Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 29. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Didier Deschamps csatlakozott a német Franz Beckenbauerhez, Rudi Völlerhez, valamint a brazil Mário Zagallóhoz, ugyanis edzőként és játékoskén is vb-döntőn vesz részt. Beckenbauerhez és Zagallo kétszer is vb-döntőbe juttatta hazája válogatottját és egyszer győztek is, Völlernek csak egy ezüst jutott.

  • A vb indulásakor a franciák még csak alig 28 százaléka hitte, hogy megnyerhetik a világbajnokságot, a belgák legyőzése után viszont már fordult az arány, és az ország túlnyomó többsége hiszi, hogy 1998 után újra világbajnokok lehetnek – még úgy is, hogy a felmérést a szerdai Horvátország–Anglia elődöntő előtt készítették, tehát nem tudták, hogy ki lesz majd az ellenfél.

    Anglia-Franciaország döntő esetén a franciák 73 százaléka számított francia vb-aranyra, a horvátokkal szemben viszont a megkérdezetteknek már 82 százaléka érezte azt, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány csapata lesz a világbajnok.

    Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérését a BFM francia hírtelevízió ismertette csütörtökön, írja az MTI.

  • A Sport című napilap úgy tudja, hogy a Barcelona a francia válogatott Adrien Rabiot szerződtetésén fáradozik és a játékossal gyakorlatilag már mindenben megegyezett. A végső döntés a párizsiak kezében van, de mivel a középpályás szerződése jövő nyáron lejár, így ingyen távozhatna. A transfermarkt.de szerint 50 millió euró az értéke a saját nevelésű játékosnak.

  • Párizsban 12 ezer rendőrt, valamint 3 ezer tűzoltót és mentőst mozgósítanak a július 14-i nemzeti ünnephez kapcsolódó pénteki és szombati események és a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét néző szurkolók biztosítására. Rajtuk kívül a terrorkészültség keretében járőröző mintegy 2 ezer katona is az utcákon lesz, írja az MTI.

    A mérkőzés idejére a fővárosban óriáskivetítőt állítanak fel a Mars-mezőn építendő szurkolói zónában, amelyet teljesen körbekerítenek, és hat biztonsági bejárata lesz.     A szurkolói zónába vasárnap délután 90 ezer embert várnak, de ennél többet nem engednek be. A Mars-mező és az annak végében emelkedő Eiffel-torony környékét biztonsági okokból teljesen lezárják a forgalom elől.

  • Az Aranycsapat sikereire mindenki büszke, de például Bernd Storck volt szövetségi kapitány többször emlegette, hogy Puskásék etalonként még káros is, túl nagy súlyként nehezedik a mai futballistákra.

    Mivel Magyarország most sincs ott a vb-n, a múlt eredményein tudunk csak merengeni. Az Aranycsapat Emlékév Testület most a 64 évvel ezelőtti elvesztett döntőt idézte fel (Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem július 4-én, a döntő napján, hanem bő egy héttel később). Ahogy Lomnici Zoltán elnök szavaiból kiderült, mi voltunk az ötvenes évek horvátjai. Ahogy az 50-es években Puskásék, most a horvátok is megmutatták, hogy összefogással - és ha érzik, hogy egy egész nemzet áll mögöttük - a kis országok is világra szóló sikereket tudnak elérni, olvasható az MTI csütörtöki hírében. 

    A négyszeres világbajnok asztaliteniszező, Jónyer István, a testület pártoló tagja azt mondta, ő a mai napig világbajnoknak tekinti az 1954-es vb-n ezüstérmes futballválogatottat. „A mai technikával, a videobíró alkalmazásával száz százalék, hogy nem a németek, hanem mi nyertük volna a világbajnokságot." 

    A döntőben 3:2-es német vezetésnél Puskás talált kapuba, de a walesi partjelző lest ítélt.

    ván.

    A csütörtöki eseménynek otthon adó Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület részéről Takács Tibor elnök azt hangsúlyozta, hogy a magyar labdarúgás később, a 60-as években is fel tudott mutatni nemzetközi sikereket.

    "Kereken ötven éve, 1968-ban Mexikóban olimpiát nyert a magyar válogatott, s abban az évben négy magyar labdarúgó, Novák Dezső, Szűcs Lajos, Albert Flórián és Farkas János kapott meghívást a világválogatottba" - emlékeztetett Takács Tibor.

    A sajtótájékoztatón megjelent a Ferencváros 1965-ben VVK-győzelmet elért csapatának balszélsője, Fenyvesi Máté, aki nyolc alkalommal játszott együtt az Aranycsapat tagjaival, többször csak azért nem, mert fiatalabb volt Puskásék generációjánál.

    Ifj. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédjének fia azt mondta, édesapja Grosics Gyulával tett egy ígéretet, hogy mindenhová elmennek az országba, ahová meghívják őket, s ezt a hagyományt igyekszik tovább folytatni.

    Grosics Gyula lánya, Edina édesapját idézte, aki szerint az a nemzet, amely a múltját nem ápolja, a jövőben nem fog tudni mire támaszkodni.

  • Az argentin Pitana négy meccset kapott a 2014-es vb-n, a vasárnapi döntő az ötödik találkozója lesz az idei világbajnokságon. Ő vitte nyitómeccset, vagyis az Oroszország–Szaúd-Arábiát, majd a Mexikó–Svédország, Horvátország–Dánia, Uruguay–Franciaország mérkőzéseken bíráskodott, tehát mindkét döntősnek vitt már egy-egy meccset. Neki a holland Björn Kuipers segít majd.

    Faghani segítője, a negyedik játékvezető a szenegáli Malang Diedhiou lesz. Faghani három meccset vezetett az idei vb-n, övé volt a német-mexikói és a szerb-brazil csoportmecs, illetve a francia-argentin nyolcaddöntő.

  • A májusi szurkolói támadás miatt Bryan Ruiz, az oroszországi világbajnokságon szerepelt Costa Rica-i válogatott csapatkapitánya is eligazolt a Sporting Lisboa labdarúgócsapatától. A 32 éves középpályás - akivel a közép-amerikaiak a csoportkör után búcsúztak a vb-től - 2020-ig szóló szerződést írt alá a brazil Santosnál.

    Csaknem két hónapja a Sporting edzőpályáján ötven, arcát eltakaró huligán randalírozott és agresszíven lépett fel a játékosokkal, edzőkkel és segítőkkel szemben. Több futballista megsérült, a legsúlyosabban Bas Dost, akinek a fejét találták el. A rendbontók közül 36-an vizsgálati fogságban vannak.

    A holland válogatott játékos mellett a portugál nemzeti együttesben szereplő William Carvalho, Bruno Fernandes és Gelson Martins is máshol folytatja a pályafutását, mint ahogy Rui Patricio csapatkapitány, Jorge Jesus vezetőedző és Daniel Podence is.

    A támadók tettét az váltotta ki, hogy a Sporting a bajnokság utolsó fordulójában 2-1-re kikapott a Maritimótól, így a harmadik helyen végzett, és nem indulhat a Bajnokok Ligájában.

  • A kenyaiak igencsak mérgesen reagáltak, amikor megtudták, hogy húsz parlamenti képviselőjük a helyszínen izgulta végig az elődöntőket az adófizetők pénzéből. A BBC szerint a képviselők összesen két hetet töltenek Oroszországban, és megtekintik a bronzmeccset illetve a döntőt is. Az út az adófizetők több százezer dollárjába került, miközben az átlag kenyaiaknak havi 150 dollárból kell megélniük.

    A parlament azzal magyarázta az oroszországi kiruccanást, hogy az ország a jövőben világversenyeket szeretne rendezni, ehhez pedig elengedhetetlen más világversenyek tanulmányozása.

    A képviselők azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy fotókat posztoltak magukról a közösségi médiában.

  • Eddig egyetlen pozitív doppingmintát sem találtak a FIFA ellenőrei a világbajnokságon, illetve előtte, ugyanis már 2018 januárja óta tesztelik a játékosokat. Összesen 2037 tesztet hajtottak végre, ez alatt 3985 mintát vettek (1928 vizelet, 1031 teljes vér és 1026 szérumos).

    2761 mintát előre be nem jelentett vizsgálaton vették a vb előtt, 626-ot a vb alatt, ebből 108-at nem meccsnapon. Átlagosan minden vb-n résztvevő játékost 4,41-szer teszteltek, de volt, akitől nyolcszor is vettek mintát január óta.

    Ez egyben azt is jelenti, hogy Diego Maradona 1994-es doppingvétsége az utolsó pozitív doppingminta a vb-k történetében, az argentin klasszis szervezetében akkor ephedrint találták, és a második csoportmeccs után haza is küldték.

  • A korábbi angol válogatott és Newcastle United-legenda Alan Shearer szerint a világ baromsága, hogy az elődöntő két vesztes csapatának még egy meccset kell játszania azért, hogy eldöntsék, kié a bronzérem. Szerinte ez az utolsó dolog, amire a játékosok vágynak ilyenkor.

  • A FIFA vizsgálatot indított a szerdai Horvátország–Anglia elődöntő után azzal a gyanúval, hogy az angolok szurkolók diszkrimináló rigmusokat skandáltak, írja a BBC. A cikk nem részletezi, hogy milyen rigmusokról lehet szó, csak azt írják, hogy a FIFA diszkriminációellenes rendszerén keresztül érkezett jelzés lehetséges szabálysértésről.

  • Tegnap este óta egy horvát sportriporteré minden idők legjobb tévés gólöröme. Leírni szinte lehetetlen a jelenséget, amikor egy ekkora katarzisnál feltörő valamennyi érzelem egyszerre jelenik meg valakinek a hangjában. Meghallgatva viszont azonnal tudjuk, miről van szó.

  • 35 millió euróért leigazolta a Barcelona a Sevilla 23 éves francia középhátvédjét, Clément Lenglet-t, aki másfél szezon óta játszott a spanyol csapatnál. Az U21-es válogatottságig jutó játékos honfitársával, Samuel Umtitivel játszhat majd a spanyol bajnok védelmének közepén.

  • Az Internazionale és a Bayern München csapatából 1982 óta mindig szerepelt legalább egy-egy játékos a labdarúgó-világbajnokság döntőjében, és ez a sorozat vasárnap a moszkvai döntőben is folytatódik.

    Az ESPN csütörtökön felidézte, hogy az olasz válogatott ki sem jutott az oroszországi tornára, a németek pedig történetük során először búcsúztak a csoportkört követően - ráadásul címvédőként -, ennek ellenére mindkét klubcsapat képviselteti magát a döntőben. A horvát válogatott két játékosa, Ivan Perisic és Marcelo Brozovic az Inter, a francia csapat középpályása, Corentin Tolisso pedig a Bayern színeiben szerepel.

    Két német futballista, Karl-Heinz Rummenigge és Lothar Matthäus mindkét klubcsapat képviseletében játszott vb-döntőt. A Franciaország-Horvátország döntő vasárnap - magyar idő szerint - 17 órakor kezdődik Moszkvában.

    Inter- és Bayern-játékosok a vb-döntőben, 1982 óta:

    Internazionale:

    • 1982: Giuseppe Bergomi, Gabriele Oriali, Alessandro Altobelli (olaszok)
    • 1986: Karl-Heinz Rummenigge (német)
    • 1990: Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus (németek)
    • 1994: Nicola Berti (olasz)
    • 1998: Youri Djorkaeff (francia) és Ronaldo (brazil)
    • 2002: Ronaldo
    • 2006: Marco Materazzi és Fabio Grosso (olaszok)
    • 2010: Wesley Sneijder (holland)
    • 2014: Rodrigo Palacio (argentin)
    • 2018: Ivan Perisic és Marcelo Brozovic (horvátok)

    Bayern München:

    • 1982: Paul Breitner, Wolfgang Dremmler, Rummenigge (németek)
    • 1986: Norbert Eder, Dieter Hoeness, Matthäus (németek)
    • 1990: Stefan Reuter, Jürgen Kohler, Klaus Augenthaler (németek)
    • 1994: Jorginho (brazil)
    • 1998: Bixente Lizarazu (francia)
    • 2002: Oliver Kahn, Thomas Linke, Jens Jeremies, Carsten Jancker (németek)
    • 2006: William Sagnol (francia)
    • 2010: Mark van Bommel, Arjen Robben (hollandok)
    • 2014: Manuel Neuer, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Philipp Lahm, Toni Kroos, Mario Götze, Jérome Boateng (németek)
    • 2018: Corentin Tolisso (francia)
  • Nem csak a mexikói szurkolók tudnak földrengést okozni gólöröm közben, Zágrábban is rengett a föld Mario Mandzukic szerdai, Anglia ellen szerzett végül győztes góljánál, írja a 24sata horvát hírportál az Újvidéki Egyetem Természettudományi és Matematikai Karára hivatkozva. A mérések szerint a hosszabbítás lefújásakor is rengést regisztráltak.

    • A 11 város 12 stadionjában eddig 2 889 351 néző tekintette meg a meccseket, ami 46 602-es átlagot jelent. Ez elmarad az elmúlt három vb nézőszámától, ami elsősorban a stadionok befogadóképességével magyarázható. A hárommilliós össznézőszám azonban döntőn meglesz.
    • Az még mindig előfordulhat, hogy új világbajnokot avatnak a Luzsnyiki Stadionban, mivel az 1998-ban vb-győztes Franciaország Horvátországgal mérkőzik, amelynek eddigi legjobb szereplése a húsz éve elért harmadik hely volt.
    • A legtöbb gólt annak ellenére továbbra is Belgium szerezte tizennéggyel, hogy az elődöntőben nem talált a kapuba. Az érmekért csatázó négy válogatott közül viszont az egyetlen csapat, amely mind a hat meccsén eredményes volt, a 12 gólos Horvátország.
    • A 62 meccsen összesen 28 tizenegyest ítéltek a játékvezetők, s ennek éppen 75 százalékát, azaz 21-et értékesítettek, az elődöntőkben egyetlen büntető sem volt. Kiugróan magas az öngólok száma, mostanáig 11 született, kedden és szerdán viszont nem nőtt a szám. Ugyanakkor a korábbi tornákhoz képest jóval kevesebb a piros lap, eddig mindössze négy futballistát állítottak ki úgy, hogy a legutóbbi hat meccsen egyet sem. Az elmúlt öt vb-n mindig legalább tíz játékos kapott piros lapot, ebből négy esetben pedig 17 felett volt a kiállítások száma.
    • Érdekesség még, hogy a második félidőben sokkal több gól született: míg az első 45 percben 61-szer, addig a másodikban 97-szer rezdültek meg a hálók. Sok találat esett a rendes játékidő hosszabbításaiban, az első játékrész ráadásában ugyan csak három, de a másodikéban 19. A klasszikus hosszabbításban három gól született.
  • A 36 éves, 96-szoros válogatott védő, Bruno Alves a Seria A-ba visszakerülő Parma csapatához igazolt. A játékos ingyen került a Rangers FC-től Olaszországba.

  • Volt nagy öröm a horvátok döntőbe jutása után. A meccs utáni vacsorát is sajátos körülmények között költötték el. Az asztalon táncolva ünnepeltek, miközben Modric a másik asztalra mentette a tányérokat.

    Proslava plasmana u finale! Hvala svima koji ste uz nas! 🇭🇷 #beproud

    Zlatko Dalic (@daliczlatko) által megosztott bejegyzés,

  • Anglia szerda este 2-1-re kikapott Horvátországtól az elődöntőben, de a csütörtöki lapok azt emelik ki, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány csapata 28 éve nem tapasztalt dicsőséget szerzett az országnak, hiszen angol labdarúgó-válogatott 1990 óta nem mérkőzhetett világbajnokságon a döntőbe jutásért.

    A The Daily Telegraph konzervatív napilap szemleírója szerint Anglia szereplése "amíg tartott, addig az évtized bulija volt" a szurkolók számára. A lelkes, fiatal csapat - amelynek tagjai közül mindössze hárman éltek, amikor Anglia 1990-ben elődöntőt játszott - az egész országot átformálta, felpezsdítette Anglia lelkét, és végre nyújtott valami pozitívumot, amely körül az ország felsorakozhatott - fogalmaz a brit lap.

    A Daily Mail című konzervatív lap is azt emelte ki, hogy az angol szurkolók "összetört szívvel ugyan, de büszkén" ünnepelhetik a válogatottat, és joggal tisztelhetik nemzeti hősként Gareth Southgate csapatát, amelynek köszönhetően Anglia ismét büszke lehet labdarúgására.

    A lap elemzése szerint Anglia nem valami "örömteli véletlen" folytán jutott a döntő küszöbéig, aki így gondolja, annak "fogalma sincs a futballról". A moszkvai elődöntőn a válogatott 63 percig vezetett, 46 percet játszott egyenlő állásnál, és Horvátország mindössze 11 percig állt jobban, de természetesen ez az a döntő 11 perc, amelyre mindenki emlékezni fog.

  • A horvát válogatott középpályása a spanyol COPE rádió műsorában elárulta, hogy a mérkőzés előtti este nem volt igazán jó állapotban.

    Majdnem 39 fokos lázam volt. Feküdtem az ágyban és próbáltam erőt gyűjteni, hogy játszhassak. Megérte.

    A világbajnokság utolsó rá váró mérkőzésétől pedig Rakiticet nemhogy a láz, de szinte semmi nem tudná visszatartani. 

    A döntőben akár fél lábbal is játszanék, ha arra volna szükség.

  • A kedden és szerdán rendezett elődöntők után szinte biztossá vált, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokság gólátlaga nem éri majd el a négy évvel ezelőtti, brazíliai tornáét. A legutóbbi két mérkőzésen mindössze négy gól volt, így a mostani világbajnokság eddigi 62 meccsből 161 gól született, ami 2,6-os gólátlagot jelent. Ez csupán hét századdal marad el a 2014-es vb-étől, de mivel már csak két találkozó van hátra, kevés az esély arra, hogy a végén jobb legyen a gólátlag. Ahhoz, hogy legalább ugyanazt elérje, összesen tíz gólra lenne szükség a szombati bronzmérkőzésen és a vasárnapi döntőn. Ugyanakkor a mostani átlag magasabb, mint a 2002-es, a 2006-os és 2010-es világbajnokságé. (MTI)

  • A meccs utáni állapotáról twwetelt Harry Maguire, az angol válogatott védője. Aki egyben megköszönte a szurkolók fantasztikus buzdítását is. 

  • Eddig nyolc olyan futballista volt a világon, aki ugyanabban az évben világbajnoki és Bajnokok Ligája (korábban BEK) győztes is lett. Idén vagy Modric és Kovacic, vagy pedig Varane lehet ilyen a horvát illetve a francia válogatottal, valamint a Real Madriddal, amellyel harmadszor juthat futballista a csúcsra.

    1974: Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness (Bayern München és a nyugat-német válogatott)

    1998: Christian Karembeu (Real Madrid és a francia válogatott)

    2002: Roberto Carlos (Real Madrid és a brazil válogatott)

    2014: Sami Khedira (Real Madrid és a német válogatott)

  • 9wnmdubkdh911
  • És akiknek a gyermekei a helyszínen láthatják, ahogy 23 sportember történelmet írt.

  • Ha az otthon játszó játékosokat nem számítjuk bele (a francia válogatottban 10 ilyen játékos van), akkor a spanyol bajnokság dominál majd a döntőben, onnan érkezik a legtöbb játékos. A francia csapatból Griezmann, Varane, Umtiti, Lucas, N'Zonzi és Dembélé, a horvátoktól Modric, Rakitic, Vrsaljko és Kovacic játszik a spanyol élvonalban.

  • Rég volt ennyire népszerű szövetségi kapitánya Angliának, mint most Gareth Southgate. A válogatott horvátok elleni veresége után is több száz angol drukker maradt a már üres stadionban és Southgate nevét éltették.

  • Ránézésre igencsak csalóka jelenet volt a Belgium-Franciaország vb-elődöntőben, amikor Kante odament a beálló Nzonzihoz, hogy átadjon neki pár taktikai utasítást.

    Bár a képen nem úgy tűnik, de a két középpályás közül messze Kante a nagyobb játékos.

  • A elődöntőkig bezárólag így néz ki az egyes ligákban futballozók góljainak száma

    • 1. Premier League 41 gól
    • 2. La Liga 37 gól
    • 3. Ligue 1 13 gól
    • 3. Bundesliga 13 gól
    • 5. Seria A 10 gól