Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Még kilenc Fradi-ultrát küldene börtönbe az ügyészség

DSZZS20171104320
2019.05.23. 10:23

Az ügyészség súlyosításért fellebbezést jelentett be a vádlottak terhére a ferencvárosi futballszurkolók egymás közötti bántalmazása ügyében, adta hírül az MTI. A Fővárosi Főügyészség csütörtöki sajtóközleménye szerint az ügyészi fellebbezés a következő célokkal került benyújtásra:

  • a szabadságvesztések tartamának emelése
  • további kilenc vádlott letöltendő szabadságvesztésre ítélése
  • a sportrendezvényektől eltiltás tartamának emelése és bármely sportszövetség által megrendezésre kerülő sportrendezvényre kiterjesztése
  • egy vádlott pártfogó felügyeletének elrendelése 

A bíróság múlt pénteki elsőfokú ítéletében a vádlottakat bűnösnek mondta ki aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt.

Ennek következtében 17 vádlottat 10 hónaptól 1 év 10 hónapig terjedő, végrehajtásában kettő, valamint három évre felfüggesztett börtönbüntetésre, egyiküket pedig 1 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta őket az FTC részvételével sorra kerülő sportrendezvények látogatásától.

A vádirat szerint a vádlottak a "Ferencváros futballszurkolói közösség" tagjaiként vettek részt a Groupama Arénában 2017. november 4-i FTC-DVSC mérkőzésen, melynek szünetében egy körülbelül harminc-ötvenfős csoport tagjaként - miközben többen az arcukat különböző módon eltakarták - rátámadtak egy másik szurkolói csoport vezetőjére és egy tagjára.

A vád szerint a támadás oka az volt, hogy az említett szurkolói csoport a korábban bevezetett szigorúbb biztonsági szabályok miatt a mérkőzések látogatását nem bojkottálta úgy, mint a vádlottak, és ők ezt árulásnak tekintették.

A két sértett férfit az egységes és szervezett csoport tagjai, köztük a vádlottak, kitartóan bántalmazták, ütötték, rúgták, egyiküket többször megtaposták. Az egyik sértett ennek következtében könnyebb, a másik férfi súlyos sérüléseket szenvedett. A súlyosan megsérült férfi esetében maradandó fogyatékosságot okozó sérülés reális esélye is fennállt, ennek elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.

Mint emlékezetes, az eset után tartott ferencvárosi sajtótájékoztatón kiderült, hogy a balhé azért is fajulhatott el ennyire, mert Kubatov Gábor, a Fradi elnöke és a visszatérő ultrák olyan paktumot kötöttek, ami szerint a biztonsági szolgálat éles helyzetekben leghatékonyabban beavatkozni képes egységét felső utasításra eltávolították a B-közép közeléből, a biztonsági szolgálat emberei és az ultrák közötti korábbi ellentétek miatt.

(Borítókép: Az FTC szurkolói a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Ferencvárosi Torna Club - Debreceni VSC mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. november 4-én. Szigetváry Zsolt/MTI)