Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

22 éve volt ennyire átütő a magyar futball

2019.07.12. 09:44

A négy magyar kupacsapat győzelme után előkerült az 1997-es dátum, hiszen legutóbb akkor kezdett hibátlan mérleggel a magyar futball Európában.

Ez történt 22 éve:

  • Pjunik Jereván (örmény) - MTK 0-2
  • Újpest - Klaksvikar (feröeri) 6-0
  • Bohemians Dublin (ír) - Ferencváros 0-1
  • Balzers (liechtensteini) - BVSC 1-3 

Az MTK volt érdekelt a BL-ben, akkor egyébként kettős győzelemmel száguldott tovább valamennyi csapat az első körből. Jól mutatja ez az év, akkor Budapesten volt egyértelműen a futball központja.

A második fordulóban aztán az Újpest elvérzett a dán Aarhusszal szemben (0-0, 2-3), a Fradi tizenegyesekkel vette a svéd Helsingborg jelentette akadályt, de a görög OFI Kréta már erős volt. A BVSC-t a Betis írta ki a KEK-ből.

Az MTK-nak a Rosenborg jött a BL-ben, és az emlékezetes félbeszakadt meccs, mert a lámpák megadták magukat. A norvégokat itthon 3-2-re verték, kint 3-1-re kikaptak. Az UEFA-kupában az orosz Vlagyikavkazt még felülmúlták, de a tavaszt már nem élték meg, mert novemberben a Dinamo Zágráb (1-0, 0-2) jelentette a végállomást.

A PJUNIK UTÁN A ROSENBORGGAL SELEJTEZHET AZ MTK A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN. Reméljük, a két fő macher, Illés és Halmai még a Rosenborg ellen is vidulhat. Forrás: Kurír 1997. július 10. / Arcanum adatbázis
A PJUNIK UTÁN A ROSENBORGGAL SELEJTEZHET AZ MTK A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN. Reméljük, a két fő macher, Illés és Halmai még a Rosenborg ellen is vidulhat. Forrás: Kurír 1997. július 10. / Arcanum adatbázis
Fotó: Kertész Gábor / Arcanum Digitális Tudománytár

A mostani sorozatban a 13 rúgott gól szép teljesítmény. Ebből a Fradinál a magyar játékosok most kimaradtak, a Vidinél a két 35 feletti játékos: Juhász Roland és Huszti Szabolcs talált be.

A Honvédnál viszont két akadémista (Gazdag és Banó-Szabó) volt eredményes a Liverpoolban nevelkedő Ngog mellett. A Debrecenben a 23 éves Varga Kevin duplázott egy nigériai csatár mellett.

A következő fordulóban, ha továbbjutnak,

  • akkor a Fradira a Dudelange-Valletta (2-2) meccs győztese vár.
  • A Debrecenre az olasz Torino
  • A Honvédra a Sabail-Craiova (2-3) győztese vár
  • A Vidire a Bredablik-Vaduz (0-0) győztese vár

Ha a Ferencváros kiesik, akkor várhatóan az izlandi Valurral szemben folytatja az EL-ben.