Elemér
0 °C
10 °C

Az életét félti, kínzástól tart a menekült futballista

2019.02.04. 16:01

Lábbilinccsel és mezítláb érkezett egy bangkoki bíróságra Hakim el-Araibi, aki több mint 70 napja ül börtönben. A futballista kiadatását Bahrein kérte Thaiföldtől egy korábbi bűnügy miatt, de el-Araibi kínzásoktól tartva nem akar hazatérni. Évek óta Ausztráliában él, ahol menekültstátuszt kapott. Hétfői tárgyalása után áprilisig marad börtönben.

Al-Araibit 2014-ben tíz év börtönre ítélték hazájában vandalizmusért. A vádak szerint a 2011-es Arab tavasz idején részt vett egy bahreini rendőrörs megrongálásában. A vádat tagadta, azt mondta, ő éppen egy tévében is közvetített meccsen játszott, amikor a rongálás történt. A futballista nem vonult börtönbe, megszökött az országból, Ausztráliában kapott menekültstátuszt. Al-Araibi már ekkor is a Pasco Vale játékosa volt.

A hibát akkor követte el, amikor novemberben nászútra Thaiföldre ment, ahol a helyi rendőrök a még érvényben lévő Interpol-körözés alapján letartóztatták.

Már decemberben arra kérte a thaiföldi hatóságokat az ausztrál kormány, a FIFA és a Human Right Watch, hogy ne adják ki al-Araibit, mert a férfi az életét félti, de a bíróság elutasította az óvadékkérelmet, és 60 nappal meghosszabbította a fogvatartást is.

A FIFA-nak engem és minden játékost meg kell védenie. Azt akarom mondani Infantino elnöknek, hogy megvan az ereje ahhoz, hogy megmentse az életem, arra kérem őt, segítsen

– mondta el-Araibi.

A FIFA próbálkozott is, egyik közleményében humánus és gyors megoldást kért al-Araibi ügyében. Azzal érvelt a szervezet, hogy a menedékjogot kapó futballista már Ausztráliában él és dolgozik, oda is kellene visszatérnie, hogy folytathassa karrierjét.

Ausztrália a legmagasabb szinten kezelte az ügyet, Marise Payne külügyminiszter Bangkokban tárgyalt thai miniszterekkel, nem sok sikerrel. Az ausztrálok és a FIFA az Ázsiai Futballszövetségen (AFC) keresztül is megpróbált nyomást gyakorolni. A szervezetet a bahreini királyi család tagja, Szalman bin Ibrahim al-Khalifa vezeti, tőle is kérték, hogy avatkozzon közbe.

Ettől túl sokat nem lehetett várni, mert a futballista szerint az AFC-elnöknek köszönheti a bebörtönzését is. 2015-ben el-Araibi nyíltan kritizálta Szalman sejket, amikor az FIFA-elnökségre pályázott.

Végül az AFC alelnöke, Pratful Patel írt levelet a thai miniszterelnöknek, Prayut Chan-o-cha-nak, hogy sürgősen engedjék el al-Araibit és biztosítsák a visszatérését Ausztráliába. Közben Bahrein is lépett, hivatalosan kérték a kiadatást, és azt írták a thaioknak, hogy elfogadhatatan, hogy bahreini belügyekbe kívülről akarnak beleszólni.

Amikor bekísérték a bíróságra, a játékos azt kiabálta: „Ne küldjetek vissza Bahreinbe!" Tudja, mi várna rá, állítja, hogy 2011-ben megkínozták őt testvére politikai szerepvállalása miatt, és arról is bőven van dokumentáció, hogy a bahreini börtönökben gyakoriak a halálesetek. Hétfői meghallgatásán is azt mondta, politikai indíttatású volt az ő pere is. Bosszútól is tart, 2016-ben a királyi családot is kritizálta, amiért a 2011-12-es tüntetések idején nem védték meg a sportolókat.

A bangkoki bíróság most április ötödikéig adott határidőt a védelemnek, hogy érveljenek a kiadatás ellen. Április 22-én tartják a következő meghallgatást, amikor beidézik a tanúkat és bemutathatják a bizonyítékokat.