Tibor
2 °C
8 °C

A román futballszövetség értesítette a FIFA-t a fehérvári Adrian Rus esetéről

2019.08.27. 13:16

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) kedden közleményben tudatta, hogy tájékoztatta a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetséget (a FIFA-t és az UEFA-t) a MOL Fehérvár FC játékosa, Adrian Rus román futballista helyzetéről. 

A Mediafax hírügynökség közölte: a nyáron a Fehérvárhoz igazolt, magyar állampolgársággal is rendelkező Adrian Rus csak két mérkőzésen szerepelt az első csapatnál. Azóta, hogy behívót kapott a román válogatottba, és szólt, hogy nem a magyar, hanem a román válogatottban kíván szerepelni, a Fehérvár a második csapatához küldte.

Még reménykedünk abban, hogy ez csak egy véletlen egybeesés. (...) Igazságtalan lenne, ha a játékosnak csak azért sértenék meg a sportteljesítményhez való jogát, mert azt választotta, hogy Romániát képviselje. (...) Ezért a Román Labdarúgó Szövetség tájékoztatta a FIFA-t és az UEFA-t Adrian Rus helyzetéről, kérte a helyzet kivizsgálását, és a szükséges intézkedések meghozatalát

- idézte a Mediafax az FRF közleményét.

Az FRF azt is közölte, hogy a román labdarúgók szakszervezetének (AFAN) segítségét is kérte Adrian Rus ügyében, mely a nemzetközi szakszervezeti (FIFPro) tagságán keresztül lépéseket tehet a magyarországi labdarúgó-szakszervezet felé a romániai futballista védelmében.

Adrian Rus helyzetét Cosmin Contra, a román válogatott szövetségi kapitánya ismertette egy múlt heti tévéműsorban. Az adásra reagálva a MOL Fehérvár FC cáfolta, hogy büntette volna vagy nyomást gyakorolt volna Adrian Rusra. A klub más külföldről igazolt futballisták neveit is megemlítette, akiket szintén a második csapathoz küldtek.

A Mediafax háttere szerint a magyar származású, szatmárnémeti születésű Adrian Rust a helyi Olimpia klub nevelte, majd Magyarországon a Fehérgyarmatban, a Balmazújvárosban és a Felcsútban szerepelt. A fiatal védőt tavaly a román élvonalban játszó Sepsi OSK-hoz adták kölcsön. A sepsiszentgyörgyi csapatban nyújtott jó teljesítményének köszönhetően bekerült az U21-es román válogatottba, amellyel elődöntőbe jutott a korosztályos Európa-bajnokságon. (MTI)