Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Franciaország-Belgium 1-0, döntőben a franciák

2018-07-10T191501Z 1805886951 RC1767A6F900 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.07.10. 21:55
A vb legszínvonalasabb meccse volt az első elődöntő. Szöglet utáni fejes döntött a 2. félidő elején.

Nagyon jó iramban indult az első elődöntő, de a 15. percig kellett várni, hogy igazán belemelegedjenek a csapatok. Akkor Pogba csinált meg két nagy cselt a középpályán, Mbappét ugratta, Courtois épphogy kiért, és felszedte a labdát.

Az első nagyobb helyzet Hazard-é volt belga oldalon, de kiszorítottabb helyzetből laposan mellélőtt.

Matuidi felelt a másik oldalon majdnem 25-ről, nagy lövés volt, de pontosan Courtois kezébe tartott, le is húzta.

A francia kapunál Hazard ezúttal csavart úgy 15-ről, talán be is megy, de Varane az útban volt, és fölécsúsztatta a labdát

A legnagyobb belga helyzet a következő akcióból jött, Alderweireld fordult a kapura úgy, hogy a labda távolodott attól, így Lloris kitalálta, hogy ez csak a hosszúra mehet, oda is ért, kitolta a labdát.

rad

Ennél is nagyobb volt Pavard helyzete, sőt, ziccere a másik kapunál, amikor az ötös sarkán Courtois-val találta magát szemben: ügyesen helyezett a hosszú alsóra, de nem emelete meg a labdát, így az a tökéletesen helyezkedő kapus sarkáról kipattant a 40. percben.

A második félidő elején odaléptek a franciák, felgyorsították a tempót, és sorra jöttek a helyzetek.

Sőt, már a gól is, az 51. percben: Griezmann kanyarította be a szögletet, a labda kapura tartott, már röptében látszott, hogy szenzációs beadás, Umtiti megelőzte Fellainit és a rövidre becsúsztatta a labdát. 1-0.

A fejes védhetetlen volt, a beadás erejét a Barca-védő ügyesen fordította a kapu felé.

Továbbra is a francia helyzetek jöttek, melyek végén ha nem Giroud van, talán góllal végződnek, de a középcsatár abból sem talált kaput, amikor Mbappé szenzációsan, sarokkal tette be a védő mögé, de Giroud elé a labdát. Dembele lába odaért, és blokkolta a lövést.

A 60.-ban beállt Dembele helyett Mertens, és a belga jobboldal fel is javult. Fellaini fejelt mellé épp a kis napolis támadó beadásából. De Bruyne lőhetett közelről, de borzasztóan találta el, a labda fölé ment. Az irányítónak egyébként pocsék meccse volt, akad még két lövése, öt-hat méterrel mentek fölé azok is.


A francia kontrák közben még veszélyesebbek és gyorsabbak lettek, illetve lettek volna, ha még csírájában nem fojt el egyet-egyet taktikai faulttal Hazard majd Alderweireld egy-egy sárgáért cserébe.

A meccs továbbra is óriási volt, sőt, még lüktetőbbé vált. De Giroud tartotta a lelket a belgákban, amikor Griezmann remekül visszagurított labdáját 16-ról kilőtte a stadionból.

A 80. percben óriási bírói hiba hátráltatta a belgákat. Hazard húzogatott a 16-oson belül, majd kívül, aztán a belgák reménye, Giroud úgy odalépett neki, hogy csak úgy csattant a térd a térdhez. Az uruguayi Cunha bíró lépett párat a tetthely felé, aztán mutatta, nem volt semmi. A belgák 18 méterről, majdnem középről rúghattak volna szabadot, valószínűleg ez lett volna a legnagyobb egyenlítési lehetőségük.

Akcióból a 88.-ban lehetett volna, amikor De Bruyne zseniális labdát nyesett be Lukakunak, aki se mellkassal, se fejjel, se semmivel nem találta el azt.

A végére kinyíltak a belgák, de a hat perc hosszabbítás sem volt elég, hogy egyetlen helyzetet összehozzanak. A franciáknak volt kettő is, előbb Mbappe elönzőzte, majd a 96.-ban Tolisso lövését kitolta Courtois.

Az óra lepörgött, Cunha lefújta a meccset: a franciák bejutottak a vb-döntőbe. 1998 és 2006 után harmadszor. Ellenfelük a szerdai horvát-angol győztese lesz.

rad

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?