Elemér
0 °C
10 °C

Tízezer felett a Fradi átlagnézőszáma, de hányszor voltak a stadionban legalább ennyien?

2019.02.05. 16:59

Egyre többen járnak a bajnoki első Ferencváros mérkőzéseire az NB I.-ben, 23 éve nem látott magasságokban a csapat átlagos nézőszáma - írta az Origóra hivatkozva az MTI.

A hír szerint a mostani idényben eddig átlagosan 10 137 fő nézte meg az FTC meccseit a Groupama Arénában, ám a hazai és a nemzetközi gyakorlat alapján ezt valószínűleg úgy kell érteni, hogy ennyi érvényes jeggyel, tiszteletjeggyel és szezonbérlettel rendelkező néző tekinthette volna meg a meccset, ha tényleg mindenki kilátogat a stadionba.

Hogy a hivatalos nézőszám nem feltétlenül jelent tényleges nézőt, az mintha az alábbi videóból is látszana, amin legalábbis meglepő, mennyivel többnek tűnik az a 3 000 néző, amennyivel elvileg többen voltak a Fradi legutóbbi bajnokiján a Honvéd ellen (10 027 néző), mint az eggyel előtte játszott hazain a Mezőkövesd ellen (7 054).

De lehet, hogy csak optikailag tűnik túlzónak a különbség, mindenesetre a 7 054 néző mintha elveszne az egyébként annyira nem óriási stadionban.

ettől függetlenül A tízezer feletti szám így is szép teljesítmény, azt jelenti, hogy már majdnem félház van meccsenként a Groupama Arénában.

A klub tájékoztatása alapján közel 25 éve nem volt ekkora az érdeklődés a Fradi hazai meccsei iránt, az előző szezonban átlagosan 9 000-en voltak a stadionban. A dologban persze lehet némi szerepe például a mezőny lecsökkentésének is, ami sűrűbb mezőnyt jelent és ideális esetben két hazai rangadót például az Újpest vagy a Honvéd ellen.

Hogy egy-egy rangadó mennyit dob az összképen, azt pontosan mutatja, hogy a Fradi eddigi 10 hazai meccséből 7-szer az említett 10 137-es  átlag alatt volt a nézőszám, és jelentősen többen csak két alkalommal, a Vidi FC ellen (14 520), illetve az Újpest ellen (20 675) voltak. Tehát alig pár meccs dobta meg az átlagot ennyire.

A korábbi évekkel való összehasonlítás tehát egy kicsit torzít, de ettől még tény:

Legutóbb az 1995/96-os idényben lépte át a nézőszám a tízezret, abban a szezonban, amikor a Bajnokok Ligájában is szerepelt a Ferencváros.

Utóbbira talán még 23 évet kell várni, viszont a jövő évi Európa-liga-csoportkörre már szinte nyomtatják a jegyeket.

Mivel a szezonban lesz még egy Újpest és még egy Videoton elleni hazai rangadója a télen tovább erősödő Fradinak, így a szám a szezon végére még ennél is szebb lehet.