Béla
4 °C
15 °C

Furcsa fiatalszabályt vezet be az MLSZ

2019.06.12. 10:45

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) célja, hogy a 21 éven aluli futballisták több játéklehetőséget kapjanak, ezért már a 2019/2020-as szezontól lehetővé teszi az NB I.-es futballisták számára, hogy az NB II.-ben is szerepelhessenek.

"Az új kooperációs szerződés keretein belül az NB I.-es csapatok tehetséges fiatal játékosai (U21 - 21 év alattiak), ha nem, vagy csak minimális időt játszanak az adott hétvégén a felnőtt csapatukban, akkor az NB II.-ben is játszhatnak mérkőzést" - áll az mlsz.hu keddi elnökségi ülésről szóló beszámolójában.

Hozzáteszik, hogy a szabályok a futballisták fejlődését és az NB II.-es klubok érdekeit is szem előtt tartva részletesen határozzák meg, hogy ki és hol játszhat, illetve hány ilyen játékos lehet. A rendszer már idén nyártól életbe lép, és az elnökség egy év múlva értékeli a tapasztalatokat.

Az effajta "visszajátszás" nagyon szokatlan a futballban, egyelőre nehéz elképzelni, hogyan működik majd ez pontosan.

Az utánpótlásbajnoki rendszert is átszervezi az MLSZ, miután a résztvevő csapatok és a szakmai bizottság is szorgalmazta a változtatást, hogy "erősödjön a mérkőzések intenzivitása, javuljon a bajnokság minősége, valamint az eredménycentrikusság helyett a játék színvonala, az egyének fejlődése kapjon prioritást".

Ennek érdekében rugalmasabb bajnoki rendszert vezetnek be, minden évfolyam besorolását csak az adott évfolyam eredményei határozzák majd meg (nem számítják össze a különböző korosztályok eredményeit). Az új rendszert a lehető leghamarabb be kívánja vezetni az MLSZ, a résztvevő csapatok visszajelzése és véleménye alapján.

Az elnökség arról is döntött, hogy a 2020/21-es évadtól az UEFA és más nagyobb ligák gyakorlatát követve, az MLSZ szabályozni, illetve korlátozni fogja az NB I.-es csapatok versenyengedéllyel rendelkező játékosainak számát. (MTI/Index)