Albin
0 °C
10 °C

Balmazújváros futballcsapata nem indulhat az NB II.-ben

2019.07.29. 18:40

Három klub esetében csak most hétfőn – azaz a bajnoki rajt előtt hat nappal – jutott döntésre a Magyar Labdarúgó Szövetség a másodosztályú bajnokságban való induláshoz szükséges engedély – avagy licenc – esetleges utólagos megvonásának ügyében. Nyílt titok volt, hogy a licencadó bizottság az NB II.-be nevező Szombathelyi Haladás, Vác FC és Balmazújváros FC csapatát vizsgálta.

A jelek szerint a Haladás és a Vác megmenekült, a Balmazújváros viszont nem. Az MLSZ honlapján megjelentetett hétfői közlemény szerint:

A szövetség megvonta a Balmazújvárostól a másodosztályú licencet .

Az MLSZ közleményének indoklása szerint a szövetség az UEFA gyakorlatát követve a nevezést megelőző időszaktól kezdve egészen a bajnokság végéig vizsgálja a klubok licencelőírásoknak való megfelelését. Amennyiben egy klub nem felel meg az előírásoknak, akkor a korábban megadott licenc visszavonható, sőt egyes esetekben kötelezően visszavonandó.

Az MLSZ elsőfokú licencadó bizottsága ennek megfelelően több másodosztályú klub esetében folytatott vizsgálatot, és a Balmazújvárostól megvonta a férfi NB II-es licencet. A  döntés hátteréről kizárólag az érintett sportegyesület nyilatkozhat.

Kettőnek sikerült, egynek nem

Mindhárom vizsgált csapat súlyos anyagi gondok közt fejezte be az előző bajnokságot.

  • A Haladás tulajdonosa, az Illés Béla és Halmai Gábor fémjelezte Halmill Kft. 400 millió forintos hiányt halmozott fel június végéig, a játékosoknak pedig március óta nem tudtak fizetni az NB I.-ből kieső klubnál.
  • A Vác FC esetében százmillió forint feletti összegről tudunk, ami olyan súlyos likviditási problémát okozott, hogy a klub az utolsó hónapban már fizetést sem tudott adni az alkalmazottainak.
  • A balmazújvárosi futballcsapatot működtető önkormányzati cég licencét pedig a mínusz 200 millió forintos saját tőkéje, illetve az üzleti tervén tátongó, alig leplezett 360 millió forintos hiány veszélyeztette.

Az elmúlt napok hírei szerint Szombathelyen és Vácon hasonló megoldáshoz vezetett a helyzet: új tulajdonos lépett a színre.

A Halmill Kft. 82%-os üzletrésze ajándékozás útján a Mészáros Lőrinc vejének elnökségével működő városi sportegyesület, a Haladás VSE birtokába került. Utóbbi egyesület működteti a Haladás valamennyi szakosztályát a futballt leszámítva. A megállapodás megkötését követően pedig már azt is.

Hogy a 480 milliós költségvetésű HVSE honnan kerít pénzt a Haladás FC 400 milliós adósságára, azt egyelőre még nem tisztázták, de ha Mészáros Lőrinc veje ígéretéhez híven tényleg odateszi magát a szponzorkeresésben, annak elég biztosítéknak kell lennie, még az MLSZ rettegett licencadó bizottságának számára is.

Vácon nagyon hasonló megoldás született. Itt a labdarúgó-utánpótlást nevelő váci sportegyesülethez, a Vác VLSE-hez került a csapat tulajdonjoga a brit John P. Marshalltól. Információink szerint a város fideszes politikai elitjének régi vágya teljesült az elmúlt napokban lezajlott ügylettel, amikor az alpolgármester irányításával működő egyesülethez került a csapat. Pető Tibor neve valószínűleg kevésbé vonzó a szponzoroknak, mint szombathelyi kollégájáé, ugyanakkor vele ellentétben egy fideszes többségű helyi önkormányzat áll a háta mögött. Avagy a váciak – és az egész ország – örömére egy újabb közpénzből eltartott csapattal gazdagodott a magyar labdarúgás.

A Balmazújváros esetében is felmerült egy új tulajdonos lehetősége pár héttel ezelőtt, ám a kicsit a semmiből, kicsit a szomszédos Debrecenből érkező, enyhén off-shore-hátterű konzorcium csak ígérte, de végül nem utalta át a tőkeemeléshez szükséges 200 millió forintot. Inkább rövid úton lelépett. A probléma megoldását végül a balmazújvárosi stadion városi tulajdonban lévő lelátójának apportálásában vélték megtalálni a városatyák,  akik a múlt szerdai testületi ülésen tették meg az első komolyabb lépést az ügyben.

Ugyanakkor sem a Balmazújváros Sport Kft. ügyvezetője, Lajos Ferenc, sem a céghez az önkormányzat képviseletében delegált Tiba István nem beszélt arról, hogy miből tervezik finanszírozni a csapat működését, ha majd azokra a százmilliókra lesz szükség, amiket csak a kiadási oldalon sikerült megalapozni az éves pénzügyi tervben, a lehetséges forrásuk viszont továbbra is ismeretlen. És az MLSZ döntésének köszönhetően már az is marad.

Ha elolvassa a balmazi futballcsapatról írt korábbi cikkünket, lehet, hogy azt gondolja majd, ez nem is akkora baj.