Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bajnok talán legjobbja, de még a kupát se merte elkérni egy fotóra

000 17P5CZ
2018.07.16. 15:17 Módosítva: 2018-07-16 15:37:12

Nagy szerencsénkre meg sem kell próbálnunk a lehetetlent, pár mondatba sűrítve elmesélni, hogy miért N'golo Kante a világ legkülönlegesebb játékosa, korábban már megírtuk viszonylag részletesen. A középpályás azóta folytatta megszokott fejlődését, az elmúlt szezonban az év játékosa lett a Chelsea-ben, idén pedig már a francia válogatott kezdőcsapatából is kirobbanthatatlan volt. És ahogy az összes korábbi csapatában, itt is kedvenc lett belőle.

A döntő után például a világbajnok csapat java – és az egész terem – adta elő neki Joe Dassin "Les Champs-Élysées" című klasszikusának az ő nevére átírt változatát, amiben arról énekelnek, hogy Kante mindenkit megeszik reggelire, még Messit is.

A meccseken rendkívüli intenzitással labdára vadászó középpályás a gyepen kívül olyan hihetetlenül szerény és csendes, hogy az egykori és a jelenlegi csapattársai, illetve edzői szerint egyszerűen nem lehet őt nem szeretni. Hogy a legendás szerénység milyen hihetetlen mértéket ölt, azt egy vasárnap esti jelenet tökéletesen megmutatta.

Nem tudjuk, volt-e már a vb történetében olyan futballista, aki stabil kezdőként végigjátszotta a tornát, mindenki szerint ott volt a legjobbak között, majd a világbajnoki cím megnyerése utáni ünneplés közben túl szerény volt elkérni a vb-trófeát egy fotóra. Most már van.

Kantével ugyanis pontosan ez történt. Cseréjének, a döntőben épp az ő helyére beálló N'zonzinak kellett akcióba lendülnie, és az egyik peremembertől (Thauvin) elkérni a kupát, hogy átadja társának, és az végre lefényképezkedhessen vele.

Persze erre megint csak azt lehet mondani, hogy Kante azért különleges, mert semmit nem változtatott rajta a siker. Olyan szerény maradt, mint kisgyerekként volt, és ebben kivételesen semmi költői túlzás nincsen.

Ezen a régi fotón az ünneplő csoport a torna legjobb játékosának járó trófeát tartja magasba. Kante egy kicsit balra látható tőlük, onnan figyeli túlméretes mezében a díjat, amit természetesen ő nyert.

A világbajnoki döntő valószínűleg Kante legátlagosabb meccse volt a tornán, a második félidő elején le is cserélték. A francia lapok szerint betegen, gastroentritisszel (gyomor-bélhurut) játszott.

Borítókép: Franck Fife / AFP.