Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Elutasította az UEFA a Honvéd óvását

K EPA20190802001
2019.08.05. 18:41 Módosítva: 2019.08.05. 19:53

Órákig tartó meghallgatás és ülés után hétfőn elutasította az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi és etikai bizottsága a Budapest Honvéd óvását, és érvényben hagyta a pályán elért eredményt, vagyis nem zárta ki a román Craoivát a múlt csütörtöki, botrányba fulladt Európa Liga-selejtezőn történtek miatt – erősítette meg az Indexnek Azurák Csaba, a Honvéd kommunikációs igazgatója.

Azurák részleteket későbbre ígért, de a dokumentumokat előzetesen átvizsgálva azt mondta, hogy az óvás tárgyát képző jelenet, vagyis a bíró megdobása a hosszabbítás 119. percében történt, és így nem volt érdemi befolyással a végeredményre. Ezt később a Honvéd honlapján is közölte.

A Budapest Honvéd már pénteken jelezte, hogy megóvja a csütörtöki Európa Liga-selejtezőt, amely ugyan 0-0-ra végződött, de a tizenegyespárbaj a Craiova továbbjutását eredményezte, és később az UEFA is ezt az eredményt hagyta érvényben.

A Budapest Honvéd elnöke, Medelényi Dániel hétfőn elmondta az Indexnek, hogy döbbenten állnak az UEFA ítélete előtt, amiben nem nyugodnak bele, és megfellebbezik a hétfői határozatot.

A történtekért az UEFA 60 ezer euróra és három zárt kapus mérkőzésre büntette a román csapatot, írja a Gazeta Sporturilor, ám a lap értesülései szerint a Craiova vezetősége fellebbez az ítélet ellen, amit így várakozásuk szerint nem érvényesítenek majd a csütörtöki, AEK Athén elleni Európa Liga-selejtezőn. Más források szerint viszont a Craiova csak a zárt kapus meccsek számának csökkentésében bízhat, így a következő hazai meccset biztosan nézők nélkül kell majd lejátszaniuk az európai kupában.

A csütörtöki visszavágó kirívó incidense a 120. percben történt: miközben a játékosok egymással kakaskodtak, a játékvezető közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát. A Honvéd biztonsági főnöke részletesen elmesélte, milyen volt az egész, azt mondta, ilyet még nem látott. Több mint fél órát állt a játék, majd jöhettek a tizenegyesek, a negyedik játékvezető felügyelete mellett.

Az eljárást azért is kellett lebonyolítani, mert a következő meccseket az EL-ben csütörtökön játsszák. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a továbbjutó az AEK Athén ellen játszik. 

(Borítókép: Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát Craiovában 2019. augusztus 1-jén. Fotó: Bogdan Danescu / MTI / EPA)