Paulina
20 °C
35 °C

A genetikát is okolja a magyar U17 kapitánya

2019.05.14. 09:53

Az írországi Európa-bajnokságon szereplő U17-es futballválogatott szövetségi edzője szerint a negyeddöntőben szerepelt riválisok sokkal előrébb tartanak csapatánál, de  továbbra is bízik benne, hogy játékosai megszerezik a világbajnoki induláshoz szükséges ötödik helyet.

Preisinger Sándor a spanyolokkal szembeni, 11-es párbajban elveszített hétfői negyeddöntő után az M4 Sportnak azt mondta, a meccs nagy részében sikerült ellensúlyozniuk a lényegesen nagyobb technikai és dinamikai tudású spanyol válogatottat.

"Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, megilletődöttek voltunk, de a szünetben sikerült rendezni a sorokat és a lelki dolgokat, a gyönyörű egyenlítő gól is segített ebben, a folytatásban pedig abszolút partnerei voltunk a spanyoloknak. A végén nagy nyomás alatt futballoztunk, de minden tőlünk telhetőt megtettünk, sajnos a végén egy apróságon múlt a győzelem" - mondta a szakember.

A játékosoknak nincs idejük bánkódni, három nap múlva a világbajnoki szereplés a tét a belgák ellen, az Eb ötödik helyéért játszhatnak, ami vb-részvételre kvalifikál.

Preisinger arról is beszélt, hogy a nemzetközi élmezőny és a magyar futball utánpótlása között szakadék van.

Tisztában kell lenni a magyar utánpótlásfutball nemzetközi helyzetével, az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutott többi ország lényegesen előrébb tart, mint mi. Ezt lehet szépíteni, de a képzésünk és a genetikánk tekintetében van némi hátrányunk, ám ahogy korábban az A-válogatottnál Dárdai Pál is világossá tette, - és azt gondolom, ez a megfelelő irányvonal a gondolkodásban -, amiben a magyar játékos erős, azt kell meglátni, azt kell továbbfejleszteni és abból kell egy rendszert gyúrni. Innentől csapatszinten ellensúlyozni tudjuk az egyéni hátrányokat. Ezt képzéssel is lehet, de mindent nem.

A kapitány kijelentette, mentálisan rendkívül sokat erősödött csapata az elmúlt időszakban, leginkább ennek volt köszönhető, hogy tartani tudták a lépést a spanyolokkal: "Ez történt a spanyolok elleni második félidőben, az, hogy a vége miként alakult, talán a szerencsére fogható, de inkább úgy fogalmaznék, elképzelhető, hogy még nem tettünk eleget, hogy meglegyen a repülőjegyünk Brazíliába."

Preisingerék három győztes csoportmérkőzésükkel így is benne vannak a két legjobb negyeddöntős kiesőben, azaz megküzdhetnek az ötödik helyért Belgiummal, a párharc győztese pedig kijut az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

A helyosztót közép-európai idő szerint csütörtökön 13 órától rendezik Dublinban. (MTI)