Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Fradi igen jelentős pénzért leigazolta a norvég bajnokság gólkirályát

2019.08.01. 15:05

A norvég VG csütörtök délelőtt számolt be róla, hogy a norvég első osztályú labdarúgó-bajnokság gólkirálya, a 25 éves elefántcsontparti Franck Boli Budapestre utazott, hogy a Ferencvárosnál elvégezhessék rajta az orvosi vizsgálatokat, majd aláírjon a magyar bajnoki címvédőhöz.

A pályafutása során a kameruni és kínai bajnokságban is megforduló labdarúgó a 2018-19-es idényben 17 gólt szerezve nyerte el a norvég bajnokság gólkirályi címét. Az arrafelé korán hidegre forduló időjárás miatt már javában zajló idei bajnoki szezonban 13 meccsen 6 gólnál jár a Stabaekben futballozó játékos, akinek már eddig is volt egy magyar csapattársa, a szintén Stabaekben játszó, a magyar utánpótlás-válogatottat erősítő Torvund Alexander személyében.

Mondjuk olyan sokkal több magyar csapattársa itt sem lesz a pályán, abból kiindulva, hogy a júliusban játszott nemzetközi kupamérkőzéseken Dibusz Dénest leszámítva egy-két honfitársunk tudott csak bekerülni Rebrov mester kezdőcsapatába.

A Stabaek tavalyi bennmaradásában főszerepet játszó labdarúgó 17. idegenlégiósként csatlakozott a Fradi keretéhez. Mivel az MLSZ az idei bajnokságban ismét korlátozza a keretbe nevezhető külföldiek számát, méghozzá roppant nagyvonalúan 10 főben megszabva a maximumot, így a Ferencvárosnak jó pár labdarúgón túl kéne még adni az átigazolási időszak végéig, ha csak nem akar fordulónként 7 légióst fizetni azért, hogy a lelátón ül.

Ami a Fradi friss és komoly erősítésnek tűnő szerzeményét illeti, Boli 2012-ben a kameruni Grassland FC-től igazolt a Stabaekhez, majd 2015 februárjától 2016 márciusáig egy évet Kínában töltött a Lianoning FC színeiben, hogy aztán a kínaiaktól kölcsönben egy éven át a norvég bajnokságban játszó Aalesundot erősítse. Volt csapata, a Stabaek 2017 első napján vásárolta vissza a játékjogát, ismeretlen összegért.

Bali a norvég bajnokságban 135 meccsen 52 gólt szerzett, jelenlegi értékét a Transfermarkt 700 ezer euróra becsüli. A felek nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit fizetett érte a Ferencváros, de annak alapján, hogy 2021-ig szóló szerződés kötötte klubjához, illetve hogy csapata legnagyobb értékei közé tartozott, nyilvánvaló, hogy jó sok pénzt kellett ajánlani azért, hogy elengedjék

Az ár nagyságára vonatkozó egyetlen hivatalos célzás a Stabaek sportigazgatójától, André Olsentől származik, aki elmondta, hogy jelentős pénzt kaptak a játékosért.

„Nyilvánvalóan nehéz döntést kellett meghoznunk. Szerettük volna, ha Franck hosszú ideig velünk marad, ám figyelembe kellett vennünk a körülményeket."

Anyagilag igen jelentős ajánlat volt az asztalunkon. Végül úgy döntöttünk, mindenki jól jár ezzel az üzlettel.

Érdekesség, hogy fél éven belül már a második játékos igazolt a Fradihoz a norvég bajnokságból, a Strömsgodsettől elcsábított Tokmac Nguen 2019. februári érkezésétől számítva. Boli a hetedik csatár a Fradi keretében.