Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beckham bűnbak, Zidane isten lett - Franciaország, 1998

1998 franciaorszag
2018.06.05. 14:33 Módosítva: 2018-06-05 19:11:29
Az 1998-as világbajnokságot újra a házigazda nyerte, Franciaország a 7. vb-győztes lett. Zinedine Zidane a legnagyobb közé emelkedett, David Beckhamből bűnbak lett, a gólkirályt is adó horvátok pedig újoncként szereztek bronzérmet. Jó kis tornát rendeztek Franciaországban némileg furcsa végjátékkal.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

A franciaországi világbajnokságra tovább növelték a létszámot, hosszas viták után 32 csapat juthatott a döntőbe, így a lebonyolításnak is változnia kellett: csak a csoportok első két helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe.

Franciaország, 1998

1998. június 10. - július 12.
Stadionok: 10 (9 városban)
Résztvevők (32): Kamerun, Marokkó, Nigéria, Dél-Afrika, Tunézia, Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Dánia, Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Románia, Skócia, Spanyolország, Jugoszlávia, Jamaica, Mexikó, USA, Argentína, Chile, Brazília, Kolumbia, Paraguay.
Mérkőzések: 64
Gólok: 171 (2,67 meccsátlag)
Gólkirály: Davor Suker (HOR) 6
Világbajnok: Franciaország (1)

A mára csak rossz emléknek számító aranygól is Franciaországban mutatkozott be vb-n - Lauren Blanc lőtte az elsőt Paraguaynak -, két tornát élt meg, mire az illetékesek is belátták, hogy rossz. A magyar televíziós közvetítésben mókás pillanatokat okozott egy új szokás: a negyedik játékvezető itt jelezte először egy táblával, hány perc lesz a hosszabbítás, amiről nem mindenkit tájékoztattak.

168 csapat indult el a selejtezőkön, köztük a magyar válogatottal, amely az 1986 utáni időszak egyik legérdekesebb sorozatát produkálta. Csank János válogatottja volt Mexikó után az első (és a mai napig az utolsó), amely továbbjutott a csoportjából. Nem voltak erősek az ellenfelek, a csapat hozta a kötelezőket, és az utolsó fordulóban, Finnországban egy egészen hihetetlen gólnak köszönhetően a második helyen végzett Norvégia mögött. A finnektől úgy vettünk el négy pontot, hogy egyetlen gólt sem szereztünk ellenük, (Orosz Ferencet szokás gólszerzőnek jelölni a budapesti meccsen, mert a gólvonal előtt egy centivel beleért Sammy Hyypia óngólba tartó fejesébe), mégis pótselejtezőt játszhattunk a horvátoktól már különvált jugoszláv válogatottal. A magyar válogatottat az utóbbi években ért számtalan pofon közül talán a hazai 1-7 fáj a legjobban, az összesítésben 12-1-el elbukott pótselejtezőn a helyére került a magyar futball. Az Üllői úton lejátszott selejtező szürreális élményéhez tökéletesen illett a kapitány nyilatkozata, aki a szünetben (0-5-nél) arra a kérdésre, hogy mit fog mondani a játékosainak, így felelt: „Azt biztosan nem, hogy így tovább.”

Zidane és a francia csapat a kupával / David Beckham
Zidane és a francia csapat a kupával / David Beckham
Fotó: Daniel Garcia / AFP

A vb-csoportkör utolsó fordulójában Brazília kikapott ugyan Norvégiától, de első helyen továbbment, ahogy az olaszok és a franciák is, bár a házigazda a zárókörben nem számíthatott Zinedine Zidane-ra, aki megtaposott egy szaúdi elleni ellenfelet. A franciák mögött a látványos, jó focit játszó dánok mentek tovább.

A D csoportban Spanyolország nem tudott kibújni a bőréből: újra kiváló csapattal jöttek, és megint gyorsan hazamentek, ezúttal Zubizarreta hibája miatt, aki a Nigéria elleni meccsen paskolta saját kapujába a labdát (az afrikaiak győztes gólja emiatt kevesebb szót kap, pedig rászolgálna). A spanyolokat kétszeresen is Nigéria ejtette ki, mert az utolsó körben hiába verték meg nagyon Bulgáriát (6-1), az afrikaiak lefeküdtek Paraguaynak, ezzel őket vitték tovább.

Hollandia és Mexikó mögött Belgium veretlenül esett ki, az F csoportban pedig Németország és Jugoszlávia továbbjutása mellett lejátszották az egyéb szempontok miatt pikáns Irán-Egyesült Államok mérkőzést (2-1). Anglia ugyan megint kikapott Romániától, de a keletiek mögött továbbment, Argentína pedig Horvátországot vitte magával az utolsó csoportból, ahol bemutatkozott, és mindenki kedvencévé vált Jamaica is.

A nyolcaddöntőkben a házigazda csak nagy nehezen, Aranygóllal gyűrte le a szívósan védekező Paraguayt, Brazília könnyedén lépte le Chilét (4-1), Dánia pedig a két Laudrup vezetésével az olimpiai bajnok Nigériát szedte szét. A futballvébék történetének egyik legunalmasabb meccsén Horvátország 1-0-ra győzte le Romániát, Németország Mexikót, Hollandia Jugoszláviát verte ki egyaránt 2-1-gyel.

A nyolcaddöntők legdurvább párosítása az egymást forrón gyűlölő Argentína és Anglia meccse volt, amit David Beckham döntött el, de nem úgy, ahogy várták tőle. Az angol szélsőt törlesztésért kiállították - a földön fekve ostoba módon odarúgott Diego Simeonénak -, csapata 10 emberrel még kihúzta a büntetőkig, de ott a hagyományoknak megfelelően kiesett. A torna után inkább Beckham átkozása volt a téma, mint a csodálatos góllal bemutatkozó, 18 éves Michael Owen.

A franciák távolról sem meggyőzően, de büntetőkkel kiejtették Olaszországot a negyeddöntőben, Brazília pedig csak nagy csatában, 3-2-re tudta legyőzni a kiváló dán csapatot a vébé legjobb meccsen.

Horvátország a torna egyik legnagyobb meglepetését okozva 3-0-ra gázolta le az öregecske németeket, Hollandia pedig egy rengeteg alattomos faultot hozó meccsen, Dennis Bergkamp emlékezetes góljával kiejtette Argentínát.

A videómegosztók sztárja

Dennis Bergkamp 89. percben szerzett győztes gólja magában is látványos - ahogy átveszi a labdát, és visszaveszi az embere mellett, azt rajta kívül nem sokan tudták -, mégsem a gyönyörű mozdulat miatt tarolt a megosztókon a videó, hanem egy bizonyos Jack van Gelder miatt, aki a holland televízióban kommentálta az eseményeket. Az egészen kivételes hangulatú gólörömitt hallható.

Az első elődöntőben Patrick Kluivert hiába egyenlített a hajrában Brazília ellen, büntetőkkel a dél-amerikaiak jutottak a döntőbe. Franciaország valószínűtlen hőse Lilian Thuram lett, aki korábban még nem szerzett gólt a válogatottban, de a hibájából esett Suker-gól után az ő duplájával fordítottak a házigazdák, és bejutottak a döntőbe. Először játszott döntőt a címvédő és a vendéglátó válogatott.

A döntő nem hozott nagy csatát, Franciaország a világ legjobb játékosának elképesztő játékával tulajdonképpen simán nyerte meg a döntőt: Zidane (neve jelentése: tehetséggel bőségesen felruházott) az év végén nem véletlenül tarolt az Aranylabda-szavazáson. Két fejesgólja után Emanuel Petit is betalált, a 3-0-s győzelemhez viszont az is kellett hogy a brazilok legjobbja, Ronaldo (máig nem tisztázott rosszullét miatt) szinte csak lézengjen a pályán.

Franciaország a hetedik vb-győztes ország lett, 1978 óta az első, amely hazai pályán nyert. A bronzérmet az újoncként négybe jutó Horvátország szerezte meg Hollandia legyőzésével, és a gólkirályt is ők adták: Davor Suker 6 góllal nyert.

(Borítókép:  Getty Images Hungary  / Index)