Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

U17-ben még vertük őket, két évre rá már előttünk járnak

2019.03.27. 09:01

A 2000-ben született magyar futballistákat kiemelkedő korosztálynak szokás nevezni, két éve Szoboszlai Dominik három góljával biztosították helyüket az Eb-n. Kettőt az oroszoknak lőtt, egyet az utolsó percben Norvégiának, ami megnyitotta az utat a 16 csapatos Eb-re.

Eltelt két év, Norvégiával most újra összefutottunk a selejtezőcsoportban, 0-0 lett emberhátrányban, de a norvégok mentek tovább a horvátok és a németek előtt. Németh Antal csapata a három meccsen gólt sem rúgott, a horvátok ellen 0-2, a németekkel szemben 0-3 lett a végeredmény.

Két éve a norvégok az ellenünk beszedett vereség ellenére is ott voltak az Eb-n, de egy ponttal kiestek, míg a mieink a nyolc között folytatták.

Németh Antal a csapad edzője
Németh Antal a csapad edzője
Fotó: valogatott.mlsz.hu

Ma viszont már előttünk vannak, és mint Németh Antal kapitány felhívta rá a figyelmet, a Liverpoolból és a Manchester Cityből érkeznek játékosaik. A balhátvéd Tagseth Pool-játékos, a középhátvéd, Colin Rösler a City bázisán pallérozódik. Igaz, nálunk Csoboth Kevin a Benficától érkezett.

Nyilván a szerencse is közrejátszott a korábbi eredményekben és a mostaniak alakulásában is, egyébként is csekély a különbség ilyen korban a válogatottak közt.

Majd rá lehet fogni a sikertelenséget arra, hogy Szoboszlai Dominik már nem volt ott a csapattal, de talán egy félmondattal azt is meg lehetne említeni a jelentésben, hogy dinamikában, taktikai érettségben az eltelt két év alatt mintha lehagyott volna bennünket Norvégia, és valószínűleg még jó néhány ország.

A felnőttkorba való átmenet elősegítése ugyanis egy szakma, egy játékos felépítése nem megy önmagától, ha erősen ezt gondoljuk, akkor sem.

Ezek a korosztályok már egytől egyig a feltőkésített akadémiai rendszerből jönnek ki, panaszuk nem lehet semmire, maximum az edzői szakértelemre.

A két évvel ezelőtti U17-es válogatott nagy része most is itt volt, nem tudom, hogy ezúttal miért maradtak el az eredmények. Akkor megvolt a megfelelő csapatszellem és az összhang a játékosok között, ez az U19-es selejtezőkben sem hiányzott, de most valamiért nem álltunk össze"

– ezt Bencze Márk nyilatkozta a sportnapilapnak, aki a Vitesse játékosa.

Egy korosztályos válogatottból két-három játékos mutatkozik be a felnőttek közt, és a tradicionálisan jól nevelők ezúttal is ott lesznek a kontinenstornán. A válogatást lényegesen megkönnyíti, ha sok jó korosztályból kell összehozni egy erős csapatot, és kvázi garantálja a folyamatos jelenlétet az Európa-bajnokságokon a kisebb nemzeteknek. A franciákat is sikerült legyőznünk egyébként két éve az Eb-n, akik utána a helyosztón visszavágtak.

  • A kijutók: Írország, Csehország, Norvégia, Spanyolország, Franciaország, Portugália, Olaszország, Örményország (rendező)

U17-ben egy hajrágóllal ismét legyőztük Norvégiát 1-0-ra, jó lenne, ha az a generáció már két év múlva is megőrizné a fölényét, az pedig külön örvendetes volna, ha a felnőttek között is érvényesítené tudná a mostani előnyét.