Aliz
6 °C
14 °C

A nagyképű német bíró hivatalosan is bűnbak

2018.07.13. 11:29

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságát vezető olasz Pierluigi Collina nem verte nagy dobra, kikkel nem volt elégedett a vb ideje alatt, de mostanra kiderült, kik voltak azok, akik gyenge teljesítményt nyújtottak, így eltekintettek a további alkalmazásuktól.

Aki egy meccset kapott, azokkal nem lehetett elégedett, és nyilván megengedhetetlen hibát követett el.

Felix Brych a Szerbia-Svájc mérkőzésen
Felix Brych a Szerbia-Svájc mérkőzésen
Fotó: Mariana Bazo

A német Felix Brych a németek búcsúja után a döntő favoritjává lépett elő, most viszont már tudjuk, nagy árat fizetett a nagyképűségéért.

A szerb-svájci meccset kapta, és eszébe sem jutott - valószínűleg a fülére szóltak a moszkvai központból -, hogy visszanézze, amikor a szerb center Mitrovicsot két svájci védő dönti le az ötösön belül.

Inkább mutatta, jöhet a csere, nem tudták kizökkenteni. Végül az eredményt jelentősen befolyásolta, mert Svájc 2-1-re nyert az utolsó percben, ha büntetőt ítél a 72. percben, akkor viszont jó eséllyel a szerbek vezethettek ugyanilyen arányban. És egészen más felállásban mennek neki az utolsó, brazilok elleni meccsüknek. 

Brych adta meg pár éve a Bundesligában a fantomgólt - az oldalhálón ment át a leverkuseni csatár, Kiessling labdája -, az UEFA viszont a kegyeibe fogadta, mert a tavalyi BL-döntőt rá bízta.

Az üzbég Ravsan Irmatovnak az utolsó az utolsó húzása, amikor a 95. percben folyamatosan beszél a spanyol-marokkói meccsen, miközben a másik szögletzászlótól hozzák játékba a labdát, mint ahová ő mutatott. Akkor összezavarodott, de nem ismételtette meg. A spanyolok ebből egyenlítettek. A találat a továbbjutást nem befolyásolta, de azt igen, hogy a portugálok így Uruguayjal játszottak, míg a spanyolok az oroszokkal. Ha ezt a gólt érvényteleníti, akkor fordított a felállás.

Az egyik legnyomasztóbb meccsé az Irán-Portugália alakult, amikor alapból videózás után ítélte meg a paraguayi Caceres Ronaldo büntetőjét. Nem sokszor láthattuk a mobbingot ezen a vb-n, amikor lerohanják a játékvezetőt, de akkor igen. Többször is. Több meccset nem is kapott a spori.

Az amerikai Mark Geiger nem tudta kézben tartani a Kolumbia-Anglia meccset, a vb legundorítóbb meccsét magasan kiérdemelte az az összecsapás, a játékvezetőt ki is szedték a további küzdelmek alól.

Az argentin Nestor Pitana megkapta a nyitómeccset és a döntőt is, és vele kifejezetten elégedett Collina, mert öt találkozón is közreműködhetett. Neki így már összesen 9 vb-meccse van, mert az előző vb-n is kapott négyet. A 2014-es döntőben értelemszerűen nem számíthattak rá, mert hazája játszotta. Most kvázi ez a kárpótlás.

Az iráni Alireza Faghani futott még nagyot Oroszországban, az övé a belga-angol bronzmeccs is, negyedszer mehet a pályára. A Németország-Mexikót kapta az első körből, és a francia-argentinon is számítottak rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?