Elemér
0 °C
10 °C

Dárdai: Kövezzenek meg, de én játszatnám a magyar fiatalokat

2019.07.16. 10:30

Dárdai Pálnak még nem hiányzik a futball, a Hertha BSC kispadjáról szezon végén távozott edző egyelőre csak a szakkommentátorkodásban gondolkodik.

A 43 éves tréner az M4 Sporthíradóban elmondta: elfáradt a berlini csapat kispadján töltött négy és fél évben, és előtte már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott.

"Úgy érzem, kellett ez a pihenés, ki is használom, meg is tehetem, szerintem meg is érdemlem. Most járok másfél hónap pihenőnél, és még nem érzem azt, hogy hiányozna a labdarúgás. Nem érzem még késznek magam az új feladatra" - mondta Dárdai Pál.

A Hertha április közepén, a szezon hajrára előtt jelentette be, hogy nyáron váltás lesz a vezetőedzői poszton. Dárdai közös megegyezéssel távozott, esetleges visszatérése után egyeztetnek arról, hogy a folytatásban milyen feladatot kap az egyesületnél.

Dárdai beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben

a Bundesligából és külföldről is sok ajánlatot kapott, amelyeket visszautasított.

A német megkeresés jólesett a hiúságának, a külföldit ellenben kapásból elutasította, mert úgy érzi, az ő mentalitása a német vagy a magyar közegbe való, azokat ismeri, ott érzi jól magát.

Ezzel szemben megmozgatta a fantáziáját a televíziós szakkommentátorkodás, amellyel szemben a Herthának sem volt ellenvetése, csupán azt kérték tőle, ne a klub meccseit közvetítse.

"Benne maradsz a Bundesligában, ott vagy a pénteki és a vasárnapi meccseken is, van egy kis analízis, látod az új játékosokat. Nem lustulsz el, kicsit szorgalmasabb vagy, mert ha csak otthon nézi az ember a tévé előtt vagy néha kimegy az Olimpiai Stadionba, az nem olyan egyszerű."

Edzői jövőjét illetően kiemelte: megvárja, mi történik október, november, december tájékán, hogyan állnak más csapatok a dolgokhoz.

Egy év múlva ugyanúgy él a szerződése a Hertha utánpótlásában, ahol korábban sikerrel dolgozott.

"Nincs mit szégyellni, szeretem az utánpótlást, szeretem a gyerekeket, ott is komoly eredményeim voltak és jól dolgoztam. Ilyen szempontból ez nekem nem probléma. A legfontosabb az, hogy otthon a család boldog legyen, bármilyen döntést hozunk, az mindig a család érdekében történik" - jelentette ki Dárdai.

A nemzetközi kupákban induló magyar csapatok biztató kezdéséről úgy vélekedett, "nagyon szépen és jól néz ki", itt volt az ideje, hogy kijöjjön a lépés. Szerinte nem elsősorban a játékosok képességein múlt, hanem a ritmuson, mert a nyári szünet nagyon rövid a magyar futballistáknak.

Ami picit fáj, hogy sokkal több magyar fiatalt szeretnék látni a csapatokban, nemcsak a külföldieket. Lehet, hogy valaki ezért meg fog kövezni, de a magyar fiatalok érettek, nem véletlenül értek el jó eredményt a válogatottal egy-két korosztályban. Én játszatnám őket, és 20, 25, 30 mérkőzés után megjönne a gyümölcse. Ez az egy, ami nekem picit furcsa, hogy nem vállalják be őket. Bátornak kell lenni, és be kell rakni őket a csapatba, ugyanolyan jó eredmények lennének

- hangsúlyozta Dárdai.

Volt szövetségi kapitányként Dárdai beszélt az Eb-selejtezős csoportját vezető magyar válogatott idei teljesítményéről, valamint a kvalifikációról is.

"Az esélyek jók, de nem kell túllihegni. Ugye ilyenkor jön a probléma, hogy rámegy a teher a játékosokra" - megjegyezte, hogy a horvátok mindenképpen kijutnak a - részben budapesti rendezésű - Eb-re, míg a második továbbjutó hely a szlovákoké vagy a magyaroké lesz.

"Ami a csúnyább része, hogy a kinti mérkőzésen egy gyengébb napot kifogó szlovák válogatott is lefocizott minket, de a hazai közönség támogatásával és a magyar alapjátékkal, amire Marco Rossi is ráérzett, bárkit meg lehet fogni.

Ha legyőzzük a szlovákokat, megyünk, ha nem, akkor szerintem nem. Akármilyen jól is állunk most, az a mérkőzés dönt, egy nagyon nagy döntő lesz"

- fogalmazott Dárdai. (MTI)