Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

22 hónap előzetes után szabad a Barcelona exelnöke

2019.04.24. 15:35

Felmentették Sandro Rosellt, az FC Barcelona volt elnökét a pénzmosás és adócsalás vádja alól.

A spanyol bíróság szerdán közölte, hogy nem volt elég bizonyíték Rosell bűnösségére, akit így az ügyben érintett öt társával együtt - közte a feleségével, valamint ügyvédjével - felmentettek.

Az 55 éves Rosellt azzal gyanúsították, hogy sikkasztásban és pénzmosásban segédkezett a Brazil Labdarúgó Szövetség korábbi elnökének, Ricardo Teixeirának. A vád szerint a dél-amerikai válogatott 24 mérkőzésének közvetítési jogával kapcsolatos megállapodások, valamint a Nike-val megkötött reklámszerződés után összesen 20 millió euró (6,4 milliárd forint) nem a brazil szövetséghez, hanem az ügyletekben közreműködőként résztvevő Rosell feleségének, illetve ügyvédjének, majd onnan egy részük Teixeira bankszámlájára került.

A spanyol államügyészség tavaly nyáron még 11 éves börtönbüntetést kért Rosellre, amit később hatra csökkentett.

Az üzletember közel 22 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, gazdasági bűncselekmény miatt Spanyolországban korábban senkinek nem kellett még ilyen hosszú ideig börtönben maradnia.

A volt sportvezető szeretett volna szabadlábon védekezni, de

az erre irányuló kérelmét 13-szor utasították el.

Rosell 2010 nyarától 2014 januárjáig volt az FC Barcelona elnöke, tisztségéről az után mondott le, hogy nyilvánosságra kerültek Neymar szerződtetésének anyagi részletei. A vádak szerint Neymar - aki 2017-ben a francia Paris Saint-Germain-hez távozott - megszerzése sokkal többe került annál, mint amennyit bevallottak a brazil csatár 2013-as leigazolásakor. (MTI)