, de ettől még utál ellene játszani, főleg mert mindenki mást is jobbá tesz, szerinte a Real teljesen más csapat nélküle.

  • Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szombaton egy szurkolókat szállító chartergéppel utazott Zágrábból Szocsiba.

    Benjamin Kondratyev, a krasznodari régió vezetője elmondta: a repülőtéren találkozott az elnökkel, aki várhatón mintegy tízezer horváttal együtt szurkol majd a vb-házigazda Oroszország elleni negyeddöntőben.

    A TASZSZ hírügynökség megszólaltatott néhány horvát drukkert, akik elmondták: Grabar-Kitarovic nagyon közvetlenül viselkedett a repülőn, többen közös fényképeket készítettek vele. A hírügynökség szerint várhatóan Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is a helyszínen tekinti meg az összecsapást. (MTI)

  • A franciák eddig elég jó vb-t futnak, megnyerték a csoportjukat, majd előbb Argentínát, aztán Uruguayt legyőzve bejutottak az elődöntőbe, de Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint a vb hátralévő részében még az eddigieknél is jobb lesz majd a csapat.

    Továbbjutottunk a csoportkörből mindenféle felhajtás nélkül, de hatékony játékkal, aztán az argentinok elleni nyolcaddöntő óta erősödünk. Uruguay ellen jobbak voltunk, ugyanakkor van még hova fejlődni, több potenciál van bennünk.

    - mondta a francia szakember, hozzátéve, hogy fiatal kerettel dolgozik, de így is igazi csapatként működnek, egyre határozottabbak és eltökéltebbek, a játékosok hozzáállása pedig pozitív, és így még többet tudnak javulni.

    A kapitány ugyanakkor egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy képesek-e bejutni a vb-döntőbe, erre a kérdésre csak annyit válaszolt, hogy most az elődöntőben vannak.

  • Ez leginkább azért érdekes, mert eddig erre csak kétszer volt példa, 1934-ben és 1966-ban,

    • előbbinél az Uruguay, Argentína, USA, Jugoszlávia négyesből nem sikerült egyiknek sem bejutni az elődöntőbe,
    • utóbbinál pedig Brazíla, Chile, Jugoszlávia és Csehszlovákia nem tudta megismételni a négy évvel azelőtti teljesítményét.

    Négy éve egyébként ugye Brazília, Németország, Argentína és Hollandia voltak ott a elődöntőben, közülük a brazilok jutottak legtovább, ők a belgák ellen estek ki a negyeddöntőben, Argentína a nyolcaddöntőben búcsúzott, a németek csoportutolsóként mentek haza, a hollandok pedig ki sem jutottak a vb-re.

  • Alaposan pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki a helyszínen szurkol a világbajnokságon. Ehhez pedig még meccsre sem kell elmennie. 

    A 11 rendező város hivatalos szurkolói zónájában kizárólag a vb szponzorainak termékeit lehet megvásárolni. 1600 forintba kerül egy négydecis sör, de ugyanennyit kell fizetni egy saslikért is. Egy hamburgert és egy pohár italt tartalmazó menüért majdnem 3500 forintnak megfelelő rubelt kell fizetni.

    A hivatalos boltban a kabalafigura, a Zabivaka nevű farkas kisebbik verziója 9000, a nagyobbik 13 500 forintért vásárolható meg. A hivatalos labda legolcsóbb típusa közel 7000, a jobb minőségű replika ennek duplájába kerül, míg a csoportkörben használt eredetiért 40 000 forint értékben kell fizetni.

  • A franciák csatára nem titkoltan szereti Uruguayt, első edzője az uruguayi Martin Lasarte volt, legjobb barátja is uruguayi, az Atlético Madridnál pedig Diego Godinhoz került a legközelebb, annyira, hogy ő lett az uruguayi játékos lányának a kersztapja is. 

    Ennek megfelelően érthető volt, hogy mikor gólt lőtt Uruguaynak, hanyagolta a szokásos ünnepléseit, de volt, akinek nem nyerte el a tetszését a gesztus. Luis Suárez a meccs után keserűen annyit mondott a dologról, hogy

    Griezmann nem uruguayi, hanem francia, és gólt is lőtt nekünk. Fogalma sincs arról, hogy mit kell tennünk azért, hogy eredményesek legyünk a fociban, hiába tart uruguayi szokásokat, nem lesz olyan, mint mi.

    Suárez emellett Cavani hiányát emelte ki a kiesésük ügyében, bár Muslera is kellett a vereséghez, ő hibázott ugyanis Griezmann lövésénél.

    A csapatkapitány Godin ugyanakkor nem akarta a kapusra tolni a felelősséget, mint mondta, mindenki hibázik néha, Muslera pedig többször mentette meg őket a torna alatt.

  • A belgák szövetségi kapitánya nem kezdett jól a válogatott élén, a csapata kikapott Spanyolországtól. Azóta viszont verhetetlen:

  • A belgák sztárja egy meccs utáni interjúban beszélt arról, hogy ő magyarázta el Hazardnak és De Bruyne-nek, hogy mit csináljanak, az Evertonnál ugyanis többször játszott a brazilok rendszerében.

    Persze azt is hozzá kell tenni, hogy amikor Lukaku az Evertonnál játszott, éppen Roberto Martínez volt a csapat edzője, aki most a belgákat irányítja, úgyhogy ezek alapján valószínűleg neki is volt elképzelése arról, hogy mi fog működni a brazilok ellen, a jelek szerint pedig be is jött a dolog.

    Lukaku egyébként annak ellenére, hogy gólt nem lőtt, fantasztikusan játszott és egy gólpasszt is kiosztott, elmondása szerint pedig tökéletesen megvalósították azt amit akartak, és megérdemelten nyerték meg a meccset.

  • Alekszandr Ovecskin szombaton bemutatta a jégkorongozók legáhítottabb trófeáját, az észak-amerikai profiliga (NHL) bajnokának járó Stanley Kupát a moszkvai szurkolói zónában. Ezzel hangoltak az oroszok a ma 20.00-kor kezdődő Oroszország-Horvátország vb-negyeddöntőre. 

  • Pénteken biztossá vált a vb egyik elődöntője, a franciák játszanak majd a belgákkal, Lucas Hernandez, a franciák hátvédje pedig egy sajtótájékoztatón reflektált a dologra. Nem cifrázta túl, nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy

    Hazard? Már kiejtettük a világ legjobbját (Messit), aki labdához se jutott, remélhetőleg ugyanez lesz a helyzet Hazard esetében is.

  • Távozik posztjáról az argentin kapitány összes segítője, sajtóhírek szerint állítólag azért, mert Sebastián Beccacece, Nicolás Diez, Martín Bressan, valamint Francisco Meneghini videóelemző sem tudott megfelelően együttműködni Sampaolival, többször volt közöttük konfliktus.

    Az argentin kapitány sorsa amúgy még mindig bizonytalan, a jelek szerint lemondani nem akar, érthető módon, ugyanis 20 millió eurós a kivásárlási ára a jövő évi Copa Americáig, szerződése pedig a 2022-es katari vb-ig szól, úgyhogy az argentin szövetség elég kellemetlen helyzetben van, ugyanis

    • vagy kipengetik a pénzt Sampaolinak, ami a pénzügyi helyzetüket figyelembe véve nem túl valószínű,
    • vagy összeszorítják a fogukat, és a kritikák ellenére sem menesztik a kapitányt, amiért persze valószínűleg őket fogják elővenni.
  • Neymar a vb alatt végtelen számú mém alapanyagául szolgált a földön fetrengései miatt, de arra valószínűleg senki sem számított, hogy pont a brüsszeli polgármester teszi majd fel az i-re a pontot, pedig de.

    Philippe Close a belgák győzelme után tweetelte ki az alábbi, fetrengő Neymart lepisilő Manneken Pist azzal, hogy ehhez nem kell semmit hozzáfűzni:

    A kép akkora sikert aratott, hogy Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár is megosztotta, a braziloknak viszont érthető módon nem tetszett annyira a dolog, panaszt is tettek miatta.

  • Roberto Martinez érhetően nagyon boldog a brazilok elleni győzelem miatt. A belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint:

    A brazilok ellen át kell lépni egy pszichológiai határt. Sárga mez, öt világbajnoki cím és mindaz, ami ezekkel együtt jár. A játékosaimnak szükségük volt arra, hogy higgyenek magukban. Én vagyok a világ legbüszkébb embere,

    Számára a brazil volt a vb legjobb csapata, de a franciákat sem becsüli le, szerinte a legjobb négyben ugyanis nincs már gyenge ellenfél.

    A belgák immár 24 mérkőzés óta veretlenek, és 1986 után először, történetük során másodszor jutottak el a vb elődöntőjébe.

  • Ugyan a brazilok pénteken kikaptak a belgáktól a negyeddöntőben, így búcsúztak a vb-től, a brazil szövetség nem követeli a szövetségi kapitány Tite távozását, sőt marasztalnák a szakembert, akinek július végén jár le a szerződése a válogatottnál.

    Tite egyelőre annyit mondott, hogy nem tudja, mit hoz a jövő, még fel kell dolgoznia a pénteki kiesést, de a jelek szerint simán lehet, hogy vele folytatja majd a brazil válogatott.

  • Emmanuel Macron francia államfő is ott lesz a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki elődöntőjén kedden, Szentpéterváron. A franciák a belgákkal találkoznak a fináléba kerülésért.

    A franciák pénteken 2-0-ra győzték le az uruguayi csapatot, és az elnök utazását az Élysée-palota megerősítette. Macron korábban megígérte, hogy ha a válogatott a legjobb négy közé jut, akkor személyesen lesz jelen.

        

  • A horvát csapatból a várakozások szerint senki nem hiányzik majd, eltiltottjuk és sérültjük sincsen, az oroszoknál viszont Jurij Zsirkov valószínűleg nem játszhat egy sérülés miatt, Alekszandr Szamedov pedig egyedül edzett a héten, de a várakozások szerint ott lehet majd az orosz kezdőben.

    Mindkét csapatnak vigyáznia kell majd egyébként a szabálytalanságokkal, ugyanis toronymagasan ezen a meccsen van a legtöbb sárgája a csapatoknak a negyeddöntők közül, egy buta hiba pedig sok játékosnak az elődöntőjébe kerülhet.

  • A Kazany Arénában eddig három világbajnok búcsúzott:

    • A négyszeres győztes Németország itt kapott ki Dél-Koreától és esett ki.
    • A kétszeres aranyérmes Argentínát itt győzték le a franciák (bár Franciaország is világbajnok, de csak egyszeres).
    • A vb-rekorder, ötszörös győztes Brazíliát itt ejtette ki Belgium.
  • Először fordult elő a világbajnokságok történetében, hogy a Brazília, Németország és Argentína sem jutott a vb elődöntőjébe.

  • Eden Hazard 10 csellel próbálkozott a brazilok ellen és mind a 10 bejött neki. Ez 100 százalékos teljesítmény, hibátlanul pedig ennyit legutóbb az 1966-os vb-n produkáltak.

  • A brazil válogatott úgy esett ki a világbajnokságról, hogy mindössze nyolc gólig jutott. A dél-amerikai csapat 1990 óta nem volt eredménytelen, akkor 4 gól jött össze.

  • Délután 4-kor játszik negyeddöntőt az angolokkal a svéd válogatott, így valószínűleg nem nagyon örültek annak, hogy egy téves tűzriadó miatt reggel fél 9-kor el kellett hagyniuk az épületet.

    A hotel szerint két lehetséges forgatókönyv van,

    • valaki dohányzott a szobájában,
    • vagy valaki véletlenül megnyomta a tűzriasztó gombot.

    Bármelyik is volt, a lényeg, hogy a probléma azóta megoldódott, a játékosok visszamehettek a szobáikba, úgyhogy most már zavartalanul készülhetnek a meccsre.

  • Nem volt egy kifejezetten érdekes mérkőzés a francia-uruguayi negyeddöntő, de Griezmanntől ez a csel mindent visz:

  • Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

    6 gólos: Kane (angol)

    4 gólos: Lukaku (belga), Ronaldo (portugál)

    3 gólos: Cavani (uruguayi), Costa (spanyol), Cserisev (orosz), Dzjuba (orosz), Griezmann (francia), Mbappé (francia), Mina (kolumbiai)

    2 gólos: Agüero (argentin), Coutinho (brazil), Granqvist (svéd), E. Hazard (belga), Hazrí (tunéziai), Inui (japán), Jedinak (ausztrál), Modric (horvát), Musa (nigériai), Neymar (brazil), Stones (angol), Suárez (uruguayi), Szalah (egyiptomi), Szon (dél-koreai)

    1 gólos: Anszarifard (iráni), Aspas (spanyol), Augustinsson (svéd), Baloy (panamai), Badelj (horvát), Batshuayi (belga), Bednarek (lengyel), Bronn (tunéziai), Butadb (marokkói), Carrillo (perui), Chadli (belga), Cuadrado (kolumbiai), al-Din Júszef (tunéziai), De Bruyne (belga), Di María (argentin), Drmic (svájci), Dzemaili (svájci), en-Nesziri (marokkói), Eriksen (dán), Falcao (kolumbiai), Fellaini (belga), Finnbogason (izlandi), Firmino (brazil), Forsberg (svéd), Gazinszkij (orosz), Giménez (uruguayi), Golovin (orosz), Guerrero (perui), Haragucsi (japán), Hernández (mexikói), Honda (japán), Isco (spanyol), Januzaj (belga), M. Jörgensen (dán), Kagava (japán), Kim (dél-koreai), Kolarov (szerb), Kroos (német), Krychowiak (lengyel), Lingard (angol), Lozano (mexikói), Mandzukic (horvát), Mané (szenegáli), Mercado (argentin), Mertens (belga), Messi (argentin), Mitrovic (szerb), Moses (nigériai), Nacho (spanyol), Niang (szenegáli), Oszako (japán), Paulinho (brazil), Pavard (francia), Pepe (portugál), Perisic (horvát), Poulsen (dán), Quaresma (portugál), Quintero (kolumbiai), Rakitic (horvát), Rebic (horvát), Renato Augusto (brazil), Reus (német), Rojo (argentin), Shaqiri (svájci), G. Sigurdsson (izlandi), Silva (brazil), Szalman (szaúdi), Szalem (szaúdi), Szászí (tunéziai), Toivonen (svéd), Varane (francia), Vela (mexikói), Vertonghen (belga), Wague (szenegáli), Waston (Costa Rica-i), Xhaka (svájci), Zuber (svájci)

    Öngól: Álvarez (mexikói, Svédország ellen), Behich (ausztrál, Franciaország ellen), Buhadduz (marokkói, Irán ellen), Cionek (lengyel, Szenegál ellen), Cserisev (orosz, Uruguay ellen), Etebo (nigériai, Horvátország ellen), Faszj (egyiptomi, Oroszország ellen), Ignasevics (orosz, Spanyolország ellen), Meriah (tunéziai, Panama ellen), Sommer (svájci, Costa Rica ellen), Fernandinho (brazil, Belgium ellen)

  • A szurkolók reakciója, miután Griezmann megszerezte Franciaország második gólját Uruguay ellen: