Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai női focisták több pénzt kaptak, mint a férfiak

2019.07.30. 11:07
Az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának tagjai a 2010 és 2018 közötti időszakban több pénzt kaptak a sportági szövetségtől, mint a férfiak - írta a szövetség elnöke egy nyilvános levélben. A női labdarúgók folyamatosan sérelmezik, hogy alacsonyabb anyagi megbecsülést kapnak, mint a férfiak.

Az amerikai szövetség (USSF) elnöke, Carlos Cordeiro hétfőn nyilvánosságra hozott levelében azt írta: nyolc év alatt a női válogatott játékosai fizetés és bónuszok formájában 34,1 millió dollárt (10 milliárd forintot) kaptak, míg a férfiak ugyanezen időszak alatt 26,4 millió dollárt (7,77 milliárd forintot), írta az MTI.

Cordeiro levele azután született meg, hogy a női csapat játékosai közül többen elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy bár a vizsgált időszak alatt kétszer nyertek világbajnokságot - legutóbb az idén, Franciaországban -, nem kaptak akkora anyagi megbecsülést, mint férfi kollégáik.

Ez a levél egy szomorú kísérlet arra, hogy a USSF elfedje, mennyien támogatják a női válogatottat

- fogalmazott Cordeiro szavaira reagálva Molly Levinson, az érintett játékosok szóvivője.

Az egyenlő fizetségért küzdő női válogatott labdarúgók világbajnoki győzelmük után ugyanis rengeteg támogató levelet kaptak, többek között az amerikai kongresszus több mint 50 tagja is nemtetszésének adott hangot a nem egyenlő bánásmód miatt.

Az amerikai szövetség - Kanadával és Mexikóval közösen - 2026-ban férfi világbajnokságot rendez, és a hírek szerint pályázni fog a 2027-es női torna rendezési jogára is.