Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Afrika-kupa: kiesett a házigazda Egyiptom, lemondott a szövetségi kapitány

2019.07.07. 15:12 Módosítva: 2019.07.07. 15:16

Távozott posztjáról Javier Aguirre, az egyiptomi labdarúgó-válogatott mexikói szövetségi kapitánya, miután Egyiptom meglepetésre 1-0–ra kikapott a Dél-afrikai köztársaság ellen az Afrikai Nemzetek Kupáján, így házigazdaként már a nyolc közé sem jutott be – írja az MTI.

Egyiptom egyértelmű esélyesnek számított a nyolcaddöntőben, de a dél-afrikai csapat már az első félidőben rendkívül veszélyesen játszott, többször is csak El Shenawy kapus bravúrjain múlott, hogy nem szerezték meg a vezetést. A második félidőben aztán magára talált a házigazda, de nem tudták kihasználni a helyzeteiket, a 85. percben pedig egy gyönyörűen felépített kontra végén Thembinkosi Lorch megpecsételte Szalahék sorsát.

A szövetségi kapitány távozásának hírét Hany Abo Rida, az egyiptomi szövetség elnöke jelentette be vasárnap, aki egyúttal saját lemondását is benyújtotta. A szakember az elveszített nyolcaddöntő után alig három órával megüzente a szövetség összes tagjának:

bár hozzá hasonlóan minden anyagi és erkölcsi támogatást megadtak a válogatottnak, mégis erkölcsi kötelességük, hogy megtegyék ezt a lépést.

A 60 éves Aguirre tavaly augusztus óta irányította a 2018-as oroszországi világbajnokságon három vereséggel záró egyiptomi válogatottat. Aguirre edzőként négy különböző kontinensbajnokságon járt csapataival, Mexikóval 2009-ben megnyerte az Arany Kupát, Japánban viszont négy évvel ezelőtt ő volt a felelős, amikor az Ázsia Kupán csapata kiesett a negyeddöntőben.

A másik szombati nyolcaddöntő ennél egyébként mozgalmasabb volt: Nigéria hamar betalált az első félidőben Kamerun ellen, de három perc alatt kétszer is mattolták őket az első félidő hajrájában, így a szünetre 2-1–es kameruni vezetéssel mehettek a felek. A második játékrészben aztán előbb az első gólt szerző Ighalo talált be a 63. percben, majd három perc múlva Iwobi volt eredményes, így Nigéria fordított, és bejutott a legjobb nyolc közé.