Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Walesi-horvát: jobb eredmény nem is születhetett volna

2019.10.13. 23:26 Módosítva: 2019.10.14. 09:34

A horvát válogatott a 3-0-s spliti győzelme után Cardiffban, a walesi válogatottal játszott Európa-bajnoki selejtezőt. Zlatko Dalic, a horvát szövetségi kapitány csak néhány helyen változtatott a csütörtöki csapatán, például Ivan Rakitic helyett a Nikola Vlasic került a kezdőbe. Ryan Giggs, a walesi kapitány még ennyit sem változtatott, ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, ami csütörtökön 1-1-et játszott Szlovákiával.

A horvátok ebben a selejtezősorozatban eddig mindig két arcukat mutatták. Az első meccseiket megnyerték, majd néhány nappal később, a második meccseiket könnyelműbben vették, aminek mindig pontvesztés lett a vége.

  • Azerbajdzsánt ha nehezen is, de 2-1-re legyőzték hazai pályán, három nappal később 2-1-re kikaptak Budapesten
  • Walest 2-1-re győzték le Eszéken, utána barátságos meccsen kikaptak Tunéziától
  • Szlovákiát 4-0-val ütötték ki, majd 1-1-es döntetlent játszottak az azeriekkel

A walesi válogatott csak négy perccel bírta tovább kapott gól nélkül a horvátok ellen, mint a magyar. A 9. percben Nikola Vlasic került helyzetbe Josip Brekaló szólója, majd Bruno Petkovic lekészítése után. Vlasic lapos, a tizenhatos vonaláról eleresztett lövése nem volt túl erős, de annál pontosabb, a kapufáról a kapuba pattant a labda.

A walesiek a korán bekapott gól után nem estek össze, és fokozatosan visszajöttek a meccsbe. A 15. percben a horvát védő, Domagoj Vida egy elsőre súlyosabbnak tűnő ütközésben tarolta le Daniel Jamest. A Manchester United walesi szélsőjét percekig ápolták, de komolyabb sérülés nélkül megúszta az esést, Vida pedig sárga lapot kapott. A kényszerszünet miatt a félidő végén négy percet hosszabbított Björn Kuipers játékvezető.

A ráadásban a walesiek labdát szereztek a horvát kapuhoz közel, Ben Davies a rendezetlen védők és középpályások között kiugratta Gareth Bale-t, a walesiek legnagyobb sztárja pedig nem hibázta el az ajtó-ablak ziccert.

A második félidő egy ugyanolyan ütközéssel kezdődött, mint amiért Vida a 15. percben sárga lapot kapott. Most Bruno Petkovic volt Vida szerepében, az áldozat ezúttal Ethan Empadu volt, de James-szel ellentétben ő nem tudta folytatni a  meccset. Petkovic is megúszta sárga lapos figyelmeztetéssel a  szabálytalanságot.

A második félidőben a horvátok nem voltak elég gyorsak és pontosak ahhoz, hogy még egy gólt szerezzenek. Sőt, inkább a walesiek voltak veszélyesebbek, de a gólszerzés nekik sem jött össze.

Az 1-1-es döntetlen kedvező lehet a magyar válogatottnak.

Ha december 19-én Cardiffban nyer a magyar válogatott, akkor a csoport második helyén egyenes úton kijut az Európa-bajnokságra.

A C csoportban a szinte az egész meccset emberhátrányban játszó német válogatott 3-0-ra győzte le az észteket Tallinban. A 14. percben Emre Can hibázott nagyot, a hozzá passzolt labdát “elfelejtette” átvenni, majd a labdával kishíján kapura törő Frank Liivakot éppen a tizenhatos vonala előtt akasztotta. A bolgár játékvezető, Georgi Kabakov egyből kiállította a Juventus játékosát.

Az első félidőben az emberhátrányba került német válogatott hiába birtokolta többet a labdát, nem tudtak az észt kapuba találni. Ez csak a második félidőben, Ilkay Gündogan távoli átlövéséből sikerült a németeknek.

Pár perccel később Gündogan nagyon hasonló szituációból volt újra eredményes, Marco Reus sarokkal készített le neki egy labdát, amit a tizenhat méterről kapura is lőtt. A labda megpattant egy észt védőn, ami így a rövid helyett a hosszú sarokban kötött ki.

A harmadik német gólt a csereként beállt Timo Werne szerezte a 71. percben. A kétgólos Gündogan egy zseniális gólpasszt is kiosztott, a kezdőkörből tökéletesen ívelt a bal oldalon felfutó Werner elé, aki egy pimasz visszahúzással elküldte az visszafutó észt védőt, Nyikita Baranovot, majd jobbal a kapu közepébe lőtt.

 A győzelem után a 15 pontos németek a C csoport második helyén állnak, rosszabb egymás elleni eredményük miatt szorulnak a hollandok mögé.

A G csoportot vezető Lengyelország Przemyslaw Frankowski, és Arkadiusz Milik góljaival 2-0-ra legyőzte az észak-macedón válogatottat. Ezzel biztossá vált, hogy a lengyel a negyedik válogatott, amelyik kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra.

Eredmények:

C csoport:

  • Észtország-Németország

E csoport:

  • Wales-Horvátország

G csoport:

  • Lengyelország-Észak-Macedónia
  • Szlovénia-Ausztria