Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Monaco-kapusok átka garantálta a horvát vereséget?

2018.07.16. 08:30

Az oroszországi világbajnokságot is beleszámítva a legutóbbi négy vb-döntőben az a csapat vesztett, amelyiknek a kezdő kapusa karrierje egy pontján játszott a Monacóban.

Bár Danijel Subašić révén könnyű kipipálni 2018-at a listán, azért nem ennyire egyértelmű a véletlen egybeesés – mert nyilván nem azon múlik egy vb-cím, hogy az adott kapus melyik klubban véd vagy védett egykor –, már csak azért sem, mert a holland Maarten Stekelenburg esetében csak később igazolódott be például.

Amikor a franciák 2006-ban kikaptak Olaszországtól a döntőben, Fabien Barthez védte a kaput, aki 1995 és 2000 között a Monaco kapusa volt.

2010-ben Hollandia volt a vesztes fél a döntőben Spanyolország ellen, Marteen Stekelenburg viszont csak 2014-ben került a Monacóhoz, akkor is csak kölcsönben volt, és csak egy bajnoki, összesen nyolc meccs jutott neki.

A 2014-ben ezüstérmes argentinoknál az a Sergio Romero védett, aki sérülés miatt az utolsó pillanatban került ki a 2018-as argentin keretből. Ő pont a vb-t megelőző szezonban volt a Monaco kapusa, a Sampdoriától kölcsönben.

Idén Subašić folytatta a sort, ő 2012 óta a Monaco játékosa, eddig 228 bajnokija és összesen 274 mérkőzése van a csapatnál, 2012-ben még egy gólt is szerzett náluk.

Mindez persze nem garantálta előre a horvátok vereségét, hiszen Stelekenburg példájából kiindulva az is működhetett volna, hogy a 31 éves Hugo Lloris később a Tottenhamet elhagyva a Monacóhoz igazol, de nem kellett várni a későbbi beigazolódásig.

Már csak az a kérdés: 2022-ben is marad-e a Monaco-átok?