Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Honvéd csak erkölcsi győztes lehet a Craiova-botrány után

2019.09.18. 20:10

A Budapest Honvéd személyes meghallgatást kért az UEFA-tól a svájci Nyonban, hogy ismertethesse álláspontját a botrányba fulladó Craiova–Honvéd Európa Liga-mérkőzésről. A Honvéd tulajodonosa szerint az UEFA szabályrendszere szerint nem lehet igazuk.

Mendelényi Dániel a klub honlapjának elmondta, egy videófelvételen mutatták be, hogy mit kellett átélniük a Honvéd játékosainak, szakmai stábjának és szurkolóinak. A Honvéd szerint nemcsak a csapatnak, hanem a magyar és az európai futballnak is károkat okozott a botrány. A Romániában játszott meccs hosszabbításában közel 30 percig állt a játék, miután az északír bíró egy román szurkolók által bedobott hanggránát miatt nem tudta tovább folytatni. A meccset nem fújták le ekkor, az ott elhangzó egyik indok szerint azért, mert nem tudták volna szavatolni a magyar szurkolók és a csapat biztonságát.

„A Craiova ügyvédje nem értette, miért reklamálunk a „TRIANON“ felirat miatt, mivel szerinte a játékosok azt sem tudják, hogy ez mit jelent. Természetesen mi tiltakoztunk ez ellen, hiszen ahogyan a lelátón lévő szurkolók, úgy a játékosok is pontosan tisztában vannak ennek jelentésével!" – mondta Mendelényi.

Tonci Kukoc a Budapest Honvéd (b) és Marius Briceag a CSU Craiova játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezője második fordulójának visszavágó mérkőzésén Craiovában 2019. augusztus 1-jén.
Tonci Kukoc a Budapest Honvéd (b) és Marius Briceag a CSU Craiova játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezője második fordulójának visszavágó mérkőzésén Craiovában 2019. augusztus 1-jén.
Fotó: Bogdan Danescu / MTI / EPA

A tulajdonos szerint a meghallgatáson sikerült kivívniuk a szimpátiát, de ezzel nem sokra mennek. „Ez viszont egy jogi folyamat, ami az UEFA szabályrendszere mentén zajlik, s ez a szabályrendszer, meglátásunk szerint, nem ad lehetőséget arra, hogy igazunk legyen."

Mendelényi úgy látja, hogy a legnagyobb sikerük az erkölcsi győzelem lehet, hiszen az UEFA ügyvédje már korábban közölte, hogy értelmetlenné vált az eljárás idő előrehaladtával. A Honvéd-tulaj abban bízik, hogy a jövőben az UEFA még komolyabban veszi a szélsőséges, nemzetgyalázó megnyilvánulásukat. Szerinte tendencia, hogy megfélemlítik a csapatokat és a játékvezetőket.