Virág
0 °C
2 °C

Köpködés és könyöklés: a lányok talán elvesztették a higgadtságukat

GettyImages-1151665341
2019.06.24. 15:33

A vasárnapi Kamerun–Anglia mérkőzés botrányos jeleneteket hozott a női futball-világbajnokságokon. Az angol szövetségi kapitány szerint szégyen, ami a történt. Kameruni kollégája pedig azt mondta, bár lehet, hogy elvesztették a nyugalmukat játékosai, büszkének kell rájuk lenni.

Az abszurd jelenetekről itt írtunk bővebben, de röviden összefoglaljuk a főbb történéseket. Kamerun kétszer is percekig leállt, nem akart játszani, mert videóbíróval megadták az angolok először lesnek ítélt gólját, majd a kameruniaktól vettek el egy gólt. Ezen kívül volt köpés, könyöklés, és a bírót is durván meglökte az egyik kameruni.

A kameruni kapitány, Alain Djeumfa elismerte, hogy nem tudtak higgadtak maradni, de állítása szerint meg sem fordult a fejükben, hogy ne játszanák le a meccset. „Amikor sokkos állapotban vagy, elveszítheted a kontrollt. De nem hinném, hogy megtagadták volna a játékosok, hogy futballozzanak. Igen, volt olyan pillanat, hogy lemegyünk a pályáról, de hála istennek, nyugodt tudtam maradni. A pályán óriási szenvedély tombolt."

Djeumfa azt mondta a BBC-nek, a bírók hibázhatnak, de ezen az estén túl sokat hibázott a játékvezető. Úgy véli, ha megadják a góljukat, más lett volna a meccs kimenetele. „Sajnos a bírók valami mást akartak. Ettől a pillanattól kezdve a lányok talán elvesztették higgadtságukat. De úgy hiszem, meg kell emelnünk a kalapunkat előttük a teljesítményükért, ha nem nézzük a bírói hibákat. Természetes, hogy frusztrált vagyok. De azt mondtam, a futball a fair playről szól. Mi megmutattuk, mi a fair play. Ez a futball."

Az angol kapitány, Phil Neville máshogy látta a történteket. „Borzasztóan szégyellem magam az ellenfél miatt. Amikor edzősködni kezdtem, talán Arsene Wenger mondta nekem, hogy a csapat a menedzserét tükrözi vissza. Ha az én csapatom lett volna, sosem játszanának többet az angol válogatottban ezzel a viselkedéssel. Néhányszor nem nagyon tudhattuk, hogy vajon folytatódik-e a meccs. Szerintem ez nem is futball volt."

Neville szerint a meccsen látottak csak eltántorítják az embereket a futballtól, ezek után nem sok fiatal lánynak lesz kedve játszani. Az angol kapitány úgy véli, hogy a bíró hibák sem mentesítik a kameruniakat a viselkedésükért.

(Borítókép: Pier Marco Tacca / Getty Images Hungary)