Jolán
2 °C
4 °C

Horvát finesz vs. angol fitnesz

GettyImages-980564538
2018.07.11. 18:32
Szerda este kiderül, ki lesz Franciaország/Belgium ellenfele a világbajnoki döntőben. A második elődöntőnek elméletileg nem lenne favoritja, de a horvátok többet játszottak, így felértékelődhetnek a fizikális különbségek.

Horvátország-Anglia, 20 óra, Moszkva

 • eltiltottak

14 horvát futballista kapott sárgát az eddigi öt meccsük alatt, de olyan zseniálisan gyűjtötték a lapokat, hogy kettő senkinek nem jött össze, azaz teljes kerettel indulhatnak neki az elődöntőnek. Van viszont sérültjük, úgy másfél. A kapus Subasic meghúzódott az oroszok ellen, de nem annyira, hogy le kelljen cserélni, végigvédte a hosszabbítást és tizenegyeseket fogott. A jobbhátvéd Vrsaljko viszont szinte biztosan KO az angolok ellen, ő is az oroszok ellen sérült le, és le is kellett cserélni. A térde fáj.

Az angolok szintén eltiltott nélkül mennek neki a meccsnek, sérültjük sincs, Southgate kapitány mindenkire számíthat. Ideális.

 • fáradtság

A horvát a legfáradtabb csapat a tornán, ők játszották a legtöbb percet. A nyolcaddöntőben is 120-at, majd 11-eseket rúgtak és a negyeddöntőben is 120-at, szintén tizenegyesekkel. 30, de inkább 40 perccel többet futballoztak az angoloknál. Dalic kapitány sem tagadta, fáradtak, a lelkesedésük hajtja őket.

Az angoloknak is volt hosszabbításuk és 11-espárbajuk, a nyolcaddöntőben a kolumbiaiakkal, de utána egészen frissen mozogtak a svédek ellen. Furcsa lehet, hogy ők a Premier League-ből érkeznek, így elméletileg fáradtabbnak kellene lenniük a leghosszabb klubszezonok után, de most jobban számít, hogy két meccs között gyorsabban képesek regenerálódni - illetve, hogy hozzá vannak szokva a kevés pihenőhöz. Most ráadásul még volt is idejük lazítani, szombat este hatkor végeztek, csak szerda este nyolckor kezdenek ismét. Fittebbeknek kell lenniük a horvátoknál.

rad

 • forma

A horvátok három győzelemmel indítottak, majd kétszer hosszabbításban ikszeltek. Mondhatjuk, hogy kissé hullámvölgyben vannak, ami azért nem rossz, mert egy vb-t szinte képtelenség hibátlanul lehozni. Az angolok ellen eldől a sorsuk, merre hajlik a formájuk, fel vagy le, mindkettőre van esély.

Az angoloknak van már mindenük, két győzelem után kikaptak a belgáktól, ikszeltek Kolumbiával, majd verték a svédeket, újra mintha felszállóágban lennének. Mellettük szólhat, hogy új sorozatot nyithattak, aminek első állomása volt Svédország.

 • sztár(ok)

A horvátoknál Modricot ajnározzák, aki a csoportmeccseken tényleg kiváló volt, a dánok ellen a félidőben viszont eltűnt, és az oroszok ellen korlátozottan tért vissza. Valóban remekül passzolt újra, de igazi kulcspassz akcióban nem jött tőle, bár egy asszisztot így is behúzott, Vidának ő adta be a szögletet. A tizenegyeseknél folyamatosan megremegett a lába, a dánok ellen kihagyta a hosszabbításban, a szétlövésben nem rúgta jól, de bement, azt hogy az oroszok ellen hogy került a labda a kapuba, Stephen Hawking is csak nehezen fejtené meg.

modric.gif

Az igazi kiugró játékára a kieséses szakaszban még várunk. Hozzá hasonlóan nem villogott a másik középpályás motorjuk, Rakitic sem, de ő hátrébb is játszik, Modric alá dolgozik. A büntetőknél ő viszont nagyon ott volt fejben, mindkét szétlövésben ő gurította be a győztes tizenegyest. Ha összejönne egyszerre egy kiváló meccse Modricnak és Rakiticnek, az valószínűleg döntőt érne a horvátoknak. Egy-egy góljuk van egyébként a tornán, mindketten az argentinoknak találtak be.

Az angoloknál Harry Kane-nek 6 gólja van, vezeti a góllövőlistát, újra tőle várják majd a megváltást. A hatból három viszont büntető, egy a sarkán véletlenül megpattanó "lövés", és egyedül ő sem lesz elég a horvátok ellen, annyira azért még nem nagy klasszis. Tottenhames csapattársától, Dele Allitól kéne már valami a középpályán: a svédek ellen legalább már gólt fejelt, ha felnő a téthez, Kane-nel együtt egyensúlyozhatják a Modric-Rakitic-párost.

 • kapitány

Zlatko Dalic és Gareth Southgate hasonlít egymásra: egyik sem elismert edző még hazájában sem, és semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni. Lehet, hogy ez a kulcs, mert mindketten annyira jól asszisztálnak a csapatuk játékához, hogy szinte elnyeli őket a kispad. Egyelőre Dalic is, Southaget is pont annyit nyúl bele a csapatba, amennyit kell, nem szerepelnek, nem akarják ők elvégezni a munkát a játékosaik helyett.

Ki jut a vb-döntőbe?

 • 733
  Horvátország
 • 310
  Anglia

Hozzáállásuk nagyon szimpatikus, tudják, akik a pályán vannak, sokkal jobban tudnak futballozni, mint ők valaha is tudtak, és valószínűleg azt sem röstellik elismerni, hogy náluk sokkal jobb, de legalábbis tapasztaltabb edzőkkel dolgoztak, dolgoznak együtt a klubjaikban. Olyanok, mint a legjobb szülők: terelgetik a gyereküket a helyes úton. Eddig kiválóan. Úgyhogy ha valamit, azt a kérdést, hogy kinek van itt jobb edzője, mindenképp fifti-fiftire adnánk.

rad

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?