Árpád
-2 °C
4 °C

De Bruyne a brazilok elleni góljával megbuktatta a haiti kormányt

2018.07.16. 19:02

Július 6-án, pénteken Kevin De Bruyne a 31. percben gólt szerzett Brazília ellen, azzal lett 2-0 Belgiumnak a negyeddöntőben, és mivel végül Belgium 2-1-re nyert, összességében győztes gólt szerzett.

Július 14-én Jack Guy Lafontant, haiti miniszterelnöke beadta lemondását az államfő Jovenel Moise-nak, aki el is fogadta azt. Az ok, hogy a kormány nem tudta elérni az üzemanyagárak jelentős növelését, a lépés után kitört heves tiltakozásban többen meg is haltak.

A két esemény látszólag sehogy sem kapcsolódik egymáshoz, de tulajdonképpen De Bruyne döntötte meg a haiti kormányt góljával. A kacifántos magyarázathoz Richard Ensron, a The Economist újságírójának megoldóképletét követjük.

  • Haiti – amely története során először és egyetlen alkalommal 1974-ben szerepelt világbajnokságon – közeli kapcsolatot ápol Brazíliával, a haiti lakosok sajátjukként szurkolnak a braziloknak, így volt ez a 2018-as világbajnokságon is.
  • Amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban arra kérte Haiti kormányát, hogy csökkentsék az üzemanyagok támogatását, a kormány kivárt, és végül úgy döntött, hogy július 6-án, tíz perccel a brazil–belga vb-negyeddöntő kezdete után átlagosan 40 százalékkal megemelik az üzemanyagok árát, abban bízva, hogy mindenki a brazilok meccsét nézi majd, és az emelés elsikkad. (A benzint 38, a dízelt 47, a petróleumot pedig 51 százalékkal emelték, ezt használják világításra a legtöbb haiti otthonban.)
  • Ráadásul erősen arra számítottak, hogy Brazília nyer, így Haitin kitör a népünnepély, és így aztán végképp nem marad senkinek figyelme vagy energiája az üzemanyagár-emelés miatt lázongani.
  • A nagy tervet viszont valaki keresztülhúzta: Kevin De Bruyne és az ő 16 méteres gólja.
  • A brazil vereség után Haitin többnapos zavargás tört ki az üzemanyag árának 40 százalékos emelése miatt, komoly károkat okozva. A zavargásokban legalább hárman meghaltak.
  • A kormány és más vezető politikusok bizalma megingott Lafontantban, aki végül július 14-én lemondott a miniszterelnöki posztról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?