Történelmi győzelem, megvertük a vb-második horvátokat

0A3A1A59-4CB9-4B02-BA5F-53798FEE6E7F
2019.03.24. 19:56 Módosítva: 2019.03.24. 22:04
Az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában négy válogatott áll egy-egy győzelemmel, egyikük a magyar, amelyik összeszedett és taktikus játékkal felülmúlta a horvátokat. Ezt az arculatát még nagyon sokszor szívesen látnánk a csapatnak. Walesnek és Szlovákiának is 3-3 pontja van.

A szlovákok elleni lehangoló vereség után három nappal a magyar válogatott a vb-ezüstérmes horvátok ellen javíthatott az Európa-bajnoki selejtezőben. És átütő játékkal meg is tette.

Az ötös csoportba a horvátok jöttek az első kalapból, ennek megfelelően ők voltak az esélyesek. Csütörtökön a horvátok 0-1-ről fordítva múlták felül Azerbajdzsánt, kicsit tompák voltak, de valahogy csak begyötörtek két gólt, amiért három pont is járt.

Rossi öt helyen változtatott az előző kezdőhöz képest, bekerült a védelembe az Amerikában légióskodó Baráth Botond, aki most negyedszer volt a csapatban, és vele egyszer sem kaptunk ki. Az elején persze nem sejthettük mindazt, ha ő a pályán van, akkor nincs jobb kabala, és nincs mitől tartania a csapatnak és a szurkolóknak.

Ha visszanézné, hogyan alakult ki a végeredmény, akkor itt megteheti.

A horvátok gyorsan megszerezték a vezetést,

nagyjából akkor, amikor először támadásba lendültek. Előtte ugyanis a mieink uralták a játékot, Dzsudzsák szabadrúgása után volt egy kisebb kavarodás, és Lovrencsicsnek is volt egy életerős lövése.

A horvátok azonban mindjárt gólt lőttek. Modric ment el a szélen, középre adott, Kramaric az érkező Perisic elől elrúgta becsúszva a labdát, úgy tűnt, ezzel oda is lesz a helyzet, a labda azonban így pont Rebic elé került, aki a kiszolgálgatott helyzetben lévő Gulácsi mellett a kapu bal sarkába passzolt.

A 21. percben lendületes és szép magyar támadás futott végig a bal oldalon, Nagy Dominik beadásáról centikkel lemaradt a középen érkező Szalai Ádám.

A mieink bátran játszottak a folytatásban, lényegesen többet volt nálunk a labda, és a 35. percben összejött az egyenlítés.

A jobb szélre kihúzott, századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs ballal laposan játszotta meg az üresbe mozgó Szalait – tőle is kapta a labdát –, aki állítgatás nélkül kisodródott helyzetből is a kapuba lőtt.

Szalai huszadik válogatottban elért találata volt ez, aktív játékos már nincs előtte a rangsorban, a gólpasszt adó Dzsudzsáknak is ugyanennyi van.

A félidő hajrájában volt még egy vitatott helyzet, amikor Nagy Dominik lábára lépett Lovren. A játékvezető nem látta szabálytalannak, a Legia szélsője nem tudta folytatni, hordágyon vitték le a pályáról. Szabadrúgást kellett volna ítélni nem tizenegyest, mert ha kevéssel is, de a büntetőterületen kívül volt az eset. A skót bíró szerint viszont nem történt semmi.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A fordulás után egy más szellemiségű horvát csapat jött ki, mintha az hangzott volna el a szünetben, hogy adjanak ki magukból többet, különben még a döntetlen is veszélybe kerülhet.

Átvették a játék irányítását, de rendkívül statikusak voltak, nem lett lendülete a támadásaiknak, nem hoztak semmi váratlant, így nem volt nehéz védekezni sem ellenük. És most ezt a szervezett magyar válogatott hibátlanul meg is tette.

Az 59. percben Perisic cselezte be magát az ötösön belülre, de nagyon éles szögből nem találta el a kaput, így kirúgás jöhetett.

A 77. percben aztán amilyen váratlan volt a horvátok gólja, ugyanolyan a miénk is.

Varga ment el a bal oldalon, beadott, az egyik védő mellel tette ki szögletre a labdát. Dzsudzsák ívelte át a hosszú oldalra, ahol a csapat egyik legkisebb embere, Pátkai Máté tűnt fel, és ha fejjel nem is tudta a kapu felé irányítani a labdát, szerencsével előtte maradt, és a lecsorgót már a kapuba kotorta.

Az első gólját lőtte a válogatottban a 31 éves játékos, fontosabb pillanatban nem is tehette volna.

Pár perccel később hasonlóan nagy kavarodás támadt a horvát kapu előtt, de akkor nem jutott át a gólvonalon a labda, pedig a kapus már verve volt, de a védők tisztáztak az utolsó pillanatban.

A horvátok harcoltak az egyenlítésért, de kevés tudatosság volt a játékukban, ívelgettek, amire a magyar védelem határozottan és jól reagált.

A 90. percben Gulácsinak kellett kilépnie a kapujából, de akkor sem volt igazán veszélyes helyzet. A legfrissebb aranylabdás Modricnak volt még egy lövése, de az is célt tévesztett. Az utolsó szögletből sem támadt számottevő helyzet.

Így lett meg a 2-1-es győzelem.

A magyar válogatott júniusban Azerbajdzsánban játszik, majd Walest fogadja Budapesten.

A csoport teljesen nyílt, ha kedvezően alakulnak a nyári eredmények, akár a csoport első helyére is kerülhetünk.

stat  • Tippek
  • Lakáshitel