Meghalt a Vasas történetének legsikeresebb futballistája

2019.09.04. 11:44

A Vasas SC honlapjának szerdai közleménye szerint 86 éves korában meghalt Berendy Pál, a klub és a magyar válogatott volt labdarúgója. A futballistának emléket állító írás Berendy Pált a Vasas történetének legsikeresebb labdarúgójának nevezi, a csapattal ötször játékosként, egyszer pedig a vezetőedző, Illovszky Rudolf segítőjeként nyert magyar bajnokságot. 

Berendy Pál 2012-es születésnapi köszöntésén
Berendy Pál 2012-es születésnapi köszöntésén
Fotó: Vasas Sport Club / youtube

Berendy ezzel a klubtörténet valamennyi, azaz mind a hat NB I.-es bajnoki címének tevékeny részese volt.

Játékosként 1957-ben, 1961-ben, 1962-ben, 1965-ben és 1966-ban, Illovszky segítőjeként pedig 1977-ben járult hozzá a bajnoki első helyhez.

A pályafutását csatárként kezdő, de végül védőként kiteljesedő Berendy emellett egyszer nyert Magyar Kupát, négyszer Közép-európai Kupát, és játszott a Vasas BEK-elődöntős csapatában, valamint kapitánya volt a Chilében a Hexagonál-trófeát elnyerő együttesnek is.

Pályafutása során 382 NB I.-es és 24 válogatott mérkőzésen szerepelt, aktív sportolói karrierjének lezárultával pedig edzőként is segítette egyesületét. Egész élete összefonódott a Vasassal, ennek elismeréseképpen életműdíjban részesült a klubtól.

Élete végén még személyesen lehetett jelen az új Vasas-stadion átadóján, láthatta a róla elnevezett szektort, illetve a stadion aulájában kiállított cipőjét. Saját szemével is meggyőződhetett róla, hogy a neve örökre beíródott a Vasas történetébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport