Jenő
-3 °C
6 °C

22 év után újra él az angol Az éjjel soha nem érhet véget

2018-07-07T162230Z 61942016 RC1DAE8BE000 RTRMADP 3 SOCCER-WORLDC
2018.07.11. 16:15

Bármelyik angol portálra kattint az ember, biztosan szembe jön vele az It's coming home vagy a Football's coming home – A futball hazatér frázis. Ez a mondat egy 22 évvel ezelőtti dalból származik, és most, hogy sikeresen játszik a válogatott, újra előkaparták és boldog-boldogtalan hallgatja a leginkább az 1980-as évek pophagyományát idéző – a Madness is simán eszünkbe juthat – futballhimnuszt.

A hivatalosan Three Lions címet viselő dal 1996-ben íródott,  amikor az angolok rendezték az Európa-bajnokságot. Az angol válogatott akkor is a legjobb négybe jutott, de a döntőről már lemaradt, a mostani szövetségi kapitány, Gareth Southgate elhibázott büntetője miatt. A németek jutottak tovább, és aztán meg is nyerték a tornát.

Southgate-nek emiatt nem voltak túl jó élményei a dalról, nem is hallgatta szívesen, de most kénytelen elfogadni, hogy ez az angolok Az éjjel soha nem érhet véget-je.

Az It's coming home 1996-ban még arra utalt, hogy Anglia harminc év után, az 1966-os világbajnokság óta először rendezhetett nagy tornát. És nyilván abban reménykedtek, ahogy most is, hogy angol győzelemmel zárul, és a trófea is hazatér hozzájuk.

A refrén másik jelentése kicsit univerzálisabb, az angolok fenntartják maguknak a jogot, hogy a futballt ők találták ki, így egy nagy tornánál egyszerűen csak a szülőföldjére tér haza a sportág. Erről végül is igazolást is kaptak, a FIFA szerint is Angliában alakult ki a futball jelenleg ismert formája, igaz, a sportág kezdetleges verzióját Kínában találták ki eredetileg.

A Three Lions, a három oroszlán is igényel némi magyarázatot. A három oroszlános címer az angol mezeken szerepel. Ez a jelkép a középkorból öröklődött, a csatamezőn a harcosok bátorítására hordozták körbe azokat a zászlókat, amelyeken vörös mezőbe foglalt három aranyoroszlán volt. (Az oroszlánok ráadásul eredetileg pötty nélküli leopárdok voltak, de ez már messzire vezet.)

Míg Magyarországon Demjén Ferencet vagy Vikidál Gyulát szokás felkérni a világversenyek himnuszainak eléneklésére addig Angliában a kurrens popzenekarokat. Az 1996-os Eb hivatalos albumán így többek között szerepelt a Jamiroquai, a Massive Attack vagy a Blur. Erre a lemezre került rá a Three Lions is, ami némileg kakukktojás volt. A dalt két komikus, Frank Skinner és David Baddiel jegyezte a The Lightning Seeds zenekarral. Skinner nemrégiben a Goal.com-nak azt mondta, egyszer felhívták őket telefonon, hogy mi lenne, ha írnának egy dalt az Eb-re, ők meg gondolkodás nélkül elfogadták a felkérést. Azon azért ők is meglepődtek, hogy a rádiók újra orrba-szájba nyomják a szövegében régi futballhősöket, Bobby Moore-t, Bobby Charltont, Nobby Stilest és Gary Linekert megidéző dalukat. A Three Lions újra vezeti a slágerlistát.

A dal már 1996-ban, majd 1998-ban is tarolt, number one lett az angol listákon néhány hétig. Az 1998-as vb-re kicsit módosítottak a szövegen, az elejére került be néhány versszak, az új videóban pedig a büntetőt kihagyó Southgate is megjelent. 2010-ben aztán megint felvették az operabetétet is kapó dalt, az eredeti csapathoz Robbie Williams és Russel Brand komikus is csatlakozott.

Talán a legnagyobb fricskát is ezzel a dallal kapták az angolok, az 1996-os Eb-t megnyerő németek a fogadási ünnepségükön is ezt énekelték Jürgen Klinsmann vezetésével. Lehet, hogy idén francia akcentussal is meghallgathatjuk.

(Borítókép: Ed Sykes / Action Images, Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?