Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kit érdekel Modrić, mikor itt van a köztársasági elnök is?

2018.07.17. 13:00

Hiába játszottak világbajnoki futballdöntőt a horvátok, a legtöbb figyelem nem az olyan játékosokra irányult, mint az aranylabdás Luka Modrić, Ivan Perišić vagy Ivan Rakitić, hanem az ország köztársasági elnökére, Kolinda Grabar-Kitarovićra. A mindenhol horvát mezben feszítő elnök a vb alatt remek PR-kampányt tolt, amivel szakértők szerint második ciklusát készítette elő.

Grabar-Kitarović mindenhol ott volt – a horvát-angol elődöntőt kivéve, mert akkor a NATO-csúcson vett részt – , szurkolókkal együtt utazott Oroszországba egy chartergépen, feltűnt a futballisták öltözőjében, ahol mindenkit végigölelgetett, a dísztribünön a protokollra is fittyet hányva horvát mezben üldögélt, illetve ugrott fel a horvát góloknál. A döntő után is így ment ki a díjátadóra, ahol megint mindenkit megölelt, ha horvát volt, ha francia.

A zágrábi Mediatoolkit elemző cég szerint ennek köszönhetően irányult rá mindenki másnál jobban a figyelem, a döntő után 25 százalékkal nagyobb érdeklődés volt a Grabar-Kitarovićról szóló hírek, mint a meccsről vagy a játékosokról szóló bármilyen más anyag iránt. 

A köztársasági elnökről készült cikkek 80%-a pozitív hangvételű volt. „A világbajnokságon való jelenléte mindenképpen egy hosszú, választások elé készült videó. Arra használta, hogy megerősíte azt a PR-stratégiáját, ami azt üzeni, ő az emberek elnöke. Ez olyasmi volt, amit egy ideje már Horvátországban is csinál, de most nem csak a limitált létszámú horvát néphez szólt, ez a videó emberek milliárdjaihoz jutott el" – idézte a Guardian Boris Dežulović politikai elemzőt és újságírót.

A korábban a NATO-ban is magas pozícióban lévő Grabar-Kitarovićot 2015-ben választották elnökké. Az Horvát Demokratikus Unió (HDZ) egyik arca lett, vele is próbálták újrabrandelni a korrupciós ügyekbe belefulladó pártot.