Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ülve védték ki a tizenegyesét, összeroppant a kezdőkörben

2018-07-07T205957Z 130666094 RC1DB85EC3F0 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.07.08. 17:09 Módosítva: 2018-07-08 18:32:54

Fjodor Szmolovnál nagyobb vesztese már nem nagyon lehet a világbajnokságnak. A torna előtt a szakírók többsége úgy gondolta, az oroszországi vb az ő világbajnoksága lesz. Végül tényleg az övé lett, a 2018-as tornáról még nagyon hosszú ideig az ő neve fog először beugrani az oroszoknak. Csak nem a pompás játéka, hanem az értelmezhetetlenül rosszul elvégzett büntetője miatt, ami nagyban hozzájárult a házigazda kieséséhez a horvátok elleni negyeddöntőben.

Aki panenkázik, és kihagyja, annak nincs mentsége, de Szmolov védelmében meg kell említeni egy kívülről humorosnak tűnő, ám játékosként valószínűleg borzasztóan zavaró epizódot, ami a büntetőpárbaj előtt történt. Bőven elképzelhető, hogy ezen múlt a dolog.

Az történt ugyanis, hogy amikor a párbajt kezdő oroszok első rúgójaként Szmolov megérkezett a kijelölt tizenhatoshoz, ott volt ő, Subasic kapus, meg az összes különböző bíró, csak egyvalami nem volt ott: a labda.

Majdnem egy percbe telt, amíg szereztek egyet, addig Szmolov ott állt a semmi közepén és várt. Utólag már könnyű okosnak lenni, de a kapkodó mozdulatait és a grimaszait látva nyilvánvalóan nem tett jót a dolog. Például, hogy neki kellett két kézzel mutogatva felhívnia a bíró figyelmét a labda hiányára.

Lehet hogy a fennakadás közben elbizonytalanodott magában, mert túl sok ideje maradt aggódni. Vagy elfáradt fejben, mire sor került a büntetőre. Vagy egyszerűen csak a negyeddöntő már túl nagy tehernek bizonyult. Mindenesetre rúgott egy olyan bűnrossz tizenegyest, hogy a horvát kapus a földön ülve is kiütötte a labdát.

Panenka lett volna a nagy terv, de ez maximum csak egy Panenkov volt, abból is selejt.

Szmolov megoldásában az a sokkoló, hogy nemcsak a technikailag nagy kihívást jelentő részekbe tört bele a bicska, de a kapu közepét sem sikerült eltalálnia. Miközben a trükk lényege pont arról szól, hogy a kapus lövésre számítva elvetődik, a büntetőt elvégző játékos pedig a hűlt helyére pörgeti a labdát. Bár Szmolov büntetőjének szinte semmi íve nem volt, és olyan lassan szállt, hogy már rég gurulnia kellett volna a földön, simán gól lett volna, ha nem az elugró kapust veszi célba vele.

A kihagyott büntető és az elbukott büntetőpárbaj után Szmolov teljesen összetört, még sokáig ott ült egyedül a pálya közepén, és vigasztalhatatlanul zokogott. Csercseszov edző később azt nyilatkozta, hogy a csapat tagjai barátokként kezdték a tornát, és így is fejezik be. Ahogy a sikerekben, úgy most a kudarcban is közösen osztoznak.

Akik viszont bűnbakra vágytak, azok szerint ő az egyedüli felelőse a kiesésnek, mert elkönnyelműsködte a büntetőjét, míg Mario Fernandes csak véletlenül rontott, és ő egyébként is lőtt egy gólt a meccsen. 

Az egyik legnagyobb orosz sportoldal a Sports.ru egyik mai cikkében, egy oldalon át azt fejtegetik, hogy Szmolov  az indiviualista embertípus iskolapéldája, aki nem hajlandó beállni a sorba, aki csak úgy tud létezni, ha külön elbánásmódban részesül, aki nem viseli el más rangját, beosztását, aki több figyelmet akar másoknál, aki kész bármikor ledobni a gatyáját, csak hogy vele foglalkozzanak.

Ilyen volt Szmolov büntetője is tegnap, egy gyereké, aki nem képes felfogni, hogy miért veszélyes a gyufával játszadozni. Amikor azt a lehetetlen büntetőt odaemelte Subasichoz, lángra lobbantotta vele az egész országot.

– fejezi be végül a nagyívű, és a 21. század felől nézve ijesztő gondoltamenetét az orosz Balotelli című írás szerzője. Aki a spanyolok elleni nyolcaddöntő büntetőpárbajában értékesített Szmolov-tizenegyes elemzéséről megfeledkezett. Szmolovot a szombat esti mérkőzés után végül az egyik edzőnek sikerült átkarolva lekísérnie az addigra már üres pályáról, amikor már a szurkolók többsége is rég hazament.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?