Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért utálja sok horvát is Modrićot?

2018.07.15. 15:19

Ivan Rakitić azt mondta, a vb-döntőben úgy játszanak majd, mintha mind a 4,5 millió horvát a pályán lenne. A válogatott és a szurkolók egységesnek tűnnek, pedig pont az egyik legfontosabb játékos, Luka Modrić a legmegosztóbb. Modrić hamis tanúzási ügyét nehezen emésztik meg.

Modrić a korábbi Dinamo Zagreb-elnök, a horvát futball egyik legbefolyásosabb szereplőjének, Zdravko Mamićnak a korrupciós ügyében volt tanú. Afféle futballkeresztapának tekintett Mamić korábban egy csomó Dinamo-játékos külföldre szerződtetését intézte, de saját zsebre is dolgozott, a transzferdíjakból a futballisták elég nagy hányadot leadtak neki, és a pénz az adóhivatal elől is eltűnt.

Dinamo-játékosként Modrić is megállapodott Mamićcsal, amikor a Totthenhamhez szerződött, ő is tejelt a klubelnöknek. Korábban erről a bíróságon is vallott. Először azt mondta, hogy a Tottenham pénzének fele, 10,5 millió euró ment készpénzben Mamićnak. Tavaly ezt a vallomását vonta vissza, azt mondta, nem igazán emlékszik jól az évekkel ezelőtt történt dolgokra, ami miatt sokak szemében közellenség lesz, egyszerűen nem értik, miért próbálja meg védeni Mamićot, aki ráadásul a Dinamo Zagrebet is magának szerezte meg szép csendben. 

Következmények nélkül azonban Modrić sem változtathatott a vallomásán, hamis tanúzásért őt is beperelték. Ha bűnösnek találják, öt évet is ülhet börtönben.

„A helyzet nagyon polarizált. Sok olyan ember, aki normál esetben nem követi a futballt, elkötelezett lett. De azok, akik kritizálják a válogatottat, azt akarják, hogy Modrić álljon bíróság elé a hamis tanúzás miatt, ha hazajön. Mamić még mindig itt van, az emberei még mindig működnek a horvát futballban" – mondta Juraj Vrdoljak horvát újságíró a BBC-nek.