Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Megbüntette román játékosát a Fehérvár, mert nem akart magyar válogatott lenni

2019.08.22. 07:24

Jelentős botrány tört ki a román labdarúgásban a Mol Fehérvár FC román nemzetiségű, de magyar állampolgársággal is rendelkező játékosa, Adrian Rus miatt. A román nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Cosmin Contra szerdán azt nyilatkozta a román Digisport egyik műsorában, hogy a fiatal hátvédet a klubja megpróbálta arra kényszeríteni, hogy a magyar válogatottat válassza a románnal szemben, amikor pedig ellenszegült, büntetésből száműzték a tartalékokhoz.

A 23 éves labdarúgó a román sajtó, illetve szakvezetés szerint hasznos tagja volt a nyári U21-es Európa-bajnokság elit körében nagyszerűen szereplő román csapatnak, ráadásul Cosmin Contra kifejezetten kedveli a játékát, ezért behívta a Málta, illetve Spanyolország elleni Eb-selejtezőkre készülő nagyválogatottba. Bár a játékos kettős állampolgár lévén a magyar válogatottban is szerepelhetne,

Contra elmondása szerint, amikor a behívás kapcsán beszélt vele, Rus egyértelművé tette, hogy ő kizárólag a román nemzeti csapatban szeretne szerepelni.

Ez egyébként nagyjából egybevág a védő 2019 tavaszán adott interjújával, amiben a játékos azt mondta, hogy kizárólag bosszúból merült fel benne a magyar válogatottság lehetősége, még évekkel ezelőtt, amikor hazájában egy ájulásos rosszullét miatt a klubja eltiltotta a labdarúgástól, míg egy magyar specialista rájött, hogy mi a baja, és ennek ismeretében engedélyezték számára, hogy folytassa pályafutását.

Ennek azonban már jó ideje, és bár Rus a mai napig hálás a magyar orvosoknak, illetve a magyar kluboknak, hogy lehetőséget adtak neki, mint márciusban mondta, számára csak a román válogatott létezik. Amit viszont Fehérváron nagyon nem néztek jó szemmel, legalábbis Cosma szerint.

A szövetségi kapitány azt állította, hogy miután behívta a soron következő két meccsre, telefonon is beszélt a játékossal.

Rus pedig arról tájékoztatta, hogy „nyomást helyeztek rá”, hogy a magyar válogatottat válassza, illetve arról próbálták meggyőzni, hogy a román csapatba úgysem lesz esélye bekerülni.

Amire a kapitány szerint a játékos azt felelte, hogy nem véletlenül énekelte a román himnuszt az U21-es csapattal az Eb-n, és a román nemzeti csapatban akar játszani. Erre válaszul megbüntették: száműzték a Fehérvár második csapatához.

Az mindenesetre tény, hogy Rus az első két fordulóban még a Fehérvár első csapatának tagja volt – az első mérkőzését végigjátszotta, a másodikat a cserepadról nézte végig –, a legutóbbi fordulóban vasárnap viszont már csak a tartalékok közt lépett pályára a harmadosztályú bajnokságban a Veszprém ellen.

Contra azonban ennek ellenére ragaszkodott a meghívásához, mert elmondása szerint kifejezetten kedveli a játékost, aki olyan kvalitásokkal rendelkezik, ami a többi román védőben nincs meg.

Csütörtök délután a fehérváriak a klub honlapján reagáltak a román sajtóban megjelent állításokra.

(via rangado.24.hu)